İngiltere başbakanı yeni hükümeti kurdu

12.06.2017 - 12:53 | Son Güncelleme :
İngiltere başbakanı yeni hükümeti kurdu | Politika Haberleri

İngiltere Başbakanı May, Brexit müzakereleri yaklaşırken yeni hükümetini kurdu.

ngiltere Başbakanı Theresa May, başarısız seçim sonuçlarından sonra Muhafazakar Parti'yi toparlaması için Brexit yanlısı ve geçmişte kendisi ile ters düşmüş bir politikacıyı yeni kabinesine aldı.

Muhafazakar Parti'nin genelinde deneyimli üyeleri seçtiğini söyleyen May, kendisi içişleri bakanıyken tarım bakanı olan ve uzun süre kabine üyeliği yapmış olan Michael Gove'u kabinesine aldığını açıkladı.

Haberin Devamı

May'in bu tercihinin, geçen yıl parti başkanlığına aday olan Gove'u adalet bakanlığı görevinden almış olmasından dolayı şaşkınlık yarattığı belirtiliyor. Ancak erken seçim kararıyla artırmak istediği parlamento çoğunluğunu kaybeden May sadece 19 Haziran'da Avrupa Birliği ile başlayacak olan Brexit müzakerelerinde değil, iktidarını desteklemek için işbirliği yapacağı Kuzey İrlanda DUP partisi ile de uzlaşmanın sağlanması için Muhafazakarlar arasında birliği pekiştirmek zorunda.

May dün yaptığı açıklamada, "Şu anda yaptığım en acil iş görevime devam etmek. Bence önemli olan da budur. Halkın da beklediği budur. Halk hükümetin bu kararlılığı ve istikrarı sağlamasını istiyor" dedi."

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

"Bugün, kabineme almak istediğim ve katılma davetimi kabul eden partililerle görüştüm ve çok önemli bir gelişme olarak, Muhafazakar Parti'nin tümünden gelen yetenekli kişileri kabineye aldım. Bence bu önemlidir."

May 8 Haziran'a yapılan seçimde 318 üyelik kazanırken, muhalefetteki İşçi Partisi 262 sandalye kazandı.

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, çoğunluk koalisyonu kurması mümkün olmasa da, başbakan olabileceğini söyledi ve bu yıl ya da 2018'de seçimin yenilenmesi gerekebileceğini belirtti.

Haberin Devamı

May, eski bakanların çoğunu yerinde tutarken, yeni dahil ettiği Gove'un yanı sıra hükümetin günlük çalışmasını düzenleyen bir makam olan kabine bakanlığına da yakın destekçisi Damian Green'i atadı.

İngiltere'deki siyasi karışıklık, ülkenin AB ile ayrılma müzakerelerine başlamasına bir hafta kala yaşanıyor. Müzakerelerin, ayrılığın kesinleşeceği 2019 Mart ayı sonuna kadar bitmiş olması gerekiyor.

İRLANDA PARTİSİ DUP

May'in çoğunluk hükümeti kurmak için Kuzey İrlandalı Demokratik Birik Partisi'nin (DUP) desteğine ihtiyacı var.

May, güven ve destek anlaşması denilen ve DUP'un resmi bir koalisyona katılmayacağı ancak Muhafazakarları önemli konularda oylarıyla destekleyeceği bir anlaşmayı oluşturmaya çalışıyor. DUP mecliste 10 sandalyeye sahip.

Ancak DUP'un desteği, Kuzey İrlanda barış süreci için durumu zorlaştırabilir.

Barış anlaşmasına göre hükümetin, DUP gibi Kuzey İrlanda'nın Birleşik Krallık içinde kalmasını isteyenlerle, bağımsız İrlanda'ya katılmasını isteyenler arasında tarafsız bir duruş izlemesi gerekiyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5859 Değişim: 0,34%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7788 Değişim: 0,13%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.514,10 Değişim: 1,19%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.