Güncelleme Tarihi:
İhracatında hızlı artış yaşanan elmanın bu yılki hasadında, bahar aylarında yaşanan don olayları nedeniyle yüzde 20 dolayında düşüş bekleniyor.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, bu yıl elma hasadının buruk geçtiğini bildirerek, Mart ayı sonunda meydana gelen don felaketi elma üretimini olumsuz etkiledi; üreticimiz tedirgin dedi ve ekledi:
Geçen yıl 3.1 milyon ton dolaylarında olan elma üretiminin, bu yıl iyimser tahminlere göre bile 2.5 milyon ton civarına gerilemesi bekleniyor. Rekoltede beşte bire yakın bir kayıp olacağı tahmin ediliyor. Ziraat Odalarımız, rekoltenin bu tahminin bile altında kalabileceğini bildiriyorlar. Hasadın tamamlanmasıyla rekolteyi tam olarak görebileceğiz.
DHA'nın haberine göre; Türkiye’nin hemen her yerinde elmanın yetiştiğini ama Isparta, Karaman, Niğde, Denizli, Antalya, Kayseri, Çanakkale’nin elma üretiminin yoğun yapıldığı iller olduğunu bildiren Bayraktar, Dondan en fazla zarar gören Isparta, Karaman, Niğde, Konya, Osmaniye, Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Yozgat, Kayseri, Elazığ, Sakarya ve Çorum’da 2013 yılı toplam elma üretiminin yüzde 59’u üretildi dedi ve şu bilgileri verdi:
İhracat olumsuz etkilenebilir
Isparta, 634 bin 862 ton elma üretimiyle yüzde 20.3, Karaman 571 bin 479 ton üretimle yüzde 18.3, Niğde ise 349 bin 122 ton üretimle yüzde 11.2 pay alıyor. Elma ülkemizde sevilen bir meyve. Yurtiçi tüketimi 2 milyon tonu geçiyor. Böyle olunca, rekoltenin de düşük kalacağını dikkate aldığımızda elma ihracatın olumsuz etkilemesinden endişeleniyoruz. Zaten üretimde Çin ve ABD’nin ardından 3’ncüyüz ama ihracatta miktarda 18, değerde 21’nci sıradayız. Üretimi bizden az olan birçok ülke, bizden çok daha fazla elma ihracatı yapıyor. 2012 yılında 68 bin 774, 2013 yılında 125 bin 682 ton elma ihracatı yapıldı. Bu meyvenin ihracatından 2013 yılında 49 milyon dolar döviz girdisi sağlandı. 2011 yılında elma ihracatından ABD, 952 milyon dolar ihracat geliri sağladı. Aynı yıl bizim yarımız kadar elma üreten Fransa’nın ihracatı 737 milyon doları bulurken, bizim ihracatımız 36.6 milyon dolarda kaldı.
Ambalaj ve depolamaya özen
Türkiye’nin pazarda kabul gören çeşit ve kalitede ürün temin ederek, dünya elma ticaretinden daha fazla pay alması gerektiğini bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:
Uluslararası pazarlarda kabul gören çeşitlerle yüksek kalite üretim yaparsak, standardizasyon, ambalajlama ve depolamaya daha fazla özen gösterirsek ihracatımızı artırırız. Böylece hasat sonrası ürün kayıplarını da azaltmış oluruz.
Bunu başarabilmek için öncelikle modern kapama bahçelerle, rağbet gören, yüksek verimli ve dayanıklı çeşitlerle yeni üretim alanları oluşturulmalıyız.