Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2000 00:00
Adana Ticaret Odası`nın "Büyük Çukurova Projesi`` olarak adlandırdığı entegrasyon modelinde, bölgedeki milletvekillerinin büyük bir güç oluşturarak, Çukurova`nın ekonomik gücünün yaratılmasında önemli katkılar sağlayabileceği belirtildi. Adana Ticaret Odası (ATO) özel gündemli meclis toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda 14 Adana milletvekiline sunulmak üzere hazırlanan Adana Raporu sadece 4 milletvekiline sunulabildi. Adana Raporu`nda ticaret odalarına ve tüm odalara daha fazla yetki tanınsın, Adana yerinden yönetilsin denildi. Çukurova bölgesinin siyasal ve ekonomik anlamda sağlayacağı güçbirliğiyle mega projelerigerçekleştirebileceği, ülke kalkınmasında lokomotif olabileceği belirtildi. Adana Ticaret Odası`nın `Büyük Çukurova Projesi`` olarak adlandırdığı entegrasyon modelinde, Adana, İçel, Osmaniye, Hatay illerinden toplam 40 milletvekilinin TBMM`de büyük bir güç oluşturabileceği, Çukurova`nın ekonomik gücünün yaratılmasında büyük katkı sağlayabileceği belirtildi. Mega projeler arasında, Seyhan Nehri kenarına organize sanayi bölgesi kurularak, deniz bağlantısı sağlanıp, ulaşımın gemilerle yapılması, Adana`dan İsrail ve Ürdün`e, Seyhan ve Ceyhan nehrinin sularının satılması, Çukurova illeri arasında hızlı tren ve körfezde deniz yolları entegrasyonunun sağlanması, Çukurova illerinin ortak gücüyle, Avrupa Birliği Enstitüsü kurulması, İsdemir`in Çukurova bölgesince özelleştirilmesi ve işletilmesi, Çukurova Sanayi Odası`nın kurulması yer aldı. "Ekonomik özellikler " ATO`nun raporunda Çukurova`nın stratejik ve ekonomik bakımdan önemli özellikler taşıdığı dile getirilirken, dünya ölçeğinde fabrikalar bulunduğu ifade edildi. Projede, Çukurova`nın, organize sanayi bölgeleri, limanları, serbest limanları, serbest bölgeleri, otoyol ağı, uluslararası havalimanı, üniversiteleri, uluslararası petrol terminali, sanayi, turizm potansiyeli, hava kara, deniz ulaşım entegrasyonu açısından stratejik bir bölge olduğu anlatıldı. Ayrıca bölgenin, GAP`a, hammadde, teknoloji, nitelikli insan gücü ve sermaye sağladığı, zengin doğal kaynakları, uygun ekolojik şartlar ve geniş arazi varlığıyla en önemli tarım bölgesi olduğu bildirildi.
"Tarihi görev düşüyor " Büyük Çukurova Projesi`nin gerçekleşebilmesi için sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarına tarihi bir görev düştüğüne dikkat çekilen raporda şu görüşlere yer verildi:
``Zaman zaman bazı konularda kentlerin ilgilileri ters düşebilir. Ama kısır çekişmelerin bir yarar sağlamadığı bilinmektedir. Mersin Limanı ne kadar büyür, modernize olur ve hatta özelleşirse bundan Adana, Ceyhan, Osmaniye de fevkalade yararlanacaktır. Yumurtalık`ta Ayrıcalıklı Serbest Bölge kurulursa bundan tüm Çukurova insanı yararlanacaktır. Sivil toplum kuruluşları, oda ve borsalar bu konuları periyodik toplantılarda ele alıp Çukurova gündemini konuşmalı, planlı ve kurumsal eylem planları yaparak ilerlemelidir. Zamanla Çukurova Bölge Valisi ve Çukurova Bölge Yönetimi`ne dönülerek tüm ekonomik kararları Çukurova`nın alabileceği bir idari yapılanmaya kadar gidilebilir.``(FİNANSAL FORUM)