Güncelleme Tarihi:
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 7 haziran seçimlerinin ardından başlayan koalisyon arayışında 45 günün dolması üzerine Meclis Başkanı İsmet Yılmaz’la görüşerek “seçimlerin yenilenmesine” karar verdi. Erdoğan, seçimden 79 gün sonra, bu kez “Geçici Bakanlar Kurulu” oluşturmak amacıyla Başbakan Ahmet Davutoğlu’na ikinci kez hükümeti kurma görevini verecek.
Cumhurbaşkanlığınca yapılan açıklama şöyle...
CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...
“7 Haziran 2015 tarihindeki 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri sonrasında, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı seçiminin tamamlandığı 9 Temmuz 2015 tarihinden itibaren, Anayasada öngörülen süre zarfında, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptıkları görevlendirme akabinde, tüm siyasi partilerle gerçekleştirilen temaslara rağmen Bakanlar Kurulu kurulamamış, mevcut şartlarda da kurulamayacağı ortaya çıkmıştır. Bu nedenle, seçimlerin yenilenmesi kararının alınması zarureti hasıl olmuştur. Sayın Cumhurbaşkanımız, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın İsmet Yılmaz ile istişare ederek, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 104. ve 116. maddelerinin kendisine verdiği yetkiye istinaden, Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine karar vermişlerdir.”
Karar dün jet hızıyla Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. Anayasa’ya göre “geçici” hükümetin 5 gün içinde kurulması gerekiyor. Yasaya göre 90 gün içinde seçime gidilmesi gerekiyor. Bu konuda seçim tarihini Yüksek Seçim Kurulu(YSK) belirleyecek.
CUMHURİYET TARİHİNDE İLK
Yılmaz’ın, Meclis Kanun ve Kararlar Müdürlüğü’nce hazırlanan ve Cumhuriyet tarihinde ilk kez işletilecek bu yöntemle ilgili hukuksal yol haritasını içeren bir dosyayla gittiği öğrenildi. Bu dosyada, Bakanlar Kurulu’nun olası sayısına göre partilere düşen kontenjanlar da yer aldı. Kabinenin yine 26 makamdan oluşması durumunda CHP’ye 6, MHP ve HDP’ye 3’er bakanlık teklif edilmesi bekleniyor. Davutoğlu, parti liderleriyle görüşmek yerine milletvekillerine kişisel teklifte bulunacağını açıklamıştı.
OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI
Geçici hükümetin kurulmasının ardından yeni Bakanlar Kurulu’nun bildirilmesi ve dışarıdan atanan isimlerin yemin etmesi amacıyla olağanüstü toplantı yapılması bekleniyor. Bu toplantı çağrısının da doğrudan İsmet Yılmaz tarafından yapılabileceği öğrenildi. Meclis yönetimi, yeni bakanların bir an önce milletvekili statüsü kazanması amacıyla yemin etmelerini gerekli görüyor.
1 EKİM TOPLANTISI
Saray’daki zirvede geçici hükümetin yanı sıra seçim sürecinde Meclis’te yaşanabilecek olası gelişmelerin de değerlendirildiği öğrenildi. 14 Eylül’de yeni milletvekili listelerinin açıklanmasının ardından Meclis, Anayasa gereği 1 Ekim’de tek gün için zorunlu olarak toplanacak. Teamül olarak Cumhurbaşkanı’nın konuşma yaptığı bu görüşmeye katılan milletvekillerinin bir bölümü yeni listede bulunmayan isimlerden oluşacak.