Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2001 00:00
Yeniden yapılanma çalışmaları sırasında ilk verilere göre 3 bin Tariş çalışanından bin 800`ünün işine son verileceği kaydediliyor. Bu süreçte EGS Bank ile Tarişbank`ın birleştirilmesi konusu da gündeme geldi.
Yeniden yapılanma arifesinde bulunan Tariş`e bugünlerde denetim firmalarının biri geliyor, biri gidiyor. Tariş Üzüm, İncir, Pamuk Birliği`nin olağan mali genel kurullarının 20 Ocak`ta sonuçlanmasının ardından, gözler Dünya Bankası adına Tariş`te incelemeler yapan Deloitte and Touche`ın vereceği rapora çevrildi. Sözkonusu kuruluşun denetimleri devam ederken, Tariş yönetimi de birliklerin personel politikasını belirleyebilmek için Arthur Andersen`den destek alıyor.
Yeniden yapılandırma çalışmaları sırasında ilk verilere göre 3 bin Tariş çalışanından bin 800`ünün işine son verileceği kaydediliyor. Ayrıca bu süreçte EGS Bank ile Tarişbank`ın birleştirilmesi konusu da gündeme geldi. Geçiş süreci ile ilgili bilgi veren Tariş Genel Müdürü Ayhan Özer, yeni yasa ile birliklerin idari özerkliğinin sağlandığını ancak mali özerkliğin sözkonusu olmadığını vurguladı.
Yeniden Yapılandırma Kurulu`nun birliklerin kıdem ve ihbar tazminatı, ürün alım ve satımı konusunda samimiyetini dikkate alarak bir an önce faaliyete geçmesini dileyen Özer, `Yeniden Yapılandırma Kurulu`nun çalışmalarıyla önümüzdeki günlerde mali özerkliğin de gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini göreceğiz` dedi.
Bugüne kadar 600 Tariş çalışanının iş akitlerinin fesh edildiğini, fesihlerde emekliliği gelen personele öncelik tanıdıklarını anlatan Özer, işçilere ödenecek kıdem ve ihbar tazminatı ile ilgili olarak aralık ayından beri sıkıntı yaşadıklarını kaydetti. İşçilerin haklarından doğan 3 trilyonluk alacağın ödendiğini sözlerine ekleyen Özer, `Kıdem ve ihbar tazminatı ödemelerinde aralık ayından bu yana sıkıntı olduğu doğru. Bu ödemeler Dünya Bankası kaynaklarından karşılanacaktı ve şu ana kadar Dünya Bankası Yönetim Kurulu`ndan bu kredi ile ilgili anlaşma çıkmadı.
Bize iletilen önümüzdeki günlerde sorunun giderileceği` diye konuştu.
Tariş Zeytinyağı Birlik Başkanı Cahit Çetin ise, amaçlarının Tariş`in çağdaş motiflere uygun yeniden yapılandırılması olduğunu belirtti. Bu amaçla Dünya Bankası müşavir kuruluşu Deloitte and Touche`ın yanı sıra bünyesel düzenlemeler için Arthur Andersen`den destek aldıklarını açıklayan Çetin, `16 birliğin yeniden yapılandırılması Dünya Bankası`ndan sağlanan kredi, teknik ve idari destekle sağlanıyor. Personel politikası, üretim, alım - satım politikaları ve birliklere bağlı kooperatiflerin ekonomik verimliliği gibi konular ele alınıyor. Bu süreçte istihdam fazlalığını da düzenlememiz gerekiyor` dedi.
Belirsizlikler var
İncir Birliği Başkanı Ahmet Fevzi Aruman da, yeniden yapılandırma süreci ile ilgili belirsizliklere son verilmesini istedi. Yasa ile oluşturulan yeniden yapılandırma kurulunun henüz biraraya gelmediğini ifade eden Aruman, `Belirsizlikler var. Birlikler yeniden yapılandırmada norm kadrolarını nasıl oluşturacak, nereye yönlendirecek? Kurul bir an önce toplanarak çalışmalara başlamalı` dedi. Pamuk Birliği Başkanı Mehmet Bakanoğlu ise, Dünya Bankası`nca yürütülen çalışmaların birliklerin yararına olduğunu söyledi. 2003 yılına kadar işten çıkarılacak personelin tazminatlarının DB`nca ödeneceğini ve şu ana kadar 2 trilyon 400 milyar liralık ödemenin çalışanlara yapıldığı bilgisini veren Bakanoğlu, `İkinci dilimde bir sıkıntı var` diyerek şöyle devam etti:``Bu çıkarımları biz de istiyoruz, Dünya Bankası da. O nedenle bir sorun yok. Ancak DB`nin ürün alım politikalarına karışması gibi bir durum sözkonusu olamaz.`
Egsbank- Tarişbank birleşecek mi?
Tariş Zeytinyağı Birlik Başkanı Cahit Çetin, Tarişbank ile EGSBank`ın birleşeceği söylentileri hakkında ise, `Bankaların birleşmesine sıcak bakıyoruz. Bu banka EGS Bank olur, bir başkası olur. Şartları görmemiz lazım` dedi. Birleşme konusunda EGS Grubu`ndan resmi teklif almadıklarını, ancak şifai taleplerin kendilerine iletildiğini anlatan Çetin, `Şifai olarak iletilen teklifi değerlendireceğimizi söyledik. Prensip olarak birleşmelere niyetimiz olduğunu ifade ettik. Ancak gelen teklifleri, bilançoları, BDDK`nın birleşmelerde sağlayacağı avantajları görmemiz lazım dedi.