Mavi akım boruları Japonya`dan gelecek

Güncelleme Tarihi:

Mavi akım boruları Japonya`dan gelecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2001 00:003dk okuma

Mavi Akım Doğal Gaz Boru Hattı`nın Karadeniz altından döşenecek 450 kilometrelik bölümü için, önümüzdeki haftadan itibaren Japonya`da imal edilen borular Samsun`a getirilmeye başlanacak. İtalyan ENİ ve SAİPEM tarafından üstlenilen boru hattı inşaatı denizaltı geçişi için, boruların temini ise Japon firmalarınca gerçekleştirilecek. Japonya Hükümeti`nin bu çerçevede Rusya`ya 600 milyon dolarlık finansman sağladığı belirtilirken, İtalyanlar`ın geliştirdiği SAİPEM - 7000 gemisi, denizaltı boru döşeme işini 3 ayda bitirecek.

Temmuzda başlayacak
Yapılan sözleşme uyarınca dünyada bir rekora imza atılarak Karadeniz`i geçecek 450 km`lik boru hattı temmuz ayından başlamak üzere günde 5 kilometre olmak kaydıyla, 3 ayda tamamlanacak ve ekim ayı başında bitmiş olacak. Halen hattın Türkiye bölümünü oluşturan Samsun - Ankara Boru Hattı güzergah inşaatı hızla ilerlerken, Rusya`nın da kendi toprakları üzerinde, doğal gazı Karadeniz kıyısına getirdiği belirtiliyor. Öte yandan İran`dan alınacak 1 milyar metreküp doğal gaz da Temmuz ayından itibaren Ankara`ya ulaşmış olacak. Tebriz - Ankara Doğal Gaz Boru Hattı`nın inşaatı hızla devam ederken, boru hattının Erzurum - Ankara bölümünün de Haziran ayı içerisinde tamamlanmış olacağı kaydediliyor. Dolayısıyla 1 Temmuz`dan itibaren İran doğal gazı Ankara`ya gelmeye başlayacak.

Mısır doğalgazı da geliyor
Bu arada aralık ayında Lübnan`ın başkenti Beyrut`ta Türkiye, Mısır, Suriye, Lübnan ve Ürdün arasında imzalanan protokolle, Mısır`ın Sina Yarımadası El Arish bölgesinde bulunan zengin doğalgaz rezervlerinin Akdeniz`i boru hattı ile geçerek Lübnan`a ve oradan da Ürdün, Suriye, Türkiye güzergahını izleyerek Avrupa`ya taşınması yönündeki proje start alıyor. BOTAŞ ile Mısır`ın doğal gaz kuruluşu GASCO arasında ortak teknik ekip oluşturulurken, projeyle ilgili çalışmaların Haziran ayından itibaren başlatılacağı ve hattın 2004 yılında tamamlanarak, 2005`den itibaren gaz gönderilmeye başlanacağı belirtildi.
Akdeniz`i deniz altından geçerek Mısır`dan Lübnan`ın Trablus limanına ulaşacak olan boru hattının denizaltındaki bölümü 400 kilometre olacak. Lübnan`dan Ürdün`e ve oradan da Suriye`nin kuzeyine karadan uzanacak 400 kilometrelik iki boru hattıyla doğal gaz Türkiye`ye ulaşmış olacak ve Türkiye üzerinden de Avrupa`ya satış mümkün hale gelecek. Mısır doğal gazını nakledecek boru hattının denizaltı geçişinin 300 milyon dolara, kara bölümünün de 200 milyon dolara malolacağı hesaplanırken, hattın tümünün bitirilmesi ve işletmeye alınması içinse 1 milyar dolarlık finansman gereksinimi olduğu saptandı.

Bakü-Ceyhan`da para sorunu yok!
Ankara - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, Bakü - Ceyhan Boru Hattı Projesi`nde herhangi bir ekonomik aksaklık bulunmadığını bildirdi. Ersümer, Mavi Akım Projesi devreye girdinde İran Projesi`nin de devreye girmiş olacağını belirtti.
DYP Tokat Milletvekili Ali Şevki Erek`in Bakü - Ceyhan ve Mavi Akım Projeleriyle ilgili soru önergesini yanıtlayan Ersümer, Bakü - Tiflis - Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Projesi`nin finansmanının, ana petrol ihraç boru hattı sahibi ve katılımcı şirketler topluluğunu oluşturan uluslararası petrol şirketleri tarafından karşılandığını anlattı. Ersümer, şunları kaydetti:
``19 Ekim 2000 tarihinde petrol katılımcı şirketler ile Türkiye kesiminin müteahhidi olarak tayin edilen BOTAŞ arasında imzalanan anahtar teslim müteahhitlik anlaşması gereği 3 fazda tamamlanacak olan Bakü - Tiflis - Ceyhan Projesi`ne esas 1. faz olan temel mühendislik çalışmaları devam etmekte olup, imzalanan uluslararası anlaşma ve anlaşma eklerini oluşturan anahtar teslimi anlaşmanın ilgili maddelerinde belirtilen ödeme şartları gereği aynen ilgili konsorsiyum tarafından yerine getirilmekte ve proje ile ilgili mükellefiyetler taraflarca uygulanmaktadır. Sonuç olarak, şu ana kadar ekonomik herhangi bir aksaklık yoktur. Planlandığı şekilde ve uluslararası standartlara göre proje şartları süratle yerine getirilmektedir.``


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!