Ölüm oruçları yayılıyor

Güncelleme Tarihi:

Ölüm oruçları yayılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2001 00:003dk okuma

Hayata Dönüş Operasyonu`nun ardından Ümraniye Cezaevi`nden Haydarpaşa Numune Hastanesi`ne kaldırılan Rıza Poyraz`ın dün sabaha karşı hayatını kaybetmesiyle ölü sayısı 31`e yükseldi.

22 Aralık Cuma günü Ümrahiye Cezaevi`nden hastaneye kaldırılan 34 yaralıdan 4`ünün tedavisinin İntaniye Servisi`nde sürdüğü, yaralıların durumunun ağır olduğu bildirildi.. Cezaevlerine 19 Aralık`ta düzenlenen Hayata Dönüş operasyonu, ardında cevapsız pek çok soru bırakırken, 76. gününe giren ölüm orucu eylemleri ise yaygınlaşarak sürüyor. 19 Kasım 2000`de 47 kişi nin katılım ile başlayan ölüm orucu eylemi devletin 19 Aralık`ta düzenlediği operasyona kadar 259 kişi tarafından sürdürülüyordu. 800 kişi de açlık grevindeydi.

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk`ün, Hayata Dönüş Operasyonunun gerekçesini açlık grevi ve ölüm oruçlarının sonlandırılması olarak açıklamasına rağmen şu anda cezaevlerinde 357 mahkum ölüm orucunda, 2000 kişi de açlık grevinde bulunuyor. MLKP, TKP-ML, TİKB, TDP ve Direniş Hareketi adlı örgütlere üye toplam 42 tutuklu ve hükümlü de bugün ölüm orucuna başlıyor. Tututlu yakınları, cezaevlerindeki olumsuz koşulların sürmesi halinde PKK`lıların da açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerine başlayacaklarını iddia ediyor. Bayramda, TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Hüseyin Akgül`le birlikte Sincan F Tipi Cezaevi`nde incelemelerde bulunan FP`li Mehmet Bekaroğlu ölüm oruçlarında artık kritik bir noktaya gelindiğini belirterek, yakında ölümlerin başlayabileceğini söylüyor.


Yapacak birşey kalmadı:

Daha önce ölüm oruçlarının sonuçlandırılması için büyük çaba harcadıklarını ancak çözüm getirilemediğini belirterek, Meclis`in oluşturacağı yeni alt komisyonda görev almayacağını açıklayan Bekaroğlu, Artık bizim yapabileceğimiz bir şey kalmadı. Yakında ölümler başlayacak ve bu işle artık imamlar ilgilenecek diyor. Meclis İnsan Hakları Komisyonu, cezaevleriyle ilgili yeni bir alt komisyon oluşturacak. Komisyon Başkanı Hüseyin Akgül, komisyonun yarın toplanarak alt komisyonu belirleyeceğini ve hem cezaevleri operasyonuna hem de ölüm oruçları sorununa el atılacağını bildirdi.


Komisyon kuruluyor:

Hüseyin Akgül, daha önce ölüm oruçlarına çözüm bulmak için iyi niyet komisyonu adıyla bir alt komisyon oluşturduklarını ancak bu komisyonun başarılı olamadığını söyledi. Akgül, Yeni alt komisyon, cezaevlerine yapılan operasyonları, meydana gelen ölümleri, otopsi raporlarını inceleyecek. Cezaevi yetkilileri. operasyonlara katılan güvenlik görevlilerinin yetkilileri ve mahkumlarla görüşmelerde bulunacak. Şu andan itibaren yapılması gereken ne varsa yapacak. F tipi cezaevleri incelenecek. Ölüm oruçlarına çözüm aranacak dedi. Hüseyin Akgül, otopsi raporlarının ancak 2 ay içinde komisyona ulaşabileceğini belirterek, Biz Adalet Bakanlığı`na Minosata protokolü kriterlerine uyulmasını isteyen bir yazı gönderdik ve bu yazı Adli Tıp Kurumu`na iletildi. Bu kriterlere uyulması halinde, otopsilerle ilgili spekülasyon alması sözkonusu olmayacak dedi.


TAYAD Çankaya`da:

Tutuklu ve hükümlü yakınları, F tipi cezaevlerine nakledilen yakınlarının taleplerini iletmek amacıyla Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer`den randevu istedi. Tutuklu ve Hükümlü Yakınları Yardımlaşma Derneği (TAYAD) ile Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Birliği (TÜYAB) üyesi bir grup, Çankaya Köşkü`nün önünde toplandı. Cumhurbaşkanı Sezer`le, Hayata Dönüş operasyonunun ardından F tipi cezaevlerine nakledilen yakınlarının isteklerinin yerine getirilmesi konusunda görüşmek isteyen tutuklu ve hükümlü yakınları, taleplerini içeren bir dosyayı Cumhurbaşkanlığı`na verdi. Daha sonra mahkum yakınlarından Hüseyin Ayrılmaz, Sezer`e sundukları dilekçeyi okudu.

Bayram ve yılbaşı nedeniyle 28-29 Aralık`ta yakınlarıyla görüştüklerini belirten Ayrılmaz, görüşmede yakınlarının işkence gördüğüne tanık olduklarını iddia etti. Ayrılmaz, Ölüm oruçları 75. gününde. Ve ölümle yüz yüzeler. Ayrıca operasyon sonucunda yaralananlara hiçbir tıbbi müdahale yapılmadı. Ölüm orucu sürdüren çocuklarımızın taleplerine verilecek cevap, yeni ölümleri engelleyecek ve hukuk devletinde olması gereken davranış olacaktır diye konuştu. Öte yandan, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, İçişleri Bakanı Sadettin Tantan ve Devlet Bakanı Faruk Bal`ın bugün biraraya gelecekleri öğrenildi. (YENİ BİNYIL)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!