Kaslowski: Katma değerini artırmak yegane amacımız olmalı

07.05.2019 - 11:57 | Son Güncelleme :
Kaslowski: Katma değerini artırmak yegane amacımız olmalı | Teknoloji Haberleri

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kaslowski, "İnovasyonun yıkıcı etkilerinin hissedildiği bu dönemde sanayimizin katma değerini artırmak yegane amacımız olmalı" açıklamasında bulundu.

 

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, "İnovasyonun yıkıcı etkilerinin hissedildiği bu dönemde sanayimizin katma değerini artırmak yegane amacımız olmalı. Dijital teknolojileri üretim sistemlerimize entegre etmenin yanı sıra bu teknolojilerin ülkemizde üretilme ve kullanılma yetkinliğinin geliştirilmesi, katma değer artışının kritik etkeni olarak ortaya çıkıyor." dedi.

Haberin Devamı

AA’nın haberine göre; Kaslowski, 6'ncısı gerçekleştirilen TÜSİAD’ın Sanayide Dijital Dönüşüm Günleri’nde yaptığı konuşmada, dördüncü sanayi devriminin fiziksel, dijital ve biyolojik dünyalar arasındaki sınırları kaldırdığını, teknolojiler ve disiplinlerin iç içe geçtiğini belirtti.

Farklı alanlarda meydana gelen her gelişmenin dijital yetkinlikte kaldıraç etkisi yarattığını ifade eden Kaslowski, "Teknolojiler arasında artan etkileşim, farklı sektörlerin birbiriyle konuşmasını sağlıyor. Teknolojiler, sektörler ve boyutlar arasında her geçen gün daha da silikleşen sınırlar, dönüşümün gücünü ve etkisini artırıyor. Dönüşümün hızı ve derinliği bizi ülkelerin nasıl gelişeceğini, şirketlere nasıl değer yaratacağını ve insanın bu değişimdeki rolünü sorgulatıyor." diye konuştu.

Kaslowski, gelenekselleşmiş üretim kalıplarının ve iş yapış modellerinin küresel rekabetçilik için yeterli olmayacağını uzun süredir dile getirdiklerini, artık ülkelerin ve şirketlerin rekabet gücünün; ne kadar üretildiğinden çok neyi, kimin için ve nasıl üretildiğine bağlı olduğunu vurguladı.

##$HABER_1454806$##

Müşterilerin çeşitlenen talepleri, demokratikleşen teknolojiler ve dijitalleşmenin küresel dinamikleri hızla değiştirdiğini ifade eden Kaslowski, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu dönüşüm bir yandan üretim sürelerini kısarken, diğer yandan üretim kalitesini ve verimliliği artırıyor. Verimlilik başta olmak üzere dördüncü sanayi devriminin tüm vaatlerinin başarılı şekilde hayata geçmesi için organizasyonel yapılar, yetenekler ve düşünce yapılarında topyekun dönüşüm kilit önem arz ediyor. İnovasyonun yıkıcı etkilerinin hissedildiği bu dönemde sanayimizin katma değerini artırmak yegane amacımız olmalı. Dijital teknolojileri üretim sistemlerimize entegre etmenin yanı sıra bu teknolojilerin ülkemizde üretilme ve kullanılma yetkinliğinin geliştirilmesi, katma değer artışına kritik etkeni olarak ortaya çıkıyor."

Haberin Devamı

Kaslowski, yatırım ortamına, nitelikli iş gücüne, teşviklere, Ar-Ge altyapısına yönelik politikalarda dijital dönüşüme katkı sağlayacak unsurların önemli yer tuttuğunu aktararak, "Bundan hareketle küresel ölçekte rekabet edebilir katma değeri yüksek üretim modeline sahip öncü teknolojileri üreten ve geliştirilen sanayi ekosisteminin oluşturulmasını son derece önemli görüyoruz." dedi.

