Içtüzük Değişikliği Teklifi

Güncelleme Tarihi:

Içtüzük Değişikliği Teklifi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2001 00:00

-FP`Lİ ARINÇ: ENGELLEME YAPMAK MUHALEFETİN DOĞAL HAKKIDIR -ANAP`LI ÇAKAN: MECLİS, KENDİNİ YENİLEYEBİLMEK İÇİN BU İÇTÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİNİ YAPACAK -MHP`Lİ KÖSE: İÇTÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ PARÇA PARÇA GELECEK

ANKARA (A.A) - 26.01.2001 - FP Grup Başkanvekili Bülent Arınç, engelleme yapmanın muhalefetin doğal hakkı olduğunu savunarak, ABD`de saatler boyu konuşmanın mümkün olduğunu, ancak milletvekillerinin bunun bir lüks olduğu düşüncesini taşımadıklarını söyledi. TBMM Genel Kurulu`nda, İçtüzük değişikliği teklifi üzerinde konuşan FP Grup Başkanvekili Bülent Arınç, getirilen teklif ile muhalefetin hakkının kısıtlanmak istendiğini belirterek, Tamamen suskun bir meclis arzu ediliyor. Totaliter rejimlerde de iktidar vardır ama demokrasilerde rejimi demokrat yapan, muhalefetin olmasıdır dedi. Meclis`in ilk kuruluşunda, harp halinde bile yasa maddelerinin görüşülmesinden vazgeçilmediğini ifade eden Arınç, Teklif, Takrir-i Sükun Kanunu gibidir. Kabul etmek mümkün değildir diye konuştu.

-MUHALEFETİN PROTESTOSU-

ANAP Grupbaşkanvekili Zeki Çakan`ın konuşmasının başlangıcındaki, demokrasi çoğunluk rejimidir şeklindeki sözleri, başta DYP Genel Başkanı Tansu Çiller olmak üzere muhalefet milletvekillerinin protestosuna yolaçtı. Muhalif milletvekillerinin sıra kapaklarına vurarak itirazlarını sürdürmesi üzerine Çakan, Şu konuşmama dahi sabır gösterememenizden dolayı bu teklifi getirdik. 51 maddelik İçtüzük değişikliği teklifinin, 13 maddesini 2 ayda geçirmediniz. Onun içindir ki, bu 8 maddelik değişiklik teklifi geldi karşılığını verdi. Protestoların artması üzerine TBMM Başkanı Ömer İzgi, muhalefet milletvekillerini sukünete davet ederken, Masaya yumruk vurup ellerinizi acıtmanıza gerek yok. Fikirlerinizi kürsüden serbestçe ortaya koyabilirsiniz. Teklif bir grup milletvekilimiz tarafından getiriliyor. Eğer bazı yasaklamalar sözkonusu olacaksa bu Meclis`in iradesiyle olacak dedi. Daha sonra sözlerini sürdüren Çakan, istismarı ortadan kaldırmak, sadece soru sorulmasını sağlamak, yorum yapılmasının önüne geçmek için soru-cevap süresinin sınırlandığını belirtti. Çakan, değişiklik önergesi sayısının sınırlanması konusunda üç önerge vermek bile fazla deyince, muhalefet milletvekillerince yuhalandı.

-TÜRKİYE`DE SİYASİ BOŞLUK YOK-

MHP Grup Başkanvekili İsmail Köse de Türkiye`nin en büyük sermayesinin zaman olduğunu belirterek, Vatandaş zamanı israf edenlere (hain) diyor. Zamanı iyi kullanamazsanız şehitlerin çocuklarına para veremezsiniz dedi. MHP ve FP milletvekilleri arasındaki sözlü sataşmaların artması üzerine, Köse, MHP`li milletvekillerini, Grup Başkanvekiliniz konuşuyor. Biz kavgaya gelmedik, yasaları çıkarmaya, milletin sorunlarını konuşmaya geldik sözleriyle teskin etti. İçtüzük değişikliğinden, başörtüsüne ilişkin maddenin çıkartıldığını da hatırlatan Köse, İktidar ortağı partilere teşekkür ederek, muhalfete, Sizin istismar ettiğiniz konuyu, en güçlü silahınızı elinizden aldı diye seslendi. Kuliste çay-kahve içen muhalefet milletvekillerinin Genel Kurul salonuna girmeyerek, çoğunluk sağlanmasına engel olduğunu savunan Köse, çoğunluğun iktidar partisi milletvekillerince sağlandığını kaydetti ve Allah bu üç gruptan razı olsun. Türkiye`de siyasi boşluk yoktur. Hükümet işinin başındadır dedi. Muhalefetin istismar etmesi nedeniyle 51 maddelik içtüzük değişikliğinin gerçekleştirilemediğini savunan Köse, içtüzük değişikliğinin parça parça Meclis`e getirileceğini, bugün ancak ihtiyaç duyulan zaman ile ilgili bölümlerinin değiştirileceğini anlattı.

