Fransaya tepkiler çığ gibi büyüyor

Güncelleme Tarihi:

Fransaya tepkiler çığ gibi büyüyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2001 00:00

Hem kamuda hem de özel sektörde Fransa`ya tepkiler çığ gibi büyüyor. Dedeman, Fransız zincir Accor ile ortaklık görüşmelerini dondururken, Fransa`ya turistik turlar da durdu.


1-Dedeman-Accor ortaklığı askıda:

Fransa Ulusal Meclisi`nin sözde Ermeni Soykırımı Yasası`nı kabul etmesiyle kamu ve özel sektörde başlayan proje ve ihale iptallerinin ardı arkası kesilmiyor. Dünyanın en büyük otel zincirlerinden Fransız kökenli Accor ile yaklaşık bir yıldır ortaklık görüşmeleri yapan Dedeman Grubu, bu projeyi askıya aldı. İki kuruluş arasında `sonuçlanma aşamasına` gelen görüşmeler durdu. Accor, Türkiye`nin en büyük turizm gruplarından biri olan Dedeman`ın yüzde 10`unu almak istiyordu. Dedeman`ın Türkiye genelinde 12 tesisi bulunuyor. Yapılan ortaklık ile otel sayısının artırılması planlanıyordu. Accor`un çatısı altında ise dünya genelinde 90 ülkede 3 bin 200 otel bulunuyor.


2-Acentalar Fransa turlarını programlarından çıkardılar:

Bu bayram Fransa`yı turlamayacağız:

Her yılbaşı ve bayram tatillerinde Türk turistlerin akınına uğrayan Paris sokaklarında, bu bayram `turist` bir Türk`e rastlamak pek mümkün olmayacak. Fransızlar`ın ünlü mağazası Lafayet`in bile uğruna Türkçe anonslar koyduğu Türk turistlerin en fazla tercih ettiği ülkelerin başında Fransa geliyor. Ancak turizm sektörü de Fransa ile yaşanan gerginlikten nasibini aldı. Türkiye`den Fransa`ya turistik amaçlı gidişler neredeyse durdu. Özellikle yılbaşı ve bayram tatilleri öncesinde Franya`ya yönelik turlar, turizm acentelerinin en fazla promosyon yaptığı turların başında geliyordu. Ancak bu bayram tatili öncesinde Fransa turları, ilanlarda tek tük yer alıyor. Birçok acenta programlarından Fransa turlarını çıkarmış durumda.


Yılda 50 bin Türk gidiyor:

Normal şartlarda bu bayram tatilinde Türkiye`den Fransa`ya yaklaşık 6-10 bin kişinin gitmesi bekleniyordu. Yıl genelinde ise Fransa`ya turistik amaçlı gidenlerin sayısı 50 bini buluyor. Son dönemde paralı Türk turistlerin akın ettiği Courchevel kayak merkezinin ise bu durumdan en fazla etkilenen bölge olacağı belirtiliyor. Çünkü harcama kapasitesi yüksek Türk turistler bu merkezin önemli müşterileri haline gelmişti. Öte yandan Fransa`dan Türkiye`ye gelen turistler konusunda bir etkilenme yok. Geçen yıl Fransa`dan 450 bin turist gelmişti.


3-Alcatel, borsada da büyük darbe yedi:

Fransız Alcatel, Fransa boykotundan en fazla etkilenen şirketlerin başında geldi. Alcatel`e en son darbe, en güçlü adayı olduğu Telekom GSM 1800 altyapı ihalesinin iptal edilmesi oldu. Alcatel`in yaşadığı sıkıntılar bununla da bitmedi. Fransa`nın yasayı kabul etmesinden bu yana, İMKB`de işlem gören Alcatel Teletaş hisselerinin değeri önemli oranda düştü. Kuruluşun, yasanın kabul edildiği 18 Ocak`ta 215 milyon dolar olan piyasa değeri 6 Şubat itibariyle 175 milyon dolara geriledi. Geçen sürede Alcatel Teletaş hisseleri 82 bin liradan 59 bin liraya düştü.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!