Hong Kong borsası 26 yılın zirvesinde, teknoloji hisseleri tavan yaptı... Avrupa borsaları da yükselişte

Güncelleme Tarihi:

Hong Kong borsası 26 yılın zirvesinde, teknoloji hisseleri tavan yaptı... Avrupa borsaları da yükselişte
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2024 11:08

Çin'in ekonomiyi canlandırmak için açıkladığı teşviklerden sonra Hong Kong borsası 1998'den sonra en iyi seviyesine ulaşırken Alibaba, Tencent gibi teknoloji devlerinin hisseleri zirve yaptı. Avrupa borsaları ise Çin teşvikleriyle pozitif bir seyir izliyor.

Haberin Devamı

Küresel piyasalarda, ABD ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3 ile beklentilerin dahilinde büyümesinin ardından ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyonla mücadeleyi "yumuşak iniş" ile sonlandırabileceği ve ekonomiye zarar vermeyeceği öngörüsüyle pozitif bir seyir izleniyor. 

ÇİN BORSALARI PEKİN YÖNETİMİN KARARI SONRASI REKOR 

Çin piyasaları, merkez bankasının aldığı çeşitli ekonomik teşvik önlemlerinin etkisiyle Şanghay CSI endeksi yaklaşık 16 yılın en iyi haftasını geçirdi.

Endeksin en son haftalık bazda daha büyük bir artış kaydettiği hafta, 14 Kasım 2008′de sona ermişti.

Hong Kong’un Hang Seng endeksi ise yüzde 12,75′lik haftalık kazançla Şubat 1998′den bu yana en iyi haftasını geçirdi.

Cuma günü Şanghay CSI 300 endeksi %4,47 artışla yaklaşık bir yılın en yüksek seviyesi olan 3.703,68′e yükselirken, Hong Kong Hang Seng endeksi %3,32 artışla Şubat 2023′ten bu yana en yüksek seviyesi olan 20.586,94′e çıktı.

Haberin Devamı

Bu yükseliş, Çin Halk Bankası’nın 7 günlük ters repo faiz oranını yüzde 1,7′den yüzde 1,5′e düşürmesinin yanı sıra finans kuruluşlarının zorunlu karşılık oranını 0,5 puan düşürmesinin ardından gerçekleşti.

Google tarafından çevrilen bir açıklamaya göre, Çin Merkez Bankası, zorunlu karşılık indiriminin amacının ”Çin’in istikrarlı ekonomik büyümesi ve yüksek kaliteli kalkınması için iyi bir parasal ve finansal ortam yaratmaya” yardımcı olmak olduğunu söyledi.  

Piyasaya yeterli nakit sağlanması amaçlanan kararın, 1 trilyon yuanlık (yaklaşık 140 milyar dolar) nakit varlığı serbest bırakması bekleniyor.

Çin'de her finans kuruluşu için ayrı zorunlu karşılık oranı uygulanırken, kararın ardından zorunlu karşılık oranlarının ağırlıklı ortalamasının yüzde 6,6'ya gerileyeceği hesaplanıyor.

Analistler, Çin'in ekonomik teşvik hamlelerinin ülkenin büyüme hedeflerine ulaşmasına yardımcı olabileceğini kaydederek, ülkedeki pay piyasalarında risk iştahını artırdığını kaydetti.

Bugün bölgede açıklanan verilere göre Çin'de sanayi karları ağustos ayında yıllık bazda yüzde 17,8 düşüş kaydetti.

Haberin Devamı

TEKNOLOJİ HİSSELERİ TAVAN YAPTI 

Alibaba gibi değer kaybeden isimler de dahil olmak üzere Çin teknoloji hisseleri bu hafta toparlanarak, Çin Merkez Bankası’nın dünyanın ikinci büyük ekonomisini canlandırmak için önlemler açıklamasının ardından 1,5 yılın zirvesini yaptı. Cuma günü, şirketin Hong Kong’da listelenen hissesi Şubat 2023′ten bu yana en yüksek kapanışına ulaşarak yaklaşık %5 artışla 102,50 Hong Kong dolarına ulaştı. E-ticaret devinin Hong Kong’daki hisseleri bu hafta yaklaşık %18 daha yüksek.

