SPK`dan 13 uyarı

Güncelleme Tarihi:

SPK`dan 13 uyarı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2001 00:00

Aracılık faaliyetlerini yeniden düzenleyen ve 7 Mart`a kadar süre tanıyan SPK, aracı kurumlara son kez uyarıda bulundu.


Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), aracı kuruluşlara 13 maddelik uyarı metni gönderdi. SPK Aracılık Daire Başkanı İbrahim Dönmez imzasıyla aracı kurumlara gönderilen metinde, 7 Eylül`de yayımlanan Aracılık Faaliyetleri ve Aracı Kuruluşlara İlişkin Esaslar Tebliği ile getirilen yükümlülüklerin, tebliğin yürürlüğe girmesini izleyen altı ay içinde yerine getirilmesi gerektiği belirtiliyor. Bu geçiş süresinin 7 Mart 2001`de sona erdiğine dikkat çekilen uyarı metninde, yükümlülüklere 2 Mar`ta kadar uyum sağlanması gerektiğini, bu tarihten sonraki denetimlerde aykırılıkların saptanması halinde idari ve yasal yaptırımların uygulanacağı vurgulanıyor. Uyarıyı, yerinde ve olumlu olarak değerlendiren yetkililer, Böylece gerekli koşulları henüz yerine getirmemiş olan kurumların dikkati çekilerek, harekete geçmeleri sağlandı dedi.


Tebliğ neleri düzenliyor?

Aracı kurumların uymaları gereken yükümlülüklerin başında, genel müdürlük görevine vekâlet ve yönetim yetkisinin devri yer alıyor. Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihte genel müdürlük görevi vekâleten yürütülen aracı kurumlar geçiş sürecinde asaleten genel müdür ataması yapacak. Aracı kurumların yönetim kurullarında yetkinin murahhas üyelere bırakılması halinde en az iki üye murahhas olarak tayin edilecek, yetki ve sorumlulukları belirlenecek. Aracı kuruluşlar müşteri kimlik bilgilerinin yanı sıra risk ve getiri tercihleri, yatırım amaçları ve mali durumları hakkında da bilgi sahibi olmak için standart formlar geliştirip ve bunları güncelleştirip, saklayacak.

Tebliğe göre, bütün aracı kurumlar teftiş birimi kuracak ve yeterli sayıda müfettiş istihdam edecek. Bankalarla acentelik veren aracı kurumların uyacağı esasları da belirleyen tebliğe göre, aracı kuruluşlar elektronik ortamda emir iletiminde müşteriler arasındaki eşitsizliği önleyerek, güvenlik, kapasite ve yedekleme açısından yeterli bilgisayar ağını kuracak. Aracıların iştirak toplamının özsermayelerinin yüzde 25`ini aşmayacağı belirtilen tebliğe göre, yurtdışında iştirakleri ve bağlı ortaklıkları olan aracı kurumların mali tabloları ve raporları yılda bir kez konsolide edilecek ve bağımsız denetimden geçirilecek.


Kurul ne istiyor?

1- Genel müdürlük görevine vekâlet
2- Yönetim yetkisinin devri
3- Müşteriyi tanıma kuralı
4- Acentelik şartları
5- Acentenin uyacağı esaslar
6- İç kontrol
7- Teftiş birimi
8- Elektronik ortamda emir iletimi
9- İştirak sınırları
10-Şirketle muamele yapma ve rekabet yasağı
11-Alacak bakiyelerinin kullanım esasları
12-Konsolidasyon ve birleşme
13-İş akışı ve belge düzeni

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!