-CİBİLİYETSİZ TARTIŞMASI-

Köse, kendisine laf atan DYP`li Ahmet İyimaya`ya cevap verirken de, Bu ayıplı bir demokrasi değildir Sayın İyimaya. Ayrıca size cibiliyetsiz sözünü de yakıştıramıyorum. Milletvekillerini aygıt olarak nitelemek de yanlıştır. Aygıt, araç eşya demektir. Hiç bir miletvekili eşya değil, şuurlu en istisnai mahluktur. Milletvekillerine aygıt demek suretiyle, iradelerinin hükümetin emrinde olduğunu söylemek istiyorsunuz dedi. İyimaya, kendisine sataşma olduğu gerekçesiyle söz alarak, söylediklerinin ne anlama geldiğini bilerek konuştuğunu belirtti. İyimaya, Ben, Sayın Aksoy`a atfen (cibiliyetsiz) kelimesini kulandım. Meclis, kendisinin hazırlamadığı ve hukuken kendini kirleten bir odak tarafından yapılan değişikliği görüşüyor dedi. FP Grup Başkanvekili Avni Doğan da Köse`nin sözlerine tepki göstererek, hiçbir sözcünün konuşurken başörgütüsü konusuna değinmediğini kaydetti. Doğan, MHP`nin başörtüsü sorununu nasıl çözdüğü ortada. Marmara Üniversitesi önünde coplanan öğrenciler var. MHP`liler kendi söyleyemediklerini Köse`ye söyletiyorlar. Ama benim MHP`lilere saygım, söylemek istediklerime engel oluyor dedi.

-BU KAFADAN ANCAK BU ÇIKAR-

DSP Grubu adına konuşan İstanbul Milletvekili Necdet Saruhan, parlamenter sistemde komisyonların çalışmasının daha önemli olduğunu belirterek, Genel Kurul`un üçte biri yokken, ben konuşsam ne olur? Bu tüzükle haftada ancak 3 maddelik bir yasa çıkarabiliyoruz. Önümüzde bin otuz madelik Medeni Kanun, 500 maddeli TCK, 100 maddeli Yerel Yönetimler Yasası var. Bunları nasıl çıkaracağız? içtüzük değişikliği daha hızlı ve kaliteli çalışmayı sağlayacak dedi. FP Erzurum Miletvekili Lütfü Esengen, kişisel görüşlerini açıklarken, içtüzük değişikliğini hayretle karşıladığını vurglayarak, Ama bu kafadan ancak böyle bir teklif çıkar. Bu bir faciadır. Geri çekilsin. Şimdi iktidar olabilirsiniz ama yarın ne olacağı belli olmaz dedi. Hükümet`in IMF`ye verdiği ek niyet mektubu nedeniyle İçtüzüğü çıkarmak istediğini savunan Esengün, iktidarın, milleti IMF ve Dünya Bankası`na teslim ettiğini ileri sürdü. MHP Ağrı Milletvekili Nidai Seven`in Ağrı`ya üniversite kurulmazsa kendimi yakarım sözlerini hatırlatan Esengen, Kendinizi yakmanıza gerek yok, getirin çıkaralım derken, sataşma gerekçesiyle söz alan Seven ise Ağrı milliyetçiliği yapmadığını ama Ermeniler`in Ağrı üzerindeki emellerine karşı çıkmak için Ağrı Dağı Üniversitesi` kurulması gerektiğini savundu. Seven, Bir tane Nidai Seven değil, bin tane feda olsun dedi. Milletvekilerinin sorularını yanıtlayan Anayasa Komisyonu Başkanı Turhan Tayan, geri çekilen içtüzük teklifinin mutlaka yeniden TBMM gündemine geleceğini ifade etti. İçtüzük Yasa Tasarısı üzerinde genel görüşmeler tamamlanarak, maddelerine geçildi. (ESN-MEL-ÖZT)





18:28 26/01/01
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!