Bilişim: Onlar bile tedirgin

Güncelleme Tarihi:

Bilişim: Onlar bile tedirgin
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2001 00:003dk okuma

Evet, bilişim Türkiye’nin en hızlı büyüyen sektörü. En kötü zamanlarda bile yüzde 15’ler civarında büyümeyi bildi. 1999 yılında ülke ekonomisi yüzde 6 civarında küçülürken, bilişim sektörü yüzde 15 büyüdü. Ancak son yaşanan gelişmeler, bilgi ve iletişim şirketlerini bile tedirgin etti. Bilişimciler de aynı diğer sektörlerde olduğu gibi hala şaşkınlık içindeler. Herkes gibi önce bekleyip hükümetin tavrını görecekler. Sektördeki eğilimleri en iyi takip eden araştırma şirketi İnterpro Araştırma’nen Genel Müdürü Akın Evren, “Yıl sonu hedeflerinde değişiklik olacağı kaçınılmaz. Ancak hala kimse önünü göremiyor. Sular biraz durulunca tekrar sahaya inip nabzı tutacağız” diyerek, özellikle bayram sonrası dövizin bir dengeye oturmasının tabloyu netleştirmek açısından etkili olacağını belirtiyor.

2001 hedefi yüzde 25’ti
İsterseniz sektörün bir iki yıllık performansına bir bakalım. Bilişim sektörü 1999 yılında İnterpro’nun verilerine göre 10,5 milyar dolar büyüklüğündeydi. 2000 yılında ise uygulanan istikrar programına rağmen yüzde 24 oranında büyüyerek yaklaşık 13 milyar dolarlık performansa imza atmayı başardı. 2001 yılında da bu performansın devam etmesi bekleniyordu. Ancak şimdi tablo tamamen değişmiş gibi görünüyor. Sektörün en büyük şirketlerinden Index’in Genel Müdürü Atilla Kayalıoğlu, sektörün yerli yazılımlar ve hizmet dışında büyük oranda ithal mallara dayandığını belirterek, bu nedenle dolardaki oynamanın müşterilerin bütçelerinden bireysel kullanıcıların satın alma gücüne kadar doğrudan bilişim sektörünü etkileyeceğini belirtiyor. Index, kasım ayındaki krizle birlikte satış işlemlerinde daha sıkı koşullar uygulamaya başlamış. Bu nedenle normal koşulların altında bir satış rakamı oluşmuş. Sektör bugün satmaktan çok tahsilata odaklanan bir yapıya bürünmüş durumda. Hatta krizin en yoğun olduğu dönemlerde satışları bile durdurduklarını belirten Kayalıoğlu, “Asıl işlevi satış olan bir şirkette bu kararların ne kadar zor alındığını tahmin edebilirsiniz. Biz kendimiz, iş yaptığımız ortaklarımızı, çalıştığımız tüm markaları dikkate alarak bu kararı almaktan kaçınmadık. Bunların bir kısmının bizim arkamızdan hemen sektörde uygulandığını gördük” diyor.

Donanım satışlarının düşeceğini belirten Akın Evren de, şirketlerin sadece kriz nedeniyle değil gümrükteki sorunlar nedeniyle de ithalat yapamadıklarını belirtiyor. Teknoloji Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emin Hitay da aynı noktaya dikkat çekiyor: “Çıkarılan tebliğle gümrüğe gelen malların çekilmesinde yaşadığımız sıkıntının ardından, gümrükten çekilen mallar devalüasyon öncesi ve eski kurdan faturalanarak müşterilere teslim edildi. Bu nedenle ciddi zararlar oluştu. Parası peşin ödenenlerde ise sermaye azalması söz konusu.” Hitay, şimdi iki tehlikenin kapıda olduğunu söylüyor: İşlerin durması ve tahsilatların yapılamaması.

CPG Ericsson Genel Müdürü Cem Güceri de aynı görüşleri paylayarak şöyle diyor: “Tüm kurumlar öncelikle yaşamlarını sürdürme derdinde. Dolayısıyla sektörümüzdeki yatırımlar ya ertelenecek ya da iptal edilecek. Bunlar başladı bile. Sektörde ciddi gerileme, işten çıkarmalar veya iflaslar ne yazık ki olacak. Korkarım ki müşterilerimizin işleri daralacağından, bizim sektörümüzde de önceden beklediğimiz büyüme hızından çok şey kaybedecek. İşten hızından çok şey kaybedecek. İşten çıkarmalar başladı bile, ancak serinkanlı olunması ve panik önlemlere başvurulmaması gerektiği inancındayız.”

İhlas/Acer Genel Müdür Yardımcısı Faik Burhanoğlu da kalan 10 ayın çok zor olacağını vurgulayarak, tüm yıllık planların yeniden revize edileceğini söylüyor: “Ancak şu an için panik yapıp, aşırı kötümser olmanın anlamı yok. Alınacak kararlar ve oluşturulacak güven ortamından sonra daha sağlıklı plan yapılabilecektir. Dünya standartlarının çok gerisinde olan sektörümüz için büyüme olmaması bile bir gerilemedir. Dolayısıyla reel bir gerileme kesin olarak görünmektedir. Nakit akışını ve ödemeler dengesini kuramayan şirketler için oldukça zor günler olacak.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!