Çin’in en büyük mesajlaşma uygulaması WeChat’in sahibi olan dünyanın en büyük oyun firmalarından biri Tencent, hisse başına 437,80 Hong Kong doları ile yaklaşık %2′lik bir artışla haftayı kapattı. Bu, firmanın iki buçuk yıldan uzun süredir en yüksek kapanışı ve Tencent’in hissesinin bu yıl çekirdek oyun işindeki toparlanmanın ortasında yaklaşık %49 yükselmesinin ardından geldi .

Haberin Devamı

Yemek dağıtım devi Meituan hisse başına 164.60 Hong Kong doları seviyesinden kapanışı yüzde 8 artışla gerçekleşti ve hisseler geçen yılın Şubat ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

ASYA PİYASALARI 

Japonya'da ise eylül ayı Tokyo Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık bazda 2,2 artışla beklentiler dahilinde gerçekleşirken, temmuz ayı öncü endeks 109,3 oldu.

Öte yandan, Japonya’da iktidardaki Liberal Demokrat Partinin (LDP) başkanlık seçimini geçmişte tarım ve savunma bakanlıkları yapan eski LDP Genel Sekreteri İşiba Şigeru kazandı.

İlk tur sonuçlarının ardından dün günü yatay seyirle 144,8 seviyesinden tamamlayan dolar/yen paritesi, şu sıralarda yüzde 1 düşüşle 143,4 seviyesinde bulunuyor.

Haberin Devamı

Bu gelişmelerle, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,3 artışla 39.829 puandan, Güney Kore'de Kospi endeksi ise yüzde 0,8 azalışla 2.649 puandan kapandı.

Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 2,7 primle 3.083 puanda, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 2,8 yükselişle 20.481 puanda seyrediyor.

Hindistan'da Sensex endeksi ise yüzde 0,1 azalışla 85.762 puanda bulunuyor.

AVRUPA BORSALARI POZİTİF

Fed ve Çin kararları sonrası Avrupa borsaları da yükselişte. Açılışın ardından Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,2 yükselişle 526,5 puan, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,3 artışla 19.271 puan, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,1 değer kazancıyla 8,293 puan seviyesinde bulunuyor.

Haberin Devamı

İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,2 primle 34.490 puan, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,2 artışla 7.760 puan ve İspanya'da IBEX 35 endeksi de 0,2 kazançla 11.97 puandan işlem görüyor.

Küresel piyasalarda, ABD ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3 ile beklentilerin dahilinde büyümesinin ardından ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyonla mücadeleyi "yumuşak iniş"le sonlandırabileceği ve ekonomiye zarar vermeyeceği öngörüsüyle pozitif bir seyir izleniyor.

Dünya genelinde enflasyonla mücadelenin resesyonla sonuçlanıp sonuçlanmayacağına ilişkin soru işaretleri varlığını korusa da son dönemde açıklanan makroekonomik veriler, endişelerin sınırlı kalmasına yardımcı oluyor.

Avrupa borsalarında ise dün alış ağırlıklı bir seyir hakim olurken bölgede ekonomik aktivitenin yavaşlayabileceği endişeleri varlığını koruyor.

Avrupa Merkez Bankasının (ECB) gevşeme sürecinin hızı ve büyüklüğüne yönelik belirsizlikler devam ederken ekonomik aktivitedeki durgunluk sinyallerinin bankanın güvercin tavrını artırabileceği öngörülüyor.

ECB yetkililerinden gelen açıklamalar yakından takip edilmeye devam ederken dün ECB Başkanı Christine Lagarde, yapay zeka gibi yeni teknolojilerin potansiyel riskler taşıdığını ve finansal sistemde yeni kırılganlıklara neden olduğunu açıkladı.

ECB Yönetim Kurulu üyesi Isabel Schnabel ise dün yaptığı açıklamada, Avro bölgesi ekonomisinin durgunlaştığını belirterek "Anketlerin ekonominin yavaşladığını ve işgücü piyasasında yumuşamaya dair artan işaretler olduğunu ancak piyasanın dayanıklı kalmaya devam ettiğini söyledi."

Günün geri kalanında Almanya'da işsizlik oranı, Avro Bölgesi'nde tüketici güven endeksi ve ekonomik güven endeksi, ABD'de kişisel gelirler ve harcamalar, toptan eşya stokları, çekirdek kişisel tüketim harcamaları ve Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi takip edilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!