Teknoloji ve bilimde işbirliği

Güncelleme Tarihi:

Teknoloji ve bilimde işbirliği
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2001 00:00

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ile 12 üniversite arasında sanayi, yetişmiş insan gücü ve Ar-Ge işbirliği için ilke anlaşması imzalandı. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Namık Kemal Pak, MAM`ın Gebze Yerleşkesi`nde düzenlenen imza töreninde, çok hızlı gelişen teknolojik yeniliklerin itici gücünün bilimsel bilgi, bilimsel bilginin temel üreticisinin ise üniversiteler olduğunu söyledi. Yeni teknolojilerin ve ekonomik gelişmenin temel aktörlerinin de endüstri olduğunu vurgulayan Pak, Türkiye`nin bilim ve teknoloji sisteminin tüm aktörleri, yüzlerini işbirliğinin artırılmasına, etkin bir etkileşime ve bu yolla sinerji yaratılmasına yönelik bilim politikalarının uygulanmasına çevirmek zorundadır dedi.
Türkiye`nin araştırma-geliştirme harcamalarına ayırdığı finansmanın çok düşük olduğuna işaret eden Pak, üniversitelerin araştırma giderlerinde endüstri desteğinin de yok denecek kadar az olduğunu kaydetti.

Pak, 12 üniversite ile yapılan bu anlaşmanın bir dönüm noktası olduğunu bildirerek, Bu anlaşma, Türkiye`yi bilim ve teknolojide evrensel bağlamda hakettiği düzeye çıkartmak gibi bir amacı paylaşan pek çok kurum ve kuruluşun yapması gereken güçbirliğine bir örnek teşkil ediyor diye konuştu.


Pozitif birleşmelere ihtiyaç var:

MAM Başkanı Prof. Dr. Naci Görür de, görevlerinin Türkiye`nin uluslararası alandaki rekabet gücünü artırmak olduğunu söyledi. Rekabet gücünün artması için uluslararası standartlara uygun üretim ve eğitimin yapılması gerektiğine işaret eden Görür, şunları kaydetti:

Üniversitelerle bir rakip olarak değil, paydaş olarak sanayi ve teknoloji güçlerimizi birleştirmeyi amaçlıyoruz. Bizim de üniversitelerden öğreneceğimiz birçok şey vardır. Ülkenin, böyle pozitif birleşmelere ihtiyacı vardır. Halk bunları görmek arzusundadır.

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülsün Sağlamer ise TÜBİTAK`ın üniversitelerle ilk kez bu kadar yakın durma kararı aldığını ifade ederek, Ülkemizde sınırlı olan kaynakların birleştirilerek kullanılması çok akılcıdır dedi. Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabih Tansal da, TÜBİTAK ile bugüne kadar birçok proje ürettiklerini, ancak imzalanan anlaşmanın daha kapsamlı olduğunu kaydetti. İlke anlaşmasını imzalayan diğer üniversitelerin rektörleri de, işbirliğinden duydukları memnuniyeti dile getirdiler.


Sinerji yaratma hedefi:

TÜBİTAK ile 12 üniversitenin imzaladığı ilke anlaşmasında, sanayinin ihtiyaçlarını karşılamak için işbirliği yapılması, AR-GE alanlarında sinerji yaratmak, yurtiçi ve yurtdışında araştırma projeleri üretip, ülkenin insan ve araştırma kaynaklarının en verimli biçimde kullanılması amaçlanıyor. Anlaşmaya, İstanbul Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, 18 Mart Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü imza koydu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!