Güncelleme Tarihi:
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde TSE tarafından düzenlenen Standardizasyonun Küresel Ekonomiye Etkileri konulu iki gün sürecek olan sempozyum 25 Kasım 2013 tarihinde Hilton İstanbul Otel’de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün katılımları ile başladı.
Sempozyuma, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, Başkan Yardımcısı Salih Tuna Şahin, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Yasin Serhat Canoruç ile birçok kamu kurum ve kuruluşu temsilcisinin yanı sıra 50 ülkeden 600 katılımcı iştirak etti.
Ayrıca, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül programın açılışı sebebi ile bir telgraf gönderdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sempozyuma gönderdiği telgrafta standardizasyonun, dünyaca rekabet edebilmek ve gelişmiş ülkeler arasına girmek isteyen devletlerin en önemli aracı olduğunu belirterek, bu açıdan ülkelerin güçlü bir standardizasyon altyapısına sahip olmalarının, büyük önem taşıdığını kaydetti.
Programda konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ise Türkiye`de son 11 yılda başta ekonomi olmak üzere hayatın her alanında gelişmeler yaşandığını belirterek, kamu maliyesinde ve bankacılık sistemindeki reformların Türkiye`nin hem bir istikrar ülkesi haline gelmesini sağladığını hem de ekonomik büyümeye sağlıklı zemin hazırladığını kaydetti.
Bakan Ergün, Reel ekonomi ile ilgili hangi göstergeye bakarsak bakalım, çok daha dinamik, rekabetçi, yenilikçi ve güçlü bir Türkiye tablosuyla karşı karşıya kalıyoruz. Sanayicilerimizin, KOBİ`lerin yoğun çalışmalarına ve kendilerini sürekli geliştirmelerine şahit oluyoruz. Bütün bu çabalar 2023 hedeflerine ulaşmak için yapılıyor. Bu hedeflere ulaşmak için tedarik zincirinden satış sonraki hizmetlere kadar üretim zincirinin her aşamasında kaliteye odaklanmamız gerekiyor. Dünya ticaretinden daha fazla pay almanın tek bir yolu var; daha kaliteli, yüksek teknolojili ürünler üretmektir değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Ergün, Türkiye için standardizasyon ve belgelendirmenin büyük önem taşıdığını ifade ederek, ABD`de kurulan bir Japon firmasında, Meksikalı işçiler tarafından üretilen ürünler Almanya`da Türk girişimci tarafından satılabilmekte ve onu Yunanlı tüketiciler kullanabilmektedir. Bu kadar milletten insanın anlaşmasını sağlayacak ortak dil üretimde standart belgeleridir dedi.
Ergün, küreselleşen dünyada ekonomik faaliyetlerin korunması ve gelişmesi amacıyla mal ve hizmetlerin serbest şekilde dolaşmasına ihtiyaç duyulduğunu belirterek, Tüketiciler, ürünlerin belli standartlarının olmasını istemektedir. Kalite ve standardizasyon belgeleri, ürünlerin veya üretim süreçlerinin talep edilen şartları karşılayıp karşılamadığını göstermektedir şeklinde konuştu.