Siyasette çark durdu

Güncelleme Tarihi:

Siyasette çark durdu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2001 00:00

Soruşturmaya uğrarım diye imza atmayan bürokrasi yüzünden ekonomi kilitlendi. İş dünyasından isyan sesleri yükseliyor.

Ardı ardına patlak veren operasyonlar, bürokrasiyi adeta kilitledi. Yıllardır ağır çalışmakla suçlanan bürokratlar, ya müfettiş gelirse ya da dava açılırsa kaygısıyla rutin işlemleri sonuçlandırmakta bile tereddüt etmeye başladı.

KDV iadeleri, yatırım teşvik belgesi kapatma başvuruları, dahilde işleme belgesi süre uzatım talepleri, müteahhit hakediş ödemeleri, kamu bankalarından kredi istekleri, bürokrasinin kurbanı oluyor. İmzalar atılmıyor. Gerekçe: İşler yoğun, inceleme yapılıyor.. İş dünyasında ise isyan sesleri yükseliyor:

İş dünyasında isyan:

TOBB Başkanı Fuat Miras: İnsanları potansiyel suçlu göremezsiniz. Bunu Başbakan`a da söyledik. Konu birden bire alevlendi. Dış ticaret sermaye şirketleri içinden birisi naylon fatura olayına bulaşmışsa, diğer 100 firmanın KDV iadesi ödenmiyor. Bunu Maliye Bakanı`nın huzurunda anlattık. Bürokrasi olayı kilitlemiş. KDV iadeleri aksayınca Eximbank kredi geri ödemeleri de aksıyor. İhracatın yürümesi mümkün değil. Hırsızların, menfaat karşılığı devleti istismar edenlerin karşısındayız. Ama suçluluğu kesinleşinceye kadar herkes masumdur. Suçlu gözüyle insanı kelepçeliyorsunuz, iki gün sonra serbest kalıyor. Bunun itibarını nasıl koruyacaksınız?


ASO Başkanı Zafer Çağlayan: Devlet gizlilik içinde hesap sorsun. Türkiye`de, parlak günlerin doğum sancısı çekiliyor. Bu, yeni bir Türkiye`nin doğuşudur. Operasyonları destekliyorum ama yapılış şeklinin dışarıda hiç de iyi bir intiba bırakmadığını görüyorum. Sistem kilitlenmiş durumda, bürokrat iş yapmıyor, imza atamıyor, yatırım yapacakların şevki kırılmış.

TÜRMOB Başkanı Mustafa Özyürek: Yeminli mali müşavirler vergi iadesi raporu yazamıyor. Maliye, ağır şartlar getirdi. Tek tük tamamlanan dosyalarda ise iade işlemi aksıyor. 1 haftada tamamlanan işler artık aylar sürüyor. Teminat mektubuna bağlanan iade isteklerinde bile, Maliye, gümrükten inceleme yapacağı gerekçesiyle işi sonuçlandırmıyor. Hem bürokrasideki tutukluğu hem de esnaf ve üreticideki siftahsız günleri somut biçimde hissediyoruz.

Müteahhitler Birliği Genel Sekreteri Yılmaz Gürer: Bizim üyelerimiz büyük müteahhitler. Bizim üyemiz olmayan ama kamuyla iş yapan 1000 civarında orta boy müteahhit daha var. Onlar bu sorunları daha ağır hissediyorlar. Böyle bir ortamda bürokratların bunalıma girmesini de normal buluyoruz.

Bürokrat neden imza atmıyor?

İsminin açıklanmasını istemeyen çok sayıda üst düzey bürokrat, tıkanmanın nedenlerini şöyle özetliyor:


* Mevzuat açık değil. Takdir yetkisi yok.

* Telefonların dinlendiği korkusuyla konuşma bile yapılmıyor.

* Evrak bekletmenin cezası olmadığı için kimse risk almıyor.

* Ya müfettiş gelirse veya beni çekemeyen birisi ihbar ederse kaygısı ağır basıyor.

* Siyasi tercihle atanan deneyimimsiz bürokratlar işi zamana yaymayı tercih ediyor.

* İşlerdeki aksamaya çözüm bulunmaya çalışılınca, İşler yoğun; evrak eksik, imza bekliyoruz türünden mazeretler icat edilerek, ortalığın durulması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!