Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2002 09:113dk okuma
(KURULUMUZUN 10.5.2002 TARIH VE 22/646 SAYILI KARARI) 28.02.2002 TARIH VE 24681 SAYILI RESMI GAZETE.DE YAYIMLANARAK YURURLUGE GIREN .EMEKLILIK YATIRIM FONLARININKURULUS VE FAALIYETLERINE ILISKIN ESASLAR HAKKINDA YONETMELIK (YONETMELIK).IN 22. MADDESININ IKINCI FIKRASINDA YER ALAN, .KATILIMCILAR EMEKLILIK SOZLESMELERINDE BELIRTILEN ESASLAR CERCEVESINDE FON HESAPLARINDA YATIRIMA YONLENDIRILECEK KATKI PAYLARININ EN FAZLA %15.INI,PORTFOYUNUN EN AZ %80.I YABANCI PARA VE SERMAYE PIYASASI ARACLARINDAN OLUSAN FONLARA, KATKI PAYLARININ EN AZ %30.UNU ISE PORTFOYUNUN EN AZ %80.INI TERS REPO DAHIL DEVLET IC BORCLANMA SENETLERININ OLUSTURDUGU FONLARA YONLENDIRIRLER. SIRKET, KATILIMCILARIN KATKILARININ BU TURDEKI FONLARDA DEGERLENDIRILMESI KONUSUNDA GEREKLI TEDBIRLERI ALIR.. HUKMU GEREGI, KATKI PAYLARININ FONLARDA YATIRIMA YONLENDIRILMESI ASAMASINDA IKI SINIRLAMA BULUNMAKTADIR. AYRICA, YONETMELIK.IN 6. MADDESINE GORE, FON TURLERI BELIRLENIRKEN DIKKAT EDILMESI GEREKEN BIR DIGER NOKTA, FONUN UNVANINDA BELIRLI BIR VARLIK GRUBUNA, SEKTORE, SEKTORLERE, ULKE YA DA COGRAFI BOLGEYE YATIRIM YAPTIGI IZLENIMINI UYANDIRACAK BIR IBARE KULLANILIP KULLANILMAYACAGIDIR. EGER BOYLE BIR IBARE KULLANILACAKSA, FON VARLIKLARININ EN AZ %80.I,
A) FON UNVANINDA YER ALAN SOZ KONUSU VARLIK GRUBU, SEKTOR YA DA SEKTORLERE AIT OLAN VARLIKLARDAN,
B) FON UNVANINDA YER ALAN ULKE YA DA COGRAFI BOLGEYE AIT VE O ULKE YA DA COGRAFI BOLGENIN PIYASA YAPISINI VE RISKLERINI YANSITABILEN VARLIKLARDANOLUSMAK ZORUNDADIR. AKSI TAKDIRDE, BOYLE BIR IBARE FON UNVANINDA KULLANILAMAYACAKTIR. YUKARIDA BAHSEDILEN SINIRLAMALARA UYMAK, IZAHNAME VE DIGER BELGELER YOLUYLA KAMUYU TAM, DOGRU VE ZAMANINDA AYDINLATMAK VE KURULCA UYGUN GORULMEK KOSULLARIYLA, YATIRIM YAPILACAK VARLIK TURUNE, YATIRIM STRATEJISINE VEYA HER IKISINE GORE OLMAK UZERE FON TURLERI BELIRLENEBILIR VE BELIRLENEN TURLERDE FONLAR KURULABILIR. BAHSEDILEN SARTLAR DIKKATE ALINARAK, SINIRLANDIRICI NITELIKTE OLMAMAK VE FAKAT UYGULAMALARA YON VERMEK VE YOL GOSTERICI OLMAK UZERE FON TURLERI EN GENIS MAHIYETTE ASAGIDA TANIMLANMISTIR. FON TURLERININ ASAGIDAKI SEKILDE TANIMLANMIS OLMASI, SADECE BURADA YER ALAN FON TURLERI ILE IKTIFA EDILECEGI ANLAMINA GELMEMEKTEDIR. AKSINE, KURULCA UYGUN GORULMESI SARTIYLA YENI FON TURLERININ BELIRLENMESI HER ZAMAN MUMKUNDUR.EMEKLILIK YATIRIM FONU TURLERIA. GELIR AMACLI FONLAR: YATIRIM YAPILACAK VARLIKLARIN, BUNLARDAN ELDE EDILECEK TEMETTU VE FAIZ GELIRLERINE AGIRLIK VERILEREK BELIRLENDIGI FONLARDIR.A. HISSE SENEDI FONU: FON PORTFOYUNUN EN AZ %80.INI DUZENLI TEMETTU ODEMESI YAPAN VE FIYAT OYNAKLIGI NISPETEN DAHA AZ OLAN HISSE SENETLERINE YATIRAN VE TEMETTU GELIRI ELDE ETMEYI HEDEFLEYEN FONDUR.B. KAMU BORCLANMA ARACLARI FONU: FON PORTFOYUNUN EN AZ %80.INI TERS REPO DAHIL DEVLET IC BORCLANMA SENETLERINE YATIRAN VE FAIZ GELIRI ELDE ETMEYI HEDEFLEYEN FONDUR.
C. OZEL SEKTOR BORCLANMA ARACLARI FONU: FON PORTFOYUNUN EN AZ %80.INI OZEL SEKTOR BORCLANMA ARACLARINA YATIRAN VE FAIZ GELIRI ELDE ETMEYI HEDEFLEYEN FONDUR.
D. KARMA BORCLANMA ARACLARI FONU: FON PORTFOYUNUN EN AZ %80.INI KAMU VE/VEYA OZEL SEKTOR BORCLANMA ARACLARINA YATIRAN VE FAIZ GELIRI ELDE ETMEYI HEDEFLEYEN FONDUR.
E. KARMA FON: HER BIRININ DEGERI FON PORTFOYUNUN %20.SINDEN AZ OLMAYACAK SEKILDE, FON PORTFOYUNUN EN AZ %80.INI HISSE SENETLERINE VE BORCLANMA ARACLARINA YATIRAN VE TEMETTU VE FAIZ GELIRI ELDE ETMEYI HEDEFLEYEN FONDUR.
F. ULUSLARARASI HISSE SENEDI FONU: FON PORFTOYUNUN EN AZ %80.INI, DUZENLI TEMETTU ODEMESI YAPAN VE FIYAT OYNAKLIGI NISPETEN DAHA AZ OLAN YABANCI HISSE SENETLERINE YATIRAN VE TEMETTU GELIRI ELDE ETMEYI HEDEFLEYEN FONDUR.
G. ULUSLARARASI BORCLANMA ARACLARI FONU: FON PORTFOYUNUN EN AZ %80.INI, YABANCI BORCLANMA ARACLARINA YATIRAN VE FAIZ GELIRI ELDE ETMEYI HEDEFLEYEN FONDUR.
H. ULUSLARARASI KARMA FON: HER BIRININ DEGERI FO