Güncelleme Tarihi:
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın bankaların faiz dışı gelirlerine dikkat çekerek “kredi kartı kullanmayın” çağrısına Tüketici Hakları Derneği tepki gösterdi.
Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, tüketicilerin gelir seviyesinin yükseltilmesi durumunda kredi kartlarında hiçbir sorun kalmayacağını belirtirken “Gelecek dönem Meclis’te görüşülecek olan tüketici yasa taslağı ile bankaların aldığı ücret ve komisyonlar yasal hale getirilecek. Ondan sonra tut tutabilirsen bankaları” dedi.
Tüketicilerin açlık ve yoksulluk sınırında kaldığı için kredi kartıyla gündelik ihtiyaçlarını gördüğünü belirten Çakar, “İnsanların cebinde para yok o yüzden kredi kartlarını kullanıyor. Bankalar da neredeyse yeni doğan çocuğa dahi kredi kartı gönderiyor. Neden çünkü bu işten para kazanıyor. Başbakanın söylemiyle insanların sadece gıda alması gerekiyor. Ama bir de sürekli pompalanan bir tüketim kültürü var. Siz hiç zengin bir insanın çocuğunun kredi kartı sorunu yaşadığını, bu yüzden bunalıma girdiğini gördünüz mü; göremezsiniz çünkü olay tamamen gelirle ilgili bir durum” dedi.
KREDİ FAİZ ORANLARINI KARŞILAŞTIRMAK İÇİN TIKLAYIN...
Tüketici dava açamayacak
Gelecek dönemde Meclis’te yasalaşması öngörülen tüketici yasa tasarısı ile de bankaların ücret, masraf ve komisyon alabileceklerinin yasal olarak güvence altına alındığını belirten Çakar, şöyle devam etti: “Halen uygulanmada olan mevcut yasada olmayan hükümler mevcut tasarıda bankaların istekleri doğrultusunda yasal hüküm ve garanti altına alınarak tüketicilerin dava açabilme, hak arayabilmelerinin önü kapatılıyor. Artık, tasarı bu şekilde Genel Kurulda kabul görüp yasalaşırsa tüketiciler dava açamayacak ve tüketici sorunları hakem heyetlerine başvuruda bulunarak haklarını arayamayacaklar. Bu da tüketicilerin faiz lobisine nasıl teslim edildiğini açıkça gösteriyor. Ondan sonra tut tutabilirsin bankaları.”
Bankaların bezdiren uygulamaları
Başbakan’ın konuşmasında dikkat çektiği faiz ve komisyon gelirlerinde önemli artışlar yaşandı.
Şöyle ki:
Bankaların 2008 yılında 17.4 milyar lira olan faiz dışı gelirleri, 2012 sonunda 27 milyar lira oldu.
2008’de 2.5 milyar lira olan ücret ve komisyon gelirleri ise 2012 sonunda 4.4 milyar lirayı aştı.
2008 ile bu yılın 5 aylık dönemi arasında geçen sürede bankaların toplam faiz dışı gelirleri 127 milyar lira, ücret ve komisyon gelirleri toplamı ise 19.5 milyar lirayı aştı.
Bankalar Başbakan’ın işaret ettiği gibi, son dönemde özellikle bankacılık hizmet gelirlerindeki aşırı uygulamalarla tepki çekiyor. Öyle ki;
Bazı bankalarda çocuklarının kumbarasını açtırmak için şubeye gelen tüketiciden kumbaradaki parayı saymak için ücret talep ediliyor.
Bankalar 60’ın üzerinde işlemde değişik isimler altında ücret alıyor.
Meclis’teki Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun Tasarısı bankaların özellikle faiz dışı gelir kalemlerinden hangilerini ücretlendirilebileceğine ilişkin listenin BDDK tarafından yapılacağını düzenliyor.