Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2000 00:00
Diyarbakır`da genç işadamları ile buluşmaya giden Türk Genç İşadamları Derneği Başkanı Muharrem Yılmaz, Bu bölgede ekonomik ve sosyal hamle zamanı geldi dedi.
Terörün sona ermesiyle Güneydoğu`nun işsizlik ve yatırım sorunlarına iş dünyasının ilgisi artıyor. TÜSİAD`ın ardından Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) de Diyarbakır`da bir toplantı düzenleyerek bölgedeki genç işadamları ile bir araya geldi. TÜGİAD Başkanı Muharrem Yılmaz`ı Diyarbakır`ın en büyük tekstil yatırımcısı Akyıl Grubu`nun Başkanı TÜSİAD`lı Mustafa Akyıl karşıladı. Yılda 50 milyon dolarlık ihracat yapan Akyıl, şunları söyledi:
Burada büyük bir işsizlik var. Halkın yüzde 80`i yoksulluk sınırının altında yaşıyor. İstanbul`daki iş adamları terörün bittiğine inanmıyor. Kimseyi bu bölgeye gelmeye ikna edemiyoruz. Lütfen siz bu konuda bir kamuoyu oluşturun. Burada işçilik de çok ucuz.
Yılmaz da bölgedeki ortalama gelirin 293 milyon lira olduğunu hatırlatarak, 15 yıldır terörün gölgesinde yığılmış duran sorunlar için artık ortam uygun. Terör bitti. Ertelenen sosyal-ekonomik kalkınma hamlesinin zamanı geldi dedi. Yılmaz,
Bölgesel Ekonomik Kalkınma Süreci konulu toplantıdaki konuşmasında şu noktalara temas etti: Genç işadamlarını enerjisini bu bölgeye popülizmden arındırılmış çözümlerle aktarmak iddiasındayız. Biz Avrupa Genç İşadamları Konfederasyonu`na da üyeyiz. Brüksel`de daimi temsilciliğimiz var. New York ve Washington`da da büro açacağız. Genç işadamlarının Avrupa kapısı olan TÜGİAD, ülkenin her yerindeki işadamlarıyla temas içinde olmak istiyor. Çağrımıza ilk karşılığı Güneydoğu Genç İşadamları Derneği`nden (GÜNGİAD) aldık.
TEK ÇATI ALTINDA;
Muharrem Yılmaz, Türkiye`deki tüm genç işadamlarını bir çatı altında toplamak istediklerini belirtti. Bölgeye daha önce de geldiklerini, terör olaylarının yaşandığı dönemlere oranla bölgede çok olumlu gelişmelerin yaşandığını gözlediklerini anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:
Artık, Diyarbakır`da onarım sürecinin başladığını, üretimi artıracak ekonomik faaliyet çabalarını gördük. Bölgedeki işadamı arkadaşların üretim heyecanı çok büyük. Ziyaretimiz sırasında, bölgedeki yatırım olanakları konusunda bilgiler de alıyoruz. Bu sivil harekete destek olacağız. Toplantı sonrasında TÜGİAD ile GÜNGİAD arasında bir işbirliği protokolü imzalanmasına karar verildi.
KENDİ GÖBEĞİMİZİ KESECEĞİZ;
DiyarbakIr`da işadamlarını bir araya getiren diğer bir etkinlik de Ortadoğu Endüstri Fuarı. Fuarın düzenleyicisi yıllarca Dış Ticaret Müsteşarlığı`na bağlı ihracatçı birliklerinin yurtdışı bağlantılarını yapan Şırnak`lı Şevket Akalın. Fuara 103 şirketi çeken Akalın, uzun yıllardır ihracat yapamadığımız Irak sanayicilerini, işadamlarını da getirmiş. Heyet ve Diyarbakırlı işadamları ile ikili görüşmeler yapıyor. Bu ülkenin 20 milyar
dolar ithalat kapasitesi var diyen Akalın, Biz ise hâlâ 2 milyar dolardayız diye konuşuyor. (SABAH)