Ucuz petrol krize takıldı

Güncelleme Tarihi:

Ucuz petrol krize takıldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2014 09:04

IŞİD tehdidiyle birlikte Kuzey Irak’tan petrol ihracında endişeler oluşurken bir belirsizlik de Irak’taki hükümet kriziyle ortaya çıktı

Haberin Devamı



IŞİD tehdidiyle birlikte Kuzey Irak’tan petrol ihracında endişeler oluşurken bir belirsizlik de Irak’taki hükümet kriziyle ortaya çıktı.

Irak’ta yaşanan durum, Kürt yönetiminden petrol getiren Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor. Ceyhan’dan tankerlere yüklenen ve ucuz fiyatıyla dikkat çeken Kürt petrolü konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın Türkiye ile Erbil arasında uluslararası anlaşma olmadığını, Irak’ın tüm kesimlerinden yapılan petrol alımının Irak - Türkiye Ham Petrol Boru Hattı (ITP) anlaşması kapsamında olduğunu açıklaması, Kürt petrolünde de en azından resmi olarak Bağdat yönetiminin belirleyici olduğunu ortaya koydu.

Milliyet'ten Nihat Yurdakul'un haberine göre; Irak’ta IŞİD terörünün ardından bir gerilim de Bağdat’taki hükümet krizinden çıktı. Irak’ta hükümeti kurmakla görevlendirilen Haydar Al - Abadi’nin görevi alması beklenirken Irak Başbakanı Nuri Al - Maliki, seçmenlerinin haklarını korumak ve ülkeyi kurtarmak için istifa etmeyeceğini açıkladı. Böylece Maliki, bir kez daha Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum’un Başbakanlık görevini Heydar Al - Abadi’ye verme kararına karşı çıktı.

Tek anlaşma Bağdat’la

BRENT PETROL FİYATLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Bağdat yönetiminin bundan sonraki rotası Türkiye için de hayati önemde. Türkiye ile Kürt petrolü konusunda Uluslararası Tahkim’de davalık olan Bağdat yönetimi, Türkiye’nin Kürt yönetimi dahil Irak’tan yaptığı tüm petrol ihracındaki tek resmi anlaşmayı elinde tutuyor. Bu durum Bakan Yıldız’ın açıklamasıyla da bir kez daha ortaya çıktı.

Yıldız, geçtiğimiz günlerde CHP’nin bir soru önergesine verdiği yanıtta, Irak’ın tüm kesimlerinden yapılan petrol alımının Irak - Türkiye Ham Petrol Boru Hattı (ITP) anlaşması kapsamında olduğunu vurgulayarak, “Tüm Irak petrolü ITP anlaşmaları çerçevesinde sevk edilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak petrol alım satımı konusunda Bağdat veya Erbil ile herhangi bir uluslararası anlaşma yapılmamıştır. Firmaların yaptığı ticari anlaşmalar, sözleşmeler özel hukuk hükümlerine tabidir” dedi.

ITP anlaşmasının devam ettiğini anımsatan Yıldız, “IKBY’den ülkemize petrol sevkıyatı hakkında Bağdat yönetiminin bilgisi mevcut. Buradaki amaç Irak petrollerinin güvenilir bir güzergah olan ülkemiz üzerinden dünya pazarlarına ulaştırılması ve mevcut durumda kapasitesinin çok altında çalışan ITP boru hattının tam kapasiteyle çalıştırılmasıdır” dedi. Yıldız, Irak’tan petrol ihracının yıllık 192 milyon dolarlık taşıma geliri kapasitesine sahip olduğunu hatırlattı.

Barzani ‘İmzaladık’ demişti

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani ise Türkiye ile enerji alanında 50 yıllık anlaşma imzaladıklarını, sürenin daha da uzatılabileceğini bildirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!