Dünyayı değiştiren başlıklar

12.02.2022 - 09:46 | Son Güncelleme :
Dünyayı değiştiren başlıklar | Teknoloji Haberleri

Son aylarda gündemden düşmeyen kavramların başında Meta’nın da etkisiyle Metaverse geliyor. Temelde sanal bir dünyayı ya da yaşamı temsil eden Metaverse alanına giriş için bir numaralı gereksinim ise bir sanal gerçeklik başlığına sahip olmak.

Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre; Facebook, çatı şirketi Meta’nın olmasa da; artık direkt olarak Meta ile anılan Metaverse, gerçeklikten kaçış getiren sanal bir dünya olarak düşünülebilir. Sadece tek bir merkeze sahip olmayacak bu evrene giriş için kişilerin bir sanal gerçeklik başlığına ihtiyacı olacak. İleride farklı sistemler de geliştirilebilir ancak planlar şu an ve yakın gelecek için sanal gerçeklik başlıklarının etrafında toplanıyor. Peki, nedir bu sanal gerçeklik başlıkları? Bu ürünler karşımıza yakın zaman önce çıkmadı. Özellikle Oculus Rift ile ticari hale gelmeye başlayan bu ürünler, uzun zamandır kişileri sanal dünyaların içerisine götürüyor. Evet, sanal gerçeklik başlıkları ile sanal dünyaların içerisine giriş yapılabiliyor.

Haberin Devamı

GERÇEKÇİ DENEYİM

Sanal gerçeklik başlıkları, büyük bir gözlük gibi kafaya takılıyor ve kişilerin önüne farklı mercekler ile desteklenen yüksek çözünürlüklü ekranlar getiriyor. Bu ekranlar ile kişilerin görüş açısı gerçek dünyadan koparılıyor, bu sayede direkt olarak sanal dünyaya giriş yapılmış olunuyor. Bu başlıklar ayrıca, sahip oldukları gelişmiş sensörler ile kafa hareketlerini algılayan ve sanal dünyaya kafanızı hareket ettirerek göz atmanıza imkân tanıyor.

BAŞLIKLAR NASIL İLETİŞİM KURACAK?

Metaverse iletişimi için kablosuz kontrol cihazları kullanılacak. Hali hazırda çok gelişmiş hale gelen bu kontrolcüler, sağ ve sol el için olmak üzere iki parçaya ayrılıyor ve hassas hareket sensörleri ile tuş ve tetik mekanizmalarına sahipler. Bu sayede kişiler ellerini hareket ettirerek sanal karakterlerini ya da oluşturduklarını kişisel avatarlarını kontrol edebiliyor. Bu kontrolcüler istenirse bir oyundaki silahın ya da kılıcın yerini de alabiliyor. Ya da kontrolcüler sanal dünyadaki ellerinizin bir parçası haline gelebiliyor. Bazı firmalar başlık üzerinden kameralar üzerinden el hareketlerini algılayan özel kontrol altyapıları üzerinde da çalışıyor. Meta dahil birçok teknoloji devi ise eldiven şeklinde giyilebilen kontrol cihazları geliştiriyor. Eldiven formundaki kontrol sistemleri sayesinde sanal objelerin tutulduğu ya da sanal objelere dokunulduğu hissedilebilecek, böylece sanal ile gerçek arasındaki fark iyice azaltılacak.

Haberin Devamı

APPLE DA HAZIRLANIYOR

Sanal gerçeklik gözlüklerinin bir ötesi var mı? Bunun cevabı “Evet.” Çok yakında sanal gerçeklik ile artırılmış gerçekliği bir araya getirecek karma gerçeklik ya da hibrit gerçeklik gözlükleri de gelecek. Örneğin, bu alana 2023 yılında giriş yapacak teknoloji devi Apple, gelen söylentilere göre bir karma gerçeklik gözlüğü geliştiriyor. Bu tarz ürünlerin içerisinde yer alan ekranlara ek olarak dışlarında da kameralar yer alıyor. Yapılan resmi açıklamalara göre Meta’nın direkt olarak metaverse gerçekliğine özel olarak geliştirilen başlık modeli de sanal ile artırılmış gerçekliği bir araya getiriyor. Teknolojinin gelişmesiyle boyutlarının çok daha ufak hale gelmesi beklenen sanal ve artırılmış gerçeklik gözlükleri, özellikle Apple’ın alan giriş yapması ile büyük bir patlama yapacak. Bazı duyumlara göre Apple imzalı başlığın odak noktası Metaverse olmayacak. Apple metaverse fikrine sıcak bakmıyor ve kişilerin gün boyu sanal dünyada vakit geçirmesini istemiyor. Firma kendi başlığını daha çok oyun ve eğlence için planlıyor.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.