Faizlerde merkez etkisi

10.03.2019 - 10:25 | Son Güncelleme :
Faizlerde merkez etkisi | Piyasa Haberleri

İç gündemde Merkez Bankası toplantısının yansımaları öne çıktı. Merkez, faiz değişikliğine gitmedi. Nisan sonrası için ise faiz indirim beklentisi sürüyor.

İşte Hürriyet gazetesi yazarı Zeynel Balcı'nın bugünkü yazısı...

Perşembe günkü Avrupa Merkez Bankası toplantısından sonra da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimi konusunda eli rahatladı sayılır. TCMB’nin faiz indirimi konusunda elini güçlendiren diğer bir konu ise Fed’in de faiz arttırım ve bilanço küçültme operasyonlarına ara vermeye hazırlanması.

Haberin Devamı

İÇ ve dış kaynaklı gelişmelerin baskısı altındaki piyasalar yön bulmaya çalışıyor. İç gündemde Merkez Bankası toplantısının yansımaları öne çıkarken pazartesi açıklanacak 2018 yılı son çeyrek büyüme verisi bekleniyor. Ayrıca ödemeler dengesi (cari denge) ile işsizlik ve bütçe verileri yakından izlenecek. Merkez Bankası beklendiği üzere faiz değişimine gitmedi. Toplantı sonrası yapılan açıklamalar önümüzdeki aylar için faiz indirimi algısına neden olmadı. Fakat piyasaların nisan sonrası özellikle haziran için faiz indirim beklentisi sürüyor. Son veriler ışığında 2018 son çeyrek için piyasa beklentisi büyümenin (GSYH) eksi geleceği, 2018’in yüzde 2.5 civarında bir büyüme ile kapanacağı yönünde. Son çeyreğe ait veriler ve baz etkisi eksi olasılığını güçlendiriyor. Perşembe günkü Avrupa Merkez Bankası toplantısından sonra faiz indirimi konusunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) eli biraz daha rahatladı sayılır. Bununla birlikte ABD Merkez Bankası’nın (Fed) geçen günlerde faiz arttırım ve bilanço küçültme operasyonlarına ara vermeye hazırlanması TCMB’nin olası bir faiz indirimine aynı desteği verecek bir durum.

HEDEF İLE ÇELİŞİYOR

Diğer yandan enflasyon ve piyasa gösterge faiz oranlarındaki (tahvil, bono) düşüş de TCMB’nin faiz indirimini destekliyor. Enflasyondaki düşüşün kalıcı hale gelmesi önemli olacak tabi ki. Merkez Bankası’nın sıkı duruşu ve parasal sıkılaştırmaya rağmen döviz kurlarındaki yükselişi, Türkiye-ABD ilişkilerinde artan tansiyon ve ABD dolarının dış piyasalarda değer kazanımına bağlamak gerekecek. Biraz da dövize talebin etkisi var. Türkiye-ABD ilişkilerinde ‘Türkiye’nin Rusya’dan füze sistemleri satın alması’ odaklı polemik sürüyor. ABD Başkanı Trump’ın ‘Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Programından’ Türkiye’yi çıkarmak istediğini açıklamasını bu yönde karşı bir hamle olarak değerlendirmek de mümkün. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ABD’nin Türkiye’yi vergi avantajı sağladığı gelişmekte olan ülkeler arasından çıkarmasına tepki göstererek Türkiye-ABD arasındaki ticaret hacminin 75 milyar dolar hedefi ile çeliştiğini söyledi. Hazine nakit dengesinin şubat ayında 25.8 milyar TL açık vermesi bir başka gelişme oldu. TCMB’nin temettüsünün öne çekilerek ocakta fazla verilmesi sonrası şubat ayında görülen yüksek açık dikkat çekti.

Haberin Devamı

GARDLARINI ALIYORLAR

Ana gündemlerden biri de 31 Mart yerel seçimleri tabi ki. Piyasa bu yönde henüz bir fiyatlama yapmış değil. İçeride işler sıkıntılı görülse de geçen hafta gündemin asıl ağırlığı dışarıda dahası öncü merkez bankalarında idi. Avrupa Merkez Bankası perşembe günkü toplantısında faiz oranlarını sabit tutarken yeni TLTRO-III (refinansman programı) başlattı. 2019 yılı Euro Bölgesi büyüme tahminini aşağıya çekti, faiz arttırımını 2019 sonuna erteledi. Parasal genişleme ve gevşek para politikasına devam kararı Euro’ya değer kaybettirirken dolara değer kazandırdı, borsalar düştü. Küresel ekonomilerle ilgili zayıflamaya karşı Fed’den sonra Avrupa Merkez Bankası da gardını almaya başladı. Genişlemeci politikalar aslında piyasalar ve Türkiye’nin içinde bulunduğu dış finansman ihtiyacındaki gelişen ülkeler için olumlu bir karar gibi görünüyor. Ancak bu kararların gerekçesi ekonomilerdeki yavaşlama olunca hayra yorulacak pek bir tarafı da kalmıyor. Avrupa’nın Türkiye’nin en önemli ticari ortağı olması bu yöndeki gelişmeleri de daha önemli hale getiriyor. ABD-Çin ticari görüşmelerinde belirsizlik sürüyor. Trump’ın başlattığı ticaret savaşları sürerken son Avrupa Merkez Bankası kararının ardından yeni bir kur savaşı gelir mi diye akıllardan geçmiyor değil. Zorlaşan gündemin baskısı altındaki piyasalarda temkinli görünüm korunuyor.

Haberin Devamı

BORSADA 100.000 ÖNEMLİ

BORSADA çıkış trendi yerini yatay harekete bırakmış durumda. 100.700-100.000 önemli destek noktaları olarak görülürken bu seviyenin üzerinde tepki alımları gelebilir. 100.000 seviyesinin altına gelinmesi durumunda satışların devamıyla sonraki destekler 98.500-96.500 ve 95.000 seviyelerinde. İlk dirençler ise 105.000-106.000 seviyelerinde. Çıkış hareketinin devamı için 106.000 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Destek seviyelerinde tepki alımları görülse de satış baskısı korunabilir.

DOLAR/TL KURUNDA TEPKİ ÇIKIŞI SÜRÜYOR

DOLAR/TL kurunda tepki çıkışı sürüyor. İlk destekler 5.40-5.36 seviyelerinde görülürken ilk direnç 5.54 seviyesinde bulunuyor. Yatay hareketin tamamlanması ve bir süredir gündeme getirdiğimiz ‘çift dip’ çıkış formasyonunun işlerlik kazanması için ilk aşamada 5.54 seviyesinin geçilmesi önemli olacak. Sonraki dirençler 5.70-5.90 olarak görülüyor. Direnç seviyelerinde satış denemeleri görülse de tepki çıkışı gücünü koruyabilir.

SAYFADA YER ALAN BİLGİLER TAVSİYE NİTELİĞİ TAŞIMAYIP YATIRIM DANIŞMANLIĞI KAPSAMINDA DEĞİLDİR, YATIRIMCI PROFİLİNİZE UYMAYABİLİR.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,80% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5334 Değişim: -0,02%
Düşük 32,4792 25.04.2024 Yüksek 32,5778
Açılış: 32,54
34,8966 Değişim: 0,20%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 34,9883
Açılış: 34,8286
2.424,17 Değişim: 0,04%
Düşük 2.419,83 25.04.2024 Yüksek 2.428,36
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.