Türk Telekom ile Huawei arasında 'İyi Niyet Sözleşmesi'

26.02.2019 - 17:32 | Son Güncelleme :
Türk Telekom ile Huawei arasında 'İyi Niyet Sözleşmesi' | Teknoloji Haberleri

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan, bilgi ve iletişim sektöründe teknolojik gelişmelerin sürükleyici altyapısını teşkil etmesi beklenen 5G teknolojilerine yönelik iş birliklerinin Türkiye'nin teknoloji ekosistemine katkı sağlamasını ümit ettiğini söyledi.

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Türk Telekom ve Huawei arasındaki "İyi Niyet Sözleşmesi (MoU) TurkTech 1.0"ın imza törenine de katıldı. Bakan Turhan, burada yaptığı konuşmada, Türk Telekom ile Huawei arasında 5G teknolojilerinin ve uygulamalarının Türkiye'de hayata geçirilmesine yönelik imzalanan mutabakat metninin hayırlı olmasını diledi.

Haberin Devamı

Turhan, Türk Telekomun Huawei ile gerçekleştirdiği "artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik tabanlı eğitim içeriklerine 5G'li bulut bağlantısıyla uzaktan erişim" uygulamasının da yerli girişimcilerle iş birliği içinde gerçekleştirilmesinden memnuniyet duyduklarını ifade etti. 

AA’nın haberine göre; Bakan Turhan, şöyle devam etti: "5G teknolojisinin kullanıldığı önemli alanlardan biri olan eğitime odaklanan bu uygulamayla artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik tabanlı biyoloji, kimya ve elektronik gibi konularda eğitim içerikleri öğrencilerle buluşturulmakta ve ileri düzey bir eğitim deneyimi ortaya konulmaktadır. Bu çalışmanın Dünya Mobil Kongresi'nde en iyi 5G uygulamaları arasında gösterilmiş olmasını memnuniyetle karşılıyor, yenilikçi çözümlerin üretilmesi yoluyla bu çalışmaların devamının gelmesini diliyorum." 

Önümüzdeki yıllarda bilgi ve iletişim sektöründe teknolojik gelişmelerin sürükleyici altyapısını teşkil etmesi beklenen 5G teknolojilerine yönelik iş birliklerinin Türkiye'nin teknoloji ekosistemine katkı sağlamasını ümit ettiğini belirten Turhan, Türkiye'de 2016'da hizmete başlayan 4,5G hizmetinin altyapı açısından büyük bir hızla yaygınlaştığına dikkati çekti. 

Vatandaşların yüksek hızlı mobil internete büyük ilgi gösterdiğini dile getiren Turhan, geçen yıl eylül ayı itibarıyla 81 milyona yaklaşan mobil abonenin yüzde 70'e yakınının 4,5G'yi tercih ettiğini söyledi. 
Çok kısa süre sonra 5G ve ötesi mobil teknolojilerle de tanışılacağını ifade eden Turhan, 5G ile yüksek veri hızının yanı sıra şebekeye bağlanabilen cihaz sayısında artış ve bağlanma hızındaki gecikmedeki düşüşle mobil internetin kullanım alanlarının artacağını anlattı. 

Haberin Devamı

Sanayide ve ekonominin birçok alanında yeni kullanım imkanlarını beraberinde getirecek 5G ve ötesi teknolojilerin altyapıya önemli miktarda yatırım gerektirdiğini belirten Turhan, bu alanda sadece teknolojiyi kullanan değil, aynı zamanda üreten bir konuma gelinmesinin önemine işaret etti. 

Turhan, "Ülkemizin öncü markalarının Dünya Mobil Kongresi'nde elde ettiği tecrübelerin ve geliştirdikleri iş birliklerinin yerli ve milli 5G teknolojilerinin üretimine de katkı sağlamasını temenni ediyorum." dedi. 

"5G TAHMİN EDİLENDEN DE DAHA HIZLI GELİYOR" 

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan da kongrede 35'i aşkın Türk şirketinin yer aldığını söyledi. 

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun düzenlemeleriyle yüzde 40-45 olan yerlililik oranları için gayret gösterdiklerini ifade eden Sayan, 3G ve 4,5G ihalelerinde operatörlere Ar-Ge faaliyetlerinde Türk mühendis çalıştırma zorunluluğu getirildiğini anımsattı. 

Türkiye'nin ilk yerli ve milli baz istasyonu ULAK'ın baş tacı olduğunu dile getiren Sayan, 5G'ye yönelik çalışmaların hızla devam ettiğini vurguladı. 

Sayan, 5G teknolojisiyle ilgili de "5G tahmin edilenden daha hızlı geliyor. Kongrede 5G'ye ilişkin örnekleri gözleme imkanı bulduk. Türk Telekomun, Argela markasıyla 5G konusunda ciddi çalışmaları var." ifadesini kullandı. 

Konuşmaların ardından Bakan Turhan himayesinde Türk Telekom Üst Yöneticisi Paul Doany ile Huawei Türkiye Genel Müdürü Zhao James tarafından İyi Niyet Sözleşmesi (MoU) TurkTech 1.0 imzalandı.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.514 Değişim: -1,71% Hacim : 42.293 Mio.TL Son veri saati : 12:26
Düşük 9.514 16.04.2024 Yüksek 9.646
Açılış: 9.645
32,4762 Değişim: 0,20%
Düşük 32,3337 16.04.2024 Yüksek 32,4896
Açılış: 32,411
34,5413 Değişim: 0,14%
Düşük 34,3902 16.04.2024 Yüksek 34,5839
Açılış: 34,4942
2.473,84 Değişim: -0,38%
Düşük 2.465,34 16.04.2024 Yüksek 2.494,04
Açılış: 2.483,19
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.