İşverenin dediği oldu

Güncelleme Tarihi:

İşverenin dediği oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2001 00:00

İşveren ile işçi arasında büyük tartışmalara yol açan ve patronların deklarasyonu ile doruğa ulaşan İş Güvencesi Yasa Tasarısı`nda uzlaşma sağlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Okuyan, işçi ve işveren arasında meydana gelecek anlaşmazlığı, kurulacak olan Tahkim Kurulu`nun çözeceğini söyledi.

İş dünyasında büyük tartışmalara yol açan ve patronların deklarasyonu ile doruğa ulaşan İş Güvencesi Yasa Tasarısı`nda tepkiler sonuç vermeye başladı.

Tasarıda yer alan işçi–işveren anlaşmazlığı sonucunda yargıya gidilmesi ve haksız işten çıkarmayla ilgili işveren kesiminin tepkilerini dikkate alan bakanlık, tasarıya Tahkim Kurulu oluşturulmasıyla ilgili ilavelerde bulunacak. Bakan Yaşar Okuyan, tasarının yeni düzenlenmiş haliyle en kısa süre içerisinde Meclis`e sunulacağını söyledi.

TÜGİAD`ın önceki akşam düzenlenen ödül töreninden sonra basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, iş hayatının merakla beklediği İş Güvencesi Yasa Tasarısı hakkında gelinen son durumu açıklığa kavuşturdu.

Basın mensuplarının, Bakanlar Kurulu`nda tasarıyla ilgili çekinceler bulunduğu ve bazı bakanların tasarıyı imzalamadığını hatırlatması üzerine Okuyan, Hayır, kabinede bir problem yok. Meclis`e sevk aşamasında. Yeni düzenlemeleri de yapabilmek için şu anda tasarıyı durduruyoruz. dedi.

Daha iyi bir şey yapma gayretinde olduğumuz için iş çevrelerinin değerlendirmelerini alıyoruz. diyen Bakan Yaşar Okuyan, 3 aydan bu yana tartışmaları yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde sosyal taraflarla en geniş biçimde uzlaşmayı sağlamak suretiyle bu yasa tasarısı kanunlaşacak. Ben şahsen orta bir yol bulunduğunu düşünüyorum. Biraz daha farklı değerlendirmeler olabilecektir. Yüzde 100 her şey aynı noktada buluşacak diye de bir şey söz konusu değildir. Ama genel çerçevesi önemlidir. Genel çerçevede bir mutabakat sağlanmıştır. Bunda büyük bir mesafe kat edildi. dedi.

İşverenin talepleri dikkate alındı

Söz konusu tasarıyla ilgili yapılması düşünülen değişiklikler ise işverenin tepki gösterdiği 2 ana maddede yapıldı. Patronlara hükümete karşı deklarasyon yayınlatmaya kadar götüren 2 madde işçi işveren anlaşmazlığında yargıya gidilmesiyle, işten çıkartmada gösterilen haklı gerekçeler üzerinde yoğunlaşmıştı.

Bakan Yaşar Okuyan bu iki konuda düşündükleri çözümü ise şöyle anlattı: Mesela ihtilaf halinde doğrudan doğruya yargıya gitme yerine bir tahkim kurulu oluşturulacak. İşçi, işveren ve hükümet yetkililerinin, iş hukuku öğretim üyelerinin, profesörlerin de içinde bulunacağı bir tahkim komisyonu oluşturarak bu tür ihtilafların ilk önce bir tahkim komisyonunda ele alınmasını tasarıya ekleyeceğiz. Böylelikle direkt yargıya gitme ve yargının getireceği külfet yerine birinci elden işin bu çerçeve içinde çözülebileceğini düşünüyoruz. Bir mutabakat sağlanmamışsa ondan sonra yargıya gidilebilmesi yolu seçilecektir. Böyle bir düzenlemeyi eklemeyi düşünüyoruz. Sosyal tarafların da genel bir mutabakatı var bu konuda. İkinci düzenleme ise işten çıkarmalarda haklı gerekçelerle ilgili. Bu muğlak bir ifade. İşverenlerin o eleştirileri de haklı. Bunu da ya 158 sayılı ILO Sözleşmesi`nin genel hükümleri olarak yasa tasarısına yansıtabiliriz, ya da daha da açabiliriz. Haklı gerekçe şudur şudur şudur şeklinde. Onu da bu yasa tasarımıza dahil edeceğiz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!