Güncelleme Tarihi:
Reuters'a konuşan bir yetkili ise savcıyla ilgili görüntülerin kaldırılmasını Youtube ve Twitter'dan talep ettiklerini bir cevap gelmeyince mahkeme kararı aldıklarını söyledi. Facebook'tan yapılan açıklamada ise mahkemenin bazı içeriklere erişimi kısıtlama kararına uyulduğu belirtildi
ESB'nin kararının TTNET, Turkcell, SuperOnline, Avea ve diğer erişim sağlayıcılara iletilmesi bekleniyor. İlk gelen bilgilere göre TTNET kararı uygulamaya aldığı için sosyal medyadaki bu haberlere bu kanaldan ulaşım sağlanamıyor. Diğer operaratörlerin de adım adım bu kararı uygulaması bekleniyor.
TALEP ETTİK, CEVAP GELMEDİ
Erişim engeli ile ilgili Reuters'a bilgi veren üst düzey bir yetkili de Savcı Kiraz'ın ailesinin görüntülerin yayınlanmasından rahatsız olduğunu belirtti ve "Hem Twitter hem de Youtube'a söz konusu görüntü ve paylaşımların kaldırılması yönünde bir bildirimde bulunuldu ancak onlar kabul etmedi, herhangi bir yanıt da verilmedi. Bu nedenle engelleme talebi doğrultusunda İstanbul'daki bir mahkeme kanalıyla bu karar alındı. Facebook için şu an için bir karar yok" dedi.
YOUTUBE AÇIKLAMA YAPACAK
Öte yandan önümüzdeki saatlerde Youtube'un sahibi Google'ın yasak kararıyla ilgili bir açıklama yapması bekleniyor.
ERİŞİMDE SORUN DEVAM EDİYOR
Hürriyet Dünyası'na birkaç saat önce konuşan Erişim Sağlayıcılar Birliği Başkanı (ESB) Bülent Kent, Cumhuriyet Savcılığı'ndan bu yönde bir yazının kendilerine geldiğini bildirdi. Yasaklama kararı internet servis sağlayıcısı şirketlere TTNET, Turkcell, Vodafone, Avea ve SuperOnline iletildi. Servis sağlayıcıları ilgili linklerle ilgili karartma işlemlerini sürdürürken sosyal medya kanallarına erişimde sıkıntı yaşandı. Halen söz konusu sitelere erişimde sorun devam ediyor.
FACEBOOK'TAN İLK AÇIKLAMA
Reuters'un haberine göre Facebook, Türkiye'de mahkemenin bazı içeriklere erişimi kısıtlama kararına uyduğunu açıkladı.
'FACEBOOK ERİŞİME AÇILDI'
Reuters'a bilgi veren bir sektör kaynağı, "Erişimin tekil mahkeme kararları nedeniyle engellendiğini görüyoruz. Ancak bu mecra şu an itibariyle erişime açılmış durumda" dedi.
'İÇERİKLER ÇIKARILMAZSA SİTELERE TAMAMEN ERİŞİM ENGELLENEBİLİR'
Bilişim Avukatı Gökhan Ahi konuyla ilgili Hürriyet'e yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
"Mahkemenin kararı, sadece URL adreslerine erişim engelleme yönünde. Eğer teknik olarak yapılamazsa veya ilgili siteler bu içerikleri çıkarmazsa, o sitelere tümden erişim engelleme yapılabilir. Karar daha Cuma günü verilmiş, Cumartesi günü Erişim Sağlayıcılar Birliği sadece URL’lere erişim engellemesi yönünde yazışma yapmış. Henüz bu kararın Twitter, Facebook ve Youtube’a ulaşıp ulaşmadığı belli değil. Karar onlara ulaşsa, zaten daha öncekiler gibi hemen URL’leri engelleme veya çıkarma yoluna gidiyorlar. Öğrendiğimiz kadarıyla, İstanbul Başsavcılığı Erişim Sağlayıcılar Birliği’ne yazıp bugün saat 12’ye kadar içeriklerin çıkarılmasını ve bilgi verilmesini istiyor. Erişim Sağlayıcılar Birliği, URL adreslerini tek tek engellemek yerine sitelerin tamamının kapatılmasını istiyor. Bu durum, bana göre Erişim Sağlayıcılar Birliği’nin işgüzarlığıdır. Kaldı ki Erişim Sağlayıcıları Birliği Danıştay kararına göre yok hükmündedir. Erişim Sağlayıcılar Birliği yetkilileri açık açık, Türk Ceza Kanunu’nun 124. maddesindeki Haberleşmenin Engellenmesi suçunu işlemiştir."