Buğdayda fiyat açıklanmayacak

Güncelleme Tarihi:

Buğdayda fiyat açıklanmayacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2014 11:31

“TMO piyasaları regüle etmek için düzenli olarak alım satım yapıyor''

Haberin Devamı



Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, buğdayda fiyat açıklamayı gerektirecek bir durumunbulunmadığını, sadece Trakya’da TMO’un üreticiye depolama imkanı sağlayacağını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye genelinde buğdayda yüzde 60’a yakın hasadın tamamlandığını ve yaklaşık 20 milyon ton üretim beklediklerini söyledi. “Buğdayda fiyat açıklamamızı gerektirecek bir şey yok. Fiyat yüksek, üretici memnun” diyen Eker, sadece Trakya’da TMO’nun üreticiye depolama, emanete bırakma imkanı sağlayacağını kaydetti.

Eker, basın yayın kuruluşlarının Ankara temsilcileri ve haber müdürleriyle iftarda bir araya geldi. İftar sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Eker, Türkiye’nin geçen sene buğday üretiminde 22 milyon tona ulaşarak cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını, TÜİK’in ilk tahminlerine göre bu sene kuraklığın etkisiyle geçen seneye göre yüzde 10-15 arasında rekolte kaybı yaşanacağını belirtti.

Eker, “Bizim ihtiyacımız, Türkiye’nin bir yıllık ekmek, un, tohum ihtiyacımız 18 milyon ton. 18 milyon ton buğday olduğunda Türkiye kendi ihtiyacının tamamını karşılamış oluyor. Bu sene bizim üretimimiz yaklaşık 20 milyon ton. Şu an itibarıyla Türkiye genelinde buğdayda yüzde 60’a yakın hasat tamamlandı. Geçen sene ihtiyacımızdan 4 milyon ton fazlamız vardı. Stokumuz 2 milyon ton buğday” dedi.

Eker, hububat fiyatlarına ilişkin de “TMO piyasaları regüle etmek için düzenli olarak alım satım yapıyor. Türkiye kendi tüketimi için ithal etmiyor, işleyip ihraç etmek için buğday ithal ediyor. Biz müdahale etmemiz gereken noktada müdahale ediyoruz.

Türkiye’de şu ana kadar bizim müdahale etmemizi gerektirecek bir husus yok. Türkiye’de ekmeklik buğdayların tonu 730-750 lira arasında, geçen sene tonu 720 liraydı. Sert buğdaylarda tonu 860 liraya kadar çıkıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Trakya’da önceki senelere göre rekoltenin yükseldiğini ancak yağış nedeniyle protein değerlerinin düşük olduğunu, Polatlı’da ise yağış az olduğu için protein değeri yüksek buğdayın yüksek fiyattan satıldığını anlatan Eker, şunları kaydetti: “Sadece Trakya’da yarından itibaren TMO üreticiye depolama, emanete bırakma imkanı sağlayacak.

Ürünü çok, hemen satmak istemiyor. Bir süre bekletip piyasa şartlarına göre karar verecek. Bir tek sıkıntı olabilecek husus Trakya’da oldu. Onun da tedbirini aldık. Buğdayda fiyat açıklamamızı gerektirecek bir şey yok. Fiyat yüksek, üretici memnun.”

Mamaların toplatımı devam ediyor

Bir mama türünde GDO bulaşığı tespit edildiğinin anımsatılması üzerine de Eker, Türkiye’de hiçbir şekilde GDO’lu ürünlerin insan gıdası olarak tüketilmesine izin verilmediğini, bu nedenle de piyasa denetimlerinde GDO bulaşığı tespit edilen bir mamanın toplatıldığını aktardı.

Bu durumdaki ürün sayısının sorulması üzerine de Eker, bu markanın daha önce bir partisinin toplatıldığını, bugün de başka bir partisinin toplatılması için talimat verdiklerini ifade etti. Eker, bu durum nedeniyle mamalardan örnekler alarak incelediklerini vurguladı.

Türkiye’nin GDO mevzuatını çıkardıklarını anımsatan Eker, daha önceden GDO’lu ürün ithalatının deklarasyona tabi olduğunu dile getirdi. Eker, “GDO’lu ürün ithalatını asla izin vermedik, vermiyoruz ve ben izin vermeyi asla düşünmüyorum” dedi.

İhtiyaç olursa hayvan ithalatı yaparız

Samana ilişkin soru üzerine Eker, bu yıl 19 milyon ton saman olacağının hesaplandığını bildirdi. Geçen sene saman fiyatları konusundaki spekülasyonu önlediklerini anımsatan Eker, samanın besin değeri olmadığını da söyledi. Bakan Eker, “Hayvan ithalatı var mı Kurban Bayramı için” sorusuna, “Şu anda ihtiyaç yok. İhtiyaç olursa yaparız. Herkes bilsin” yanıtını verdi.

Eker, zarar gören çiftçilerin borçlarının bir yıl süreyle ertelendiğini de anımsattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!