Üretimden asla vazgeçmedik

12.02.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

“Ericsson üretimden çekiliyor” haberine Kesan’dan yanıt: “Üretimi başka şirketlere devrederek, cihaz geliştirmeye yöneliyoruz...”


Geçen hafta içerisinde, bir haber ajansı ve bazı gazetelerde Ericsson’un cep telefonu üretiminden tamamen çekileceği yönünde bir haber dikkat çekti. Bu haber, doğal olarak Ericsson cep telefonu kullanıcıları ve Ericsson bayilerinde endişe yarattı. Biz de bunun üzerine Ericsson Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ali Kesan’a işin ashıu sorduk. Kesan, olayın gerçek yüzünü ve Ericsson’un yeni stratejilerini açıkladı...

Kesan, cep telefonu fiyatlarının hızla aşağı düşmesinin üretici firmaları yeni yapılanmalara indirdiğini belirterek söze başlıyor. Yeni yapılanma, kendini daha çok maliyet düşürme çalışmalarında gösteriyor. Ericsson için üretim tesisinin yönetilmesi , işletilmesi ve yedek parça temininin artık rutin hale geldiğini söyleyen Kesan, “Bu yüzden, Ericsson artık cihaz üretiminden ziyade araştırma ve yeni teknolojilerin, cihazların geliştirilmesine yoğunlaşacak” diyor. İşte Ericsson, bu doğrultuda, bazı üretim tesislerini Flextronics’e devrediyor. Şirket, bu işbirliğiyle ucuz maliyet11 ve esnek hacimli üretim yapmayı hedefliyor. Kesan’e göre bu yeni işbirliği Ericsson’un pazardaki rekabet gücünü artıracak. Ericsson, bu anlaşmanın bir benzerini Tayvanlı elektronik cihaz üreticisi GVC ile de yapıyor. Halen piyasada ikinci, üçüncü ve dördüncü sıradaki üreticilerin de cep telefonu üretimini başka firmalara yaptırdığını vurgulayan Ali Kesan, Ericsson’un üretimden asla vazgeçmediğini, benzer bir uygulamaya yöneldiğini söylüyor.


GSM’DE YENİ TRENDLER:

Ali Kesan, bu arada mobil iletişimin ulaştığı seviyeye ve önümüzdeki dönemde kullanıcıları nelerin beklediğine de değiniyor. Kesan’a göre, başlangıçta sadece konuşma amacıyla kullanıma sunulan cep telefonları yerini hızla akıllı
bırakıyor. Birçok fonksiyonları olan yeni cep telefonları, yüksek kapasitesi ve birçok fonksiyonuyla adeta birer bilgisayara dönüşüyor. GPRS sayesinde ise görüntü alma-yollama, internet video konferans gibi özellikler cep telefonu kullanıcılarına sunulacak. GPRS’in ikinci altı ayda Türkiye pazarına sunulacağını söyleyen Kesan’ın bu konuda bazı tereddütleri de yok değil. Kesan, öncelikle de internetin mobil dünyaya sağlıklı bir şekilde adapte edilmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca içeriğin zenginleştirilmesi ve değişik aplikasyonların da herkesin kolayca anlayıp uygulayacağı şekilde olması gerekiyor.

Ericsson bu noktada, içerik hazırlayıcılar için çok önemli bir altyapı desteği sunmaya hazırlanıyor. Kesan, bu ayın ortalarına doğru Ericsson’un içerik ve aplikasyon üreteceklere yardımcı olacak bir merkezi hizmete açacağını söylüyor. Görünen o ki, Ericsson GPRS hizmetlerine oldukça iddialı hazırlanıyor. Aslında işin bir de operatör ayağı var. Dünyada yüzde 80 seviyesine ulaşan ön ödemeli abonelik sistemi Türkiye’de de benzer bir seyir izliyor. Kesan, bu durumun operatörlerin gelirlerinin azalttığını söylüyor. Dünyadaki son trend, yeni abone almaktan çok mevcut abonelerden daha fazla gelir almaya yöneliyor. Bu noktada GPRS, operatörlerin gelirlerini artırıcı bir faktör olacak.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.644 Değişim: 3,14% Hacim : 132.747 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.357 17.05.2024 Yüksek 10.652
Açılış: 10.370
32,2020 Değişim: -0,22%
Düşük 32,0915 17.05.2024 Yüksek 32,3224
Açılış: 32,2745
35,0069 Değişim: -0,22%
Düşük 34,9366 17.05.2024 Yüksek 35,1762
Açılış: 35,085
2.498,74 Değişim: 1,32%
Düşük 2.461,93 17.05.2024 Yüksek 2.511,09
Açılış: 2.466,23
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.