Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2001 00:004dk okuma
Evet, Stefanel iki yıllık bir aradan sonra yeniden aramızda... Italyanların bu dünyaca ünlü markası, iki yıl önce terk etmek zorunda kaldığı Türkiye’ye sanki intikam alırcasma, büyük hedefler ve yatırımlarla dönüyor üstelik. Başına da 12 yıl Boyner Holding’in yönetim kurulu üyeliği yapmış ‘usta’ bir yöneticiyi alarak... Hedefler büyük. Türkiye’nin birçok ilinde hizb bir şubeleşmeye gidilecek. Alanında Türkiye’nin bir numaralı markası olmak için hiçbir fedakarliktan kaçınılmayacak. 25 milyon dolarlık yatırımla Türkiye; Ortadoğu Rusya ve Türk Cumhuriyetleri’nin üretim ve yönetim üssü haline getirilecek...
Bunlar Stefanel Türkiye’nin çiçeği burnunda yönetim kurulu başkanı Gürkan Dumru’nun verdiği hedeflerlen birkaçı... İşte Stefanel ~phesinde yaşanan ve ilk ez Para’da okuyacağınız son ılişmeler... Yeni hedeflere, projelere eğinmeden önce, Stefanel’in ıha önce hüsranla biten Türkiye macerasma kısa bir göz atalım isterseniz... Stefanel, Türkiye’ye 1993 yı-linda Can Serdengeçti’nin distribütörlüğünde geldi. İlk yıllarında başarılı bir büyüme gerçekleştirmesine rağmen, merkezin sıkıntılı bir döneme girmesi Türkiye operasyonun da faaliyetlerini olumsuz yönde etkiledi. Bu süreçte bir süre kör-topal yola devam etmeye çalışılsa da, yerli distribütörün de yönetim hataları nedeniyle ünlü giyim markası 1998 yılında Türkiye’den çekilme kararı aldı.
TÜRKİYE “ÜS”OLACAK:
İşte Stefanel’in çok da uzun süremeyen Türkiye macerasını kısaca böyle özetleyebiliriz. Gelelim ünlü giyim markasının bugününe... Öncelikle Stefanel, geçmişe göre bugün çok daha güçlü bir konumda. Bunun en önemli nedeni ise şirketin Türkiye’ye bizzat kendisinin gelerek yatırım yapacak olması. Aslında bu karar, şirketin 1998 yılında girdiği yeniden yapılanmanın da bir sonucu. Zira şirket, bu yeni yapılanmayla birlikte distribütörlükler kanalıyla çalışmayı da bırakmış durumda. Stefanel, bu uygulamanın yerine, yeni gireceği pazarlarda, yerel yatırımcıya küçük bir hisse verip ortaklık kuruyor ve çoğunluk hisse kendinde olmak şartıyla bağımsız bir şirket olarak faaliyet gösteriyor. Aynı uygulama Türkiye için de geçerli. Gürkan Dumru, profesyonel bir yönetici olmasının yanı sıra aynı zamanda Türkiye operasyonlarında da yüzde 10 ortağı durumunda...
Peki Stefanel neden Türkiye’ye geri dönme kararı aldı? Gelin bu sorunun cevabım en yetkili ağızdan, Gürkan Dumru’dan alalım: “Geri dönüşün iki ana nedeni var. Birincisi Türkiye tüm olumsuzluklara rağmen halen iyi bir pazar. Açıkçası Stefanel de bu pazarı kaybetmek istemedi. İkinci ve asıl önemli sebep ise Türkiye’nin Stefanel tarafından bir üs olarak kullanılmak istenmesi. İtalya merkez, şu an Avrupa ve Amerika kıtasını kontrol ediyor. Stefanel’in hedefi ise Türkiye’yi Italya’nın bir uzantısı olarak, Rusya, Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetleri’ni kontrol edecek bir konuma getirmek. Yani Stefanel’in Türkiye’ye dönmek istemesinin ardında bölgemizde daha etkili bir rol oynamak istemesinin de önemli bir rolü bulunuyor.”
