Güncelleme Tarihi:
Türkiye ihracatına yıllık yaklaşık 300 milyon dolar katkı sağlayan limon Adana, Mersin ve Hatay'da hasat edilmeye başlandı.
Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Rusya'nın Avrupa Birliği'ne uyguladığı ambargonun, limonda ihracat rakamını arttırmasını beklediklerini söyledi. dha.com.tr'den Murat Kibritoğlu'nun haberine göre; Türkiye'nin 250 bin dönüm limon alanı ile dünyanın en büyük üreticileri arasında olduğunu belirten Karademir, Limon hasadı başladığı için çok sevinçliyiz. Limon bölgemizin yüz akıdır. Tarımın amiral gemilerindendir. İhracatımıza 300 milyon dolar bir getirisi var. Rusya'nın Avrupa Birliği'ne uyguladığı ambargoyla birlikte ihracat rakamının da artmasını bekliyoruz dedi.
SON 19 YILLIK ENFLASYON RAKAMLARI İÇİN TIKLAYIN...
'Yeni cins narenciyeyle ovada hasar sezonu uzuyor'
Çukurova'da narenciye ekim alanlarının arttığını ve üreticinin erkenci ve geç hasat edilebilen ürünlere yöneldiğini belirten Karademir şöyle konuştu:
Narenciyede ekim alanları her geçen gün artıyor. Çukurova Bölgesi'ndeki turunçgil hasat zamanı, ileriki dönemlere aktarılıyor. Eskiden turunçgil çeşitlerinden enterdonat limon 10 Eylül'de hasat edilmeye başlanıyor, 15 Aralık'ta portakalla birlikte bitiyordu. Ancak şu an bu hasat sezonu 15 Ağustos'tan itibaren erkenci limon, erkenci satsuma gruplarıyla başlıyor. Şubat ayının sonuna kadar mandalina çeşitleriyle devam ediyor. Bu da bizim turunçgil tarımına ve beraberinde farklı çeşitlerdin pazarlanmasına katkı koyuyor. Eğer geçen yıl ülkemizde ocak- mayıs ayları arasında ihracat yapabileceğimiz ürünler olsaydı, o zaman bizim greyfurtlar dalında kalmazdı. Bir alıcıya 1 TIR greyfurt ihracatı yapmak çok zor. Ama bu TIR'ı, içinde farklı çeşit narenciye ürünleri koyup gönderebilirsiniz. Son dönemde dikilen mandalina ve greyfurt çeşitleriyle biz hasat sezonunu biraz daha uzatacağız.