Sanayide dijital dönüşüm konusunun, küresel düzeyde iş yapan ekonomik ve sosyal anlamda küresel etkileşimde olan ülkeler ve şirketler için bir alternatif olmadığının görüldüğünü belirten Kaslowski, ezber bozan ve büyük hızla devam eden dönüşüme ayak uydurmanın rekabet gücünün en belirleyici faktörü olduğunun farkında olduklarını söyledi.

Kaslowski, bundan yaklaşık 5 yıl önce sanayide dijital dönüşüm olgusunu Türkiye iş dünyası gündemine getiren kurum olarak, ülkedeki farkındalığın her geçen gün artmasından dolayı mutluluk duyduklarını, aksiyona geçmemiş farkındalığın tam anlamıyla başarı sayılamayacağını, tüm çalışmalarda tecrübe paylaşımını önceliklendirdiklerini dile getirdi.

"5-10 YILDA BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ DÖNÜŞÜM YAŞANACAK"

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Sanayi Politikaları Yuvarlak Masa Lideri Bahadır Balkır da teknolojik gelişmeler göz önüne alındığında, üretim sistemlerinin gelecek 5-10 yılda benzeri görülmemiş bir dönüşüm yaşayacağının öngörüldüğünü belirtti. 

Haberin Devamı

Üretim ve imalat sistemlerinde yaşanan gelişmelerin iş piyasasından sürdürülebilirliğe, üretim teknolojilerinden müşteri beklentilerine kadar birçok alanda büyük etkiye sahip olduğunu vurgulayan Balkır, esnek otomasyon, gelişmiş malzeme teknolojisi, biyometrik ve ses tanıma gibi yapay zeka uygulamaları, veri depolama ve işleme alanındaki gelişmelerin şirketlerin üretim sistemlerinde radikal değişikliklere neden olduğunu söyledi. 

"MEVCUT İŞ GÜCÜNÜN YETENEKLERİNİN YENİDEN EĞİTİLMESİ GEREKİYOR"

TÜSİAD Sanayide Dönüşüm Çalışma Grubu Başkanı Oğuzhan Öztürk ise teknolojilerin geliştiğini, müşterinin yaşam biçimi ve beklentilerinin değiştiğini belirterek, farklılık yaratabilmek için inovasyon yapmak gerektiğini, dijital araçların buna entegre olmasıyla inovasyonun kolaylaştığını ifade etti.

İnovasyon kolaylaşınca dünyanın her yerindeki inovasyon sayısının arttığını vurgulayan Öztürk, şunları kaydetti: "Eğitim denilince genellikle temel eğitim ve üniversiteleri anlıyoruz ama aslında bakarsanız bugünden önümüzdeki 10 yılda şirketlerimizin nereye gideceğini yönetecek insanlar şu anda şirketlerimizde çalışan insanlar. Bu çalışan insanların yeniden eğitilmesi gerekiyor. Ne yazık ki bizlerin, hatta şu anda işe yeni başlamış insanların yetiştiği eğitim, dijital bir dönüşümü hızlandıracak veya burada liderlik yapabilecek eğitim düzeyinde insan sayısı az. Kendi şirketimizden örnek vermek gerekirse, kendi şirketimizin içerisindeki toplam Ar-Ge mühendislerimizin sadece yüzde 9’u başlangıçta bu dijital yeteneklere sahipti. Mevcut iş gücünün yeteneklerinin yeniden eğitilmesi gerekiyor. Büyük şirketler bunu yapabiliyor ama Türkiye’nin KOBİ ölçeğindeki şirketlerinin bunu yapabilmesi mümkün değil. Bu anlamda dünyada birçok ülkede ulusal programlarla bu dönüşüm desteklenmeye çalışılıyor."

Etkinlikte, dijital dönüşüm yol haritasının hazırlanması, dijital teknolojilerin üretim sistemlerine entegre edilmesi konularında başarılı örnekler şirketler tarafından sunuldu. 


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.482 Değişim: -0,45% Hacim : 39.351 Mio.TL Son veri saati : 13:47
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.488
Açılış: 9.431
32,6016 Değişim: 0,39%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7994 Değişim: 0,19%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,83 Değişim: 0,50%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.