15 Mart adeta Stafanel için bir çıkarma tarihi olacak. Zira aynı gün içinde İstanbul’da iki, Ankara ve Antalya’da ise birer mağazanın açılması için çalışmalar son hızla devam ettiriliyor. Önümüzdeki ay açılacak bu dört mağaza, aynı zamanda Stefanel’in Türkiye’de ne kadar hızlı bir büyüme politikası takip edeceğinin de ilk işareti. Uç yıl içinde Türkiye’nin farklı bölgelerinde 50 mağazaya ulaşmayı hedeflediklerini belirten Gürkan Dumru, kısa zamanda gerek ürün kalitesi gerekse fiyat açısından Türkiye’de Benetton, Mango, Network, Esprit gibi markaların en güçlü rakibi olacaklarını da ifade ediyor. Bu arada yeri gelmişken hemen belirtelim, Stefanel, sözünü ettiğimiz bütün mağazaları kendisi açacak ve işletecek. Fakat şirketin hedefi stratejik noktaların haricinde kalan yerleri franchising sistemiyle bağımsız yatırımcılara açtırmak. Buna göre şirket, 50 mağazanın en az 25’ini franchise vererek açma-yı hedefliyor. Unutmadan bir noktayı daha belirtmekte yarar var.
Stefanel, üç yıl içinde Türkiye genelinde 50 mağaza açarken, öte taraftan yurtdışında da hızlı bir şekilde mağazalar açacak Şirketin hedefi, üç yıl içinde Rusya, Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetlerinde en az 100 mağaza açabilmek. Stefanel, açacağı tüm bu mağazaların yönetimini ise Türkiye üzerinden gerçekleştirecek. 25 milyon dolarlık bir yatırımla kurulacak üretim tesisi... Evet, Stefanel’in en önemli projelerinden biri de 2002 yılında inşaatına başlanacak üretim tesisi. Bu tesisin nerede inşa edileceği şu an kesinleşmiş değil. Fakat çalışmalar sonhızla devam ettiriliyor. Gürkan Dumru, birkaç ay içinde fabrikanın nerede inşa edileceğinin belli olacağını ifade ediyor. Söz yine Dumru’da: “Yabancı sermayenin neden ülkemize gelmediğinin tartışıldığı bir ortamda Stefanel’in yapacağı 25 milyon dolarlık bu yatırımın oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Bir diğer önemli nokta ise dünyanın en önemli markalarından birinin -üzerinde çok bahsedilen- risk ortamında Türkiye’yi risksiz, geleceğin pazarı olarak görmesi...
Stefanel’in neden Türkiye’de bir üretim tesisi kurmak istediğine gelince. Daha önce de belirttiğimiz gibi şirket sadece Türkiye pazarıyla ilgilenmiyor. Büyük önem verdiği Rusya ve Ortadoğu pazarlarına da Türkiye üzerinden ulaşmayı hedefliyor. Dolayısıyla Türkiye’de üretilecek ürünlerin büyük bir kısım, bu pazarlara kanalize edilecek. Hatta üretimin bir bölümünün Doğu Avrupa’ya da gönderilmesi de söz konusu. Stefanel, 15 mart’ta Istanbul’da iki, Ankara ve Antalya’da birer mağaza açıyor.
ITALYAN Stefanel, borsada işlem gören, kurumsallaşmayı başaran ender aile şirketlerinden biri... 70 ülkede faaliyet gösteren Stefanel’in tüm bu ülkelerde 6 binin üzerinde mağazası bulunuyor. 1998 yılında yeni bir yapılanmasürecine giren şirket, bünyesinde yeni markalar oluşturmaya da başladı. Stefanel Kids bunlardan biri. Bu arada şirket, Calvin Klein’in dünya operasyonunun bir kısmını da yürütmeye başladı. Bir diğer önemli yenilikse, daha önce ağırlıklı olarak bayan giyimi üzerine uzmanlaşan şirketin yavaş yavaş erkek giyimine de ağırlık vermeye başlaması.