Telekom`da yeni formül: Parçalı lisans satışı

02.04.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Telekom`da özelleştirmenin önünü açmak için önerilen son formül, şirketi fonksiyonlarına göre lisans alanlarına ayırarak satmak olarak ortaya çıktı. İki denemede Telekom`u satamayan hükümet, Telekom`u lisans alanlarına parçalayarak satma planı üzerinde çalışıyor.

Edinilen bilgiye göre, yüzde 51`in satışı üzerinde de çalışmalar yasal zorluklar sebebiyle Telekom`un fonksiyonlarına göre bölünmesi, gerekirse holdingleşmesi, ardından da çeşitli fonksiyonlarının lisans verilerek satılması öngörülüyor.

Ancak bu yöntemin, başarılı olmasının ilk şartı, Telekom yönetiminin özerkleştirilmesi ve siyasi yapının etkisinden arındırılması ile lisans alan firmaların bir süre koruma altına alınması olarak gösteriliyor.

Kaynaklar, lisansların satışından yüksek bir meblağ elde edilebileceğini, konjonktürün düzelmesinden sonra da Telekom`un kalan bölümünün satılabileceği görüşünde. ANcak böyle bir model için katma değerli hizmetler lisans yönetmeliğinin değiştirilmesi gerekiyor.

Kaynaklardan edinilen bilgiye göre, katma değerli hizmetlerin lisans verilerek satılması yoluyla özelleştirmenin yapılması, Ulaştırma Bakanlığı`nın Telekom`u holding haline getirerek holdinge bağlı şirketlerin hissesinin satılması modeli ile de uyumlu bir formül olarak değerlendiriliyor. Bu çerçevede, uluslararası telefon hatları, şehiriçi ve şehirlerarası telefon hatları, Telekom`un GSM lisansı, Telekom`a verilecek UMTS lisansı, kablo TV, rehber ve diğer bir çok katma değerli hizmet için lisans verilebilecek. Ayrıca bu fonksöyonlar Telekom`a bağlı ayrı şirketlerin bünyesinde toplanabilecek ve bu şirketlerin hisselerinin belli bölümleri satılabilecek. Özelleştirme İdaresi`nin de özellikle lisans satışı yoluyla özelleştirmeye sıcak baktığı, başta GSM lisanslarının yüksek meblağlara satılması olmak üzere lisans satışlarında daha önce sağlanan başarının bu yöntemin şansını artırdığı belirtiliyor.

Türk Telekom`un yüzde 51 oranındaki hissesinin satışı da özelleştirme alternatifleri içindeki yerini koruyor. Ancak kaynaklar bu yöntemin hem Anayasa`da ve yasalarda kapsamlı değişiklik gerektirmesi, hem de yurtdışındaki konjonktürün bu ölçüde hisse satışına uygun olmaması sebebiyle riskli olduğu görüşünde. hisse miktarının yüzde 51`e çıkarılmasının satıştan elde edilecek gelir beklentisini de artırması, uluslararası telekomünikasyon şirketlerinin ise mevcut konjünktürde sabit telekomünikasyon şirketleri için büyük yatırımlara girmemeyi tercih etmesi, bu yöntemin şansını azaltıyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.740 Değişim: 0,90% Hacim : 122.678 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.634 20.05.2024 Yüksek 10.775
Açılış: 10.661
32,1990 Değişim: 0,06%
Düşük 32,1477 21.05.2024 Yüksek 32,2558
Açılış: 32,1787
35,0103 Değişim: 0,06%
Düşük 34,9470 21.05.2024 Yüksek 35,1881
Açılış: 34,9888
2.516,01 Değişim: 0,22%
Düşük 2.508,02 21.05.2024 Yüksek 2.517,63
Açılış: 2.510,44
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.