Güncelleme Tarihi:
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşme yapıyor.
Vedomosti (ekonomi gazetesi) - Pavel Aptekar tarafından yazılan başyazı: "Putin salı günü Türk mevkidaşı Tayyip Erdoğan ile görüşme yapacak. Hem Putin hem Erdoğan Batı'yı hedef alan hırslı açıklamalar yapmak zorunda. Erdoğan darbe girişimini bastırmasına yönelik Batı'nın tepkisinden memnun değil. Öte yandan Putin için bölgedeki kilit oyuncularla yeni anlaşmalar sağlandığını ve Suriye'de (öyle olmasa bile) çok daha etkili olduğunu göstermek önemli. Avrupalılara gaz boru hattı Türk Akımı projesini hatırlatmaları harika olur. Üst düzey hırslı açıklamalar mevcut belirsizliği artıracaktır. Ve belirsizlik Rus liderinin güçlü noktası" görüşlerine yer veriyor.
Haber sitesinde ayrıca Ortadoğu uzmanı Alexander Shumilin'in "Erdoğan Rusya'ya istediği için değil mecbur olduğu için geliyor. Kendi ülkesinde oldukça karmaşık bir durum içinde ve Erdoğan'ın yaptığı her şeye olumlu tepki veren tek kişi Vladimir Putin. Ancak düşmanlıktan dostuluğa çabuk geçiş bütün alanlarda mümkün değil. Ekonomik sahada mümkün olabilir ancak askeri ve siyasi saha başka bir konu. Ankara NATO'dan tecrit edilmiş Moskova'yla yüzeysel bir ortaklıktan fazlasını inşa edemez" yönündeki sözlerine de yer verdi.
BBC Türkçe'de yer alan habere göre; Nezavisimaya Gazeta (merkez gazetesi) - Volkan Özdemir tarafından yazılan bir makalede "Moskova ve Ankara arasındaki yakınlaşmalar her zaman Avrupa ve ABD ile kötü ilişkiler döneminde gerçekleşiyor. Kilit soru Moskova Ankara'nın Beşar Esad'ı devirme girişiminden vazgeçmesi karşılığında Suriyeli Kürtlere desteğini çekip çekmeyeceği...Türkiye'de istikrar eksikliği nedeniyle Rusya'nın gelecekteki ortaklıklar için eli daha güçlenebilir.. Zirvenin sonuçları Türkiye ile yeni başlangıç için Rusya'nın yeni bir sayfa açıp açmayacağı gösterecek" yönünde yorumuna yer verildi.
Komsomolskaya Pravda (Kremlin yanlısı yayın kuruluşu) - Jeopolitik Çalışmalar Merkezi Direktörü Leonid Ivashov ile yapılan söyleşide uzmanın aktardığı görüşleri şöyle: "Türkiye basit bir ortak veya müttefik değil. Bu yüzden Ankara ve Erdoğan ile bir ilişki geliştirebilmek için bu ilişkinin nereye gideceğini konusunda derin bir analiz yapmalı ve tahmin yürütmeliyiz. Rus sınırları yakınında Ankara'yı istikrarlı ve güvenli bölge yaratmak için çekmeliyiz. Bu Afganistan dahil Orta Asya, Kafkaslar ve Karadeniz bölgelerine fayda sağlayacaktır. Bu ayrıca küresel güç dağılımını da değiştirmeye yarar".
Moskovsky Komsomolets (yüksek tirajlı gazete) - Nikolay Makeyev yazısında Türk Akım projesine değiniyor: "Türkiye boru hattının inşası konusunda göreceli olarak bağımsız hareket ederken, Bulgaristan kesinlikle Brüksel'in işaretiyle hareket ediyor. Türk Akım projesi üzerinde görüşme önerisi "Büyük Ağabey" Avrupa Komisyonu tarafından başlatıldı. Bu durumunda Rusya pazarlık etme ve projenin maliyetini düşürme şansına sahip olur".