Irak`ta 3 bölge mercek altında

Güncelleme Tarihi:

Irak`ta 3 bölge mercek altında
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2003 12:44

Genelkurmay, Türk askerinin Irak`ta görev yerinin belli olmadığını, ancak üç bölge üzerinde çalışıldığını bildirdi

Genelkurmay Başkanlığı Harekat BaşkanıKorgeneral Metin Yavuz Yalçın, Türk Silahlı Kuvvetleri´nin Irak´taki ´´görev bölgesi neresi olursa olsun, genel yapılanma içinde bir tümen sektörü oluşturulması ve bu tümen sektöründe birliklerin Türk komutanın emir ve komutasında harekat icra etmesinin esas alındığını´´belirterek, ´´Bu konuda koalisyon yetkilileri ile tam bir mutabakat sağlanmıştır´´ dedi.

Korgeneral Yalçın, Türk askerinin görev yapması muhtemel üç bölge bulunduğunu bildirerek, ´´Çalışmalarımızı, Selahaddin eyaleti ile El Ambar eyaletinin Fırat mihverini ihtiva eden iki bölge üzerinde yoğunlaştırmaktayız´´ diye konuştu.

Korgeneral Metin Yavuz Yalçın, Genelkurmay Karargahı´nda düzenlenen bilgilendirme toplantısında, risk değerlendirmelerine esas teşkil etmek üzere Irak halkının yaklaşımlarını değerlendirmek maksadıyla Dışişleri Bakanlığı koordinatörlüğünde oluşturulan ve Genelkurmay temsilcilerinin de katıldığı kurumlararası bir heyetin, 22 Ağustos-4 Eylül tarihleri arasında özellikle yerel halk ve aşiretlerinyaklaşımlarını öğrenmek maksadıyla Irak´a gittiğini hatırlattı. Korgeneral Metin Yavuz Yalçın, ayrıca bazı Iraklı aşiret temsilcileriyle de Ankara´da bir görüşme gerçekleştirildiğini kaydetti.

Korgeneral Yalçın, bu görüşmelerde elde edilen bilgilerin, askeri değerlendirmelere önemli girdiler sağladığını vurguladı. Halen istikrar gücünde, 30´u aşkın ülkenin 157 bin personelinin görev yaptığını anlatan Korgeneral Yalçın, içerisinde İtalya ve Hollanda tugaylarının da görev yaptığı Güney Irak sektörünün İngilteretümeni sorumluluğunda, İspanya ve Ukrayna tugaylarının görev yaptığı Orta Güney Irak sektörünün Polonya tümeninin sorumluluğunda, Bağdat veKuzey Irak sektörlerinin ise ABD´nin sorumluluğunda bulunduğunu bildirdi.

GÖREV BÖLGESİ
Korgeneral Metin Yavuz Yalçın, şunları kaydetti: ´´Bizim istikrar gücüne katılımımızla ilgili olarak bugün gelinen noktada askeri açıdan en önemli konu, görev bölgesinin belirlenmesidir. Görev bölgesi neresi olursa olsun, genel yapılanma içinde bir tümen sektörü oluşturulması ve bu tümen sektöründe birliklerimizin Türk komutanın emir ve komutasında harekat icra etmesi esas alınmıştır. Bu konuda koalisyon yetkilileri ile tam bir mutabakat sağlanmıştır. Çok uluslu askeri harekatın doğası gereği birliklerimiz, tüm Irak´tan sorumlu ABD komutanı ile belirli bir koordinasyon ve işbirliği içinde harekat icra edeceklerdir. Bu tür ilişki askeri literatürde harekat kontrolü olarak tanımlanmakta ve görev bölgesi içinde yürütülen faaliyetler bağlamında Türk komutana önceden yapılan antlaşmalar ışığında herhangi bir kısıtlama getirmemektedir. Aslında bu tür emir-komuta ilişkisi halen Bosna, Kosova ve Afganistan´da yürütülen çok uluslu NATO harekatlarında mevcute tarafımızdan da uygulanmaktadır. Keza, Afganistan´daki İSAF 2 harekatında bir Alman çok uluslu tugayı Türk komutanın harekat kontrolünde görev yapmıştır.´´

Askeri görüşmelerde üç askeri görev bölgesi üzerinde durulduğunu anlatan Korgeneral Yalçın, birinci bölgenin Selahaddin Eyaleti, ikincibölgenin, El Ambar Eyaletinin Fırat mihverini ihtiva eden bölge, üçüncü bölgenin ise El Ambar eyaletinin kuzey kısmı olduğunu kaydetti.

Korgeneral Yalçın, Bağdat-Ürdün karayolunun kuzeyindeki bu bölgenin, ikinci bölgeyi de kapsadığını anlattı. Korgeneral Yalçın, şunları söyledi:

´´Biz çalışmalarımızı genel olarak ilk iki bölge üzerinde yoğunlaştırmaktayız. Bir konuya açıklık getirmekte yarar görüyorum. Bildiğiniz gibi Selahaddin ilçesiyle Selahaddin eyaleti birbirine karıştırılmaktadır. Görev bölgesine esas olan Selahaddin´den anlaşılması gereken Dicle mihverini kapsayan Selahaddin eyaletidir. Selahaddin ilçesi ise Erbil´in kuzeydoğusunda küçük bir yerleşim birimidir. Bu görev bölgelerinin birbirlerine nazaran bazı avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Bizler konuyu tüm askeri boyutlarıyla değerlendirmekteyiz. Mevcut coğrafyanın yani, bölgedeki arazi, iklim ve beşeri şartların, görev, lojistik destek, komuta kontrol ve haberleşme helikopter harekatı ve insani yardım harekatını ihtiva edecek muhtemel askeri harekat türüne olan etkileri, hudut sorumluluğumevcudiyeti mevcut risk faktörlerini de dikkate alarak değerlendirilmektedir.´´
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!