Güncelleme Tarihi:
Bugüne kadar uygulandığı şekliyle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçimlerde en çok sandalye sayısına ulaşan AKP'nin Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu yeni hükümeti kurmakla görevlendirmesi bekleniyor.
Geçici sonuçlara göre, AKP'nin sandalye sayısı tek başına hükümeti kurmak ve güvenoyu almak için gerekli olan 276'nın altında kalacağı için bir ya da birden fazla partiyle koalisyon hükümeti kurmak zorunda kalacak veya bir parti ya da gerekli sayıda milletvekilinden destek alarak azınlık hükümeti kurmayı deneyecek.
Hükümet kurmanın mümkün olmaması halinde Davutoğlu görevi Erdoğan'a iade edecek ve Erdoğan bu kez bir başka parti liderine hükümeti kurma görevi verebilecek.
Görevi alan liderin koalisyon hükümeti kurması ya da destek alarak azınlık hükümeti kurması halinde koalisyona giren partiler mutabakata vardıkları protokol çerçevesinde hükümet programını hazırlayacaklar.
Reuters'in haberine göre; hükümeti kuran partinin genel başkanı kabine listesini Cumhurbaşkanına sunacak. Cumhurbaşkanının onayı halinde, açıklanacak olan Bakanlar Kurulu görevine başlayacak. Hükümet programı, en geç bir hafta içinde başbakan veya bir bakan tarafından TBMM'de okunacak ve güvenoyuna başvurulacak.
Güvenoyu görüşmeleri, programın okunmasından iki tam gün geçtikten sonra başlayacak ve görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra oylama yapılacak.
Bakanlar Kurulu'nun güvenoyunu alamaması ya da güvensizlik oyuyla düşürülmesi hallerinde, 45 gün içinde yeni Bakanlar Kurulu oluşturulamaz veya güvenoyu alamazsa, Cumhurbaşkanı seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek.
Başbakanın güvensizlik oyu ile düşürülmeden istifa etmesi halinde 45 gün içinde veya yeni seçilen TBMM Başkanlık Divanı seçiminden sonra yine 45 gün içinde Bakanlar Kurulunun kurulamaması hallerinde de Cumhurbaşkanı TBMM Başkanına danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek.
Bu durumda, yenileme kararı Resmî Gazete'de yayımlanacak ve seçime gidilecek.