Güncelleme Tarihi:
Garanti Bankası, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın önderliğinde, “İşe Katıl Hayata Atıl” projesi ile, daha fazla engelli vatandaşın iş yaşamına katılmasına destek olacak.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ile Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen’nin katılımı ile tanıtılan proje kapsamında, mesleki eğitim almamış engelli bireylere, yetkinliklerine ve geliştirilebilir özelliklerine uygun mesleki beceriler kazandırılacak. Türkiye’de ilk kez uygulanan “destekli istihdam” modelinde, engelli bireylere; özelliğine, becerilerine ve tercihine göre iş seçmesi, iş ortamına ve sosyal hayata uyumu gibi konularda katkıda bulunuluyor. 5 ilde toplam 300 engelli birey, 60 profesyonel iş koçunun rehberliğinde aldığı eğitim sonrası, uygun işlere yerleştiriliyor.
İlk kez uygulanıyor
Projenin, her alanda sürdürülebilir kalkınmayı benimseyen bir kurumun çalışanları olarak, projenin kendisini ve tüm Garantilileri çok heyecanlandırdığını dile getiren Özen, projenin “destekli istihdam” adı verilen ve Türkiye’de ilk kez uygulanan sürdürülebilir bir modeli benimsediğini kaydetti. Engelli bireylerin iş başında eğitim aldığı, ihtiyaç duyduğu tüm bilgileri edindiği bu modelde, iş arkadaşları tarafından bir “çalışan” ve işini “yapabilen” bir birey olarak algılanmasının hedeflendiğini dile getiren Özen, temel amaçlarının, kendi yaşamının sorumluluğunu alabilen bağımsız, özgüveni yüksek ve sosyal hayata uyum sağlamış bireyler olmalarına katkıda bulunmak olduğunu belirtti.
Proje sonuçlandığında, eğitim alan engellilerden bazılarının bankada çalıştırılmasının planlandığını vurgulayan Özen, şunları söyledi: “Garanti Bankası olarak, 2011 yılında ‘Engelli Dostu Bankacılık’ inisiyatifini başlattık. O günden bu yana, çalışmalarımıza emin adımlarla devam ediyoruz. Şu anda, Türkiye genelinde 53 engelli dostu şubemiz hizmet veriyor. Hedefimiz 2014 sonunda bu rakamı 80’e çıkarmak ve önümüzdeki dönemde her ilde en az 1 Engelli Dostu Şubemizin bulunmasını sağlamak. Öte yandan, Paramatiklerimizi, uygun klavye ve ekran yüksekliğine sahip, sesli işlem özelliğiyle hizmet verecek şekilde dönüştürüyoruz. Bugün, Türkiye genelinde 220 Paramatiğimiz ortopedik veya görme engellilerin ihtiyaçlarına uygun hizmet verebiliyor. 2014 sonunda bu rakamı, 300’e çıkarmayı hedefliyoruz.”