Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2001 00:00
Dell tüm dünyada, PC ve sunucu pazarlarında ya lider ya da liderliği zorlayan bir konumda. Şirketin bütün ülkelerde uyguladığı direkt satış yönetimiyle, internet üzerinden istedğiniz özelliklerde ürünleri sipariş edebiliyorsunuz. Şu anda internet üzerinden günde 40 milyon dolarlık satış yapılıyor ve bu rakam, şirketin satışlarının yarısını oluşturuyor. Üretim ise çok farklı bir şekilde, belli merkezlerde talep üzerine yapılıyor ve ülkelere yükleniyor. Yani Türkiye’den bir Dell almaya karar verdiğinizde, bilgisayar İrlanda’da üretilip size gönderiliyor. Bu nedemle şirket tamamen stoksuz çalışıyor. Ürünlerinde en yeni teknolojileri kullanıyor. Bu yapı Türkiye’de de ilk örnek olarak başarıyla uygulanıyor. Dell Türkiye Müdürü Rıza Reman, “Geçen yıl Dell içinde en hızlı büyüyen ülkeler sınıfında yer aldık. Şu anda Pazar payımız yüzde 4 civarına ulaştı. İki yıl içinde yüzde 10’un üzerine çıkacağımızı düşünüyoruz. Bu da bizi lider duruma getirecek” diyor.
İrlanda’dan geliyor.
Dell bugüne kadar Türkiye’de uygulanmamış bir çalışma biçimini oturtmayı başardı. Yurtdışındaki Dell operasyonlarında bilgisayar talep edildiği anda üretim bandına giriyor. Üretilip müşterilere gönderiliyor. Ancak Türkiye’deki ithalat yasaları nedeniyle direkt Dell’e sipariş vermek mümkün değil. Bu nedenle şirket Türkiye’de iki distribütörü Dell modeliyle yapılandırarak aynı sistemi uyguluyor. Bu distribütörler Meteksan Sistem ve sentim Bilgisayar. Artık müşteriler istedikleri özelliklere göre bilgisayar veya sunucu siparişi verebiliyorlar. Bunlar iki gün içinde İrlanda’daki fabrikaya iletiliyor ve en geç iki hafta içinde üretim bandına giriyor. Yani en geç üç hafta içinde istidğiniz özelliklerde bilgisayarlara kavuşabiliyorsunuz. Bu sisteme başlangıçta insanların biraz ürkerek yaklaştığı belirten Reman, ancak artık buna alıştıklarını söylüyor. Bu sistemin en büyük faydasını kasım ayındaki krizle gördüklerini söyleyen Reman, “Stoksuz çalıştığımız için krizden etkilenmedik. Ama son kullanıcıya yönelik kampanyalarda bankaların kredileri durdurması bizi biraz yavaşlattı. Ama bunu da kendi finansmanımızla yaptığımız kampanyalarla aşıyoruz” diyor.
Pahalı gibi ama değil
Dell üç yıllık performansıyla oldukça hızlı bir yükseliş içinde. Araştırma raporlarına göre, şirket notebook’larda 1 ile 3’üncü sırada gidip geliyor. Reman bunun sebebini yerli üreticilerin çok olmasına bağlıyor. Büyük şirketler arasında ilk 5 arasında olduklarını belirten Reman, genel sıralamasında ise ilk 7 arasında yer aldıklarını söylüyor.
Şirketin ürünlerine bakıldığında, fiyatlar biraz yüksek gibi görünüyor. Aslında bunun gerçek olmadığını söyleyen Reman, Dell’in stoksuz çalışması nedeniyle en son teknolojiyi üretmek zorunda olduklarını belirtiyor. Yani birebir aynı özelliklerdeki ürünlerle karşılaştırıldığında Dell’in ucuz bile kaldığını iddia ediyor. Örnek olarak şirketin en son kampanyası olan “i-eğlence’yi gösteriyor. “Ürünün içinde yok yok” diyor. Reman ve hemen ekliyor: “1300 dolara satılan bu ürünün benzerleri, yerlilerde bile 1600 dolardan aşaığı olamaz.”
Dell, Türkiye’deki asıl atağını sunucu pazarında yapmaya hazırlanıyor. Şu anda Compaq’ın ardından dünyada ikinci sırada olduklarını belirten Reman, son günlerde piyasaya çıkardıkları yeni sunucularla oldukça önemli bir atağa başladıklarını belirtiyor. Örneğin dell, bu noktada Türkiye’de 50 bin dolara malolan bir sunucuyu 20 bin
dolar gibi agresif fiyatlarla satıyor.