Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2001 10:06
Özgörkey Grubu`nun dondurulmuş gıda sektöründeki faaliyetlerini sürdürecek olan Özgü - Özgörkey A.Ş. Torbalı Tesisleri 21 Eylül Cuma günü (bugün) açılıyor.
Yapımına 1999`da başlanan Temmuz 2000`de deneme üretimine başlayan fabrikanın toplam yatırım bedelinin 35 milyon
dolar olduğu belirtildi. İzmir Torbalı`da 600 bin metrekare arazi üzerinde 35 bin metrekare kapalı alana sahip tesiste patates ve sebze- meyve olmak üzere iki üretim hattı bulunuyor. 20 bin ton patates, 8 bin ton da meyve- sebze olmak üzere yılda 28 bin ton ürünün işlendiği fabrikada üretilen ürünler Feast markasıyla iç ve dış piyasaya sunuluyor. Catering sektörü ağırlıklı çalışan Özgü- Özgörkey A.Ş., Feast markalı ürünler Metro ve Kipa gibi perakende sektöründe faaliyet gösteren mağaza vitrinlerinde de yer almaya başladı.
Perakende sektörüne girecek
Dondurulmuş gıda sektörünün içinde perakende sektörünün payını yüzde 15 olarak açıklayan E. Özgörkey Grubu İcra Kurulu Başkanı Murat Özgörkey, gelecek yıldan itibaren düzenleyecekleri reklam ve pazarlama kampanyaları ile perakende sektörüne ağırlık vereceklerini açıkladı. Özgörkey, `Yurtiçinde Burger King, Kentucky Fried Chicken, Usaş, Sodexho`ya ürün veren Özgü Özgörkey A.Ş., İngiltere, Fransa Almanya ve Yunanistan olmak üzere bir çok AB ülkesine ihracat gerçekleştiriyor. Dondurulmuş meyve- sebze grubunda ihracat hedefimiz yıl sonuna kadar 5 milyon dolar` diye konuştu.
Hamur ürünleri yatırımı
İki yıl içinde gerçekleştirecekleri 15 milyon dolarlık ilave yatırımla dondurulmuş hamur ve hamur ürünleri üretimine başlayacaklarını kaydeden Murat Özgörkey, `Pizza, milföy hamuru, mantı gibi dondurulmuş hamur ürünleri yatırımını 2 yıl içinde gerçekleştireceğiz. Bunun için Torbalı fabrikamızda genişleme alanımız mevcut.. 2 yıl sonunda dondurulmuş hamur ürünleri yatırımının tamamlanmasıyla Torbalı tesislerimizdeki yatırım toplamı 50 milyon doları bulacak` dedi.
Üretimde kullandıkları meyveleri 400 sözleşmeli çiftçiden temin ettiklerini belirten Özgörkey şöyle devam etti, `Ürünlerimizi genellikle Ege ve Marmara Bölgesi üreticilerinden temin ediyoruz. 400 sözleşmeli üreticiye her türlü tohum, ilaçlama, gübre desteğinin yanısıra her aşamada ziraat mühendislerimizin desteğini sunuyoruz. Patatesi ise başta Ödemiş olmak üzere, Afyon, Konya ve Nevşehir` den temin ediyoruz.`
Tohumlar şimdilik ithal ediliyor
Özgörkey ayrıca dondurulmuş gıda sanayinde kullanılan sanayi tipi patatesin tohumlarının yurtdışından ithal edildiğini belirterek, yerli tohum üretimi üzerinde çalıştıkları bilgisini verdi. Yerli tohum üretiminde başarılı olunması halinde bugünkü kapasite ile yılda 3 milyon marklık tohum ithalatından kurtulacaklarını anlatan Özgörkey, `Sanayi tipi patateste yerli tohumla üretim yapılabilmesi için Tarım Bakanlığı ve çeşitli üniversiteler arasında sağladığımız işbirliği ile ortak bir çalışma yürütüyoruz. Yerli tohum projesinin 4 yılda sonuçlanmasını planlıyoruz. Bu projenin başarıya ulaşmasıyla yılda 3 milyon marklık tohum ithalatından kurtulmuş olacağız. Projenin maliyeti ise yıllık tohum ithalatımızın sadece 3`te biri kadar olacak` dedi.