Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2001 00:00
İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Meral Gezgin Eriş, Türkiye`ye bu kadar haksızlık yapabilen bir ülkede (Fransa) ekonomik ilişkilerin gelişmesini beklememek gerektiğini söyledi. Eriş, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Dış Ekonomik İlişkilerdeki Darboğazlar ve Gelecek Dönem Beklentileri konulu çalışma toplantısı arasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Eriş, sözde soykırım tasarısına ilişkin bir soru üzerine tasarının özellikle Fransa tarafından ele alınmasının son derece garip bir çelişki olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: Çünkü Fransa çok kısa bir süre önce yaşamış olduğu Cezayir konusunun tarihe havale edilmesini ortaya koymuş bir ülkedir. Burada haklılığı son derece tartışmalı olan böyle bir tasarının Fransa`dan yasalaşmış olmasını akılla bağdaştırmak mümkün değil.
Son derece yanlış bir tutum olduğunu düşünüyorum. Üstelik Türkiye-Ermenistan ilişkisine de son derece olumsuz etkisi olacağını düşünüyorum. Türkiye-Fransa ilişkilerine hem siyasi hem de ekonomik açıdan etkisi olacaktır. Eriş bir basın mensubunun, tasarı ekonomik açıdan ne gibi yaralar açabilir? şeklindeki sorusuna karşılık, yaptırım ya da boykot gibi bir şeyin söz konusu olamayacağını, ancak Türkiye`de iş yapan insanların Fransa ile ortaklıklarını bir kere daha gözden geçireceklerini söyledi. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin de azalacağını belirten Eriş, Türkiye`ye bu kadar haksızlık yapabilen bir ülkede ekonomik ilişkilerin gelişmesini beklememek lazım dedi. Eriş, Başbakan Bülent Ecevit`in tasarı ile ilgili olarak Fransa Büyükelçisi`ne yaptığı açıklamaya ilişkin olarak da, şunları söyledi: Son derece haklı görüyorum. Çünkü tasarı o kadar yanlış bir tasarı ki, Türkiye`nin gösterdiği bütün tepkileri, bütün dünya kamuoyunun anlaması lazım. Dünyada hiçbir ülkenin karşılaşmadığı bir muameledir bu.
TÜRK-AVRASYA İŞ KONSEYİ BAŞKANI`NIN AÇIKLAMASI:
Türk-Avrasya İş Konseyi Başkanı Tuğrul Erkin de, Fransa`nın Ermeni meselesinin gündemimize çeşitli şekillerde girmeye devam edeceğini belirterek, Bu sorunun daha ciddi olarak ele alınması lazım. Bütün bunlara bir cihad açarak eski tabirle, çok ciddi akılcı çözümler sunmamız lazım dedi. Erkin, Türkiye`nin şu anda dış ticaretinin çok kritik yerlerden geçtiğini ifade ederek, fevri tedbirler yerine akılcı tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.
ÜZEYİR GARİH`TEN TEKLİF:
Alarko Şirketler Topluluğu Başkanı Üzeyir Garih de, Fransızların yapmış olduğu iç politikayı, dış politikaya alet etmek gibi bir durumdur dedi. Ermeni vatandaşların oylarını almaya dair bir hadise olduğunu belirten Garih, şunları söyledi: Aslında Fransızların da Kuzey Afrika`da yapmış oldukları özellikle Cezayir`de büyük katliamları olmuştur. Biz de bunlarla ilgili olarak parlamentoda bir karar alabiliriz. Bu kararlar önemli olmakla beraber, bunları önlemenin çaresinin iyi bir lobi teşkilatı kurmaktan geçtiğine işaret eden Garih, Avrupa ve ABD`de kurulucak lobilerle gerçekleri yaymanın yolunun bulunabileceğini belirtti. Garih, şunları söyledi: Biz, Türkiye olarak tanıtıma gerekli önemi vermiyoruz ve bu tür lobi teşkilatlarını kurmuyoruz. Oysa ki bunlar çok önemli. Fakat bu kararın üzerinde çok fazla da durmamak lazım. Bunu bir ekonomik ve siyasi ihtilaf haline getirmenin bir faydası olacağına inanmıyorum.
PROTESTO ETMELİ...
Garih, Bunu protesto etmeli. Sosyal ve siyasal bir takım hareketlerde bulunulmalı. 1-2 miting yapılmalı. Fakat bunun ötesinde ekonomik yaptırımlar, neredeyse savaş ilan etmek gibi bir durum, olamaz dedi. Herşeyin başında ticaret ve ekonominin geldiğine işaret eden Garih, Ermenistan`ın dünyaya açılan kapısının Türkiye olduğunu, Türkiye`nin bundan iyi istifade etmesi durumunda, Ermenistan ile olan ticari ilişkilerini düzenlemesi durumunda bütün bu olayların ortadan kalkacağını belirtti. Yasa tasarısının onaylanmasının ekonomik sonuç doğurmayacağını belirten Garih, herşeyin ticari ilişkilere bağlı olduğunu söyledi. Üzeyir Garih, Başbakan Ecevit`in açıklamalarına ilişkin olarak da, İşadamları bu konumda bir siyasal karara (evet) ya da (hayır) demek durumunda değillerdir. Dışişleri Bakanı hangi yönde hareket ederse biz de o yönde onları desteklemek durumdayız diye konuştu. Bu arada saat 13.00`de bitmesi beklenen toplantı, 13.40`a kadar uzadı. Daha sonra yemeğin ardından basına açıklama yapılacağı bildirildi.