Ersümer: KİT`lerdeki bölünmeler bakanlar kurulu kararıyla yapılabilecek

Güncelleme Tarihi:

Ersümer: KİT`lerdeki bölünmeler bakanlar kurulu kararıyla yapılabilecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2001 00:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) Yasası`nda değişiklik yapılmasına ilişkin tasarının, KİT`lerdeki bölünmelerin Bakanlar Kurulu kararıyla sağlanmasını öngördüğünü söyledi. Ersümer, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`ndaki Elektrik Piyasası Kanunu Tasarısı`na ilişkin görüşmeden çıkışında, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin TEAŞ`a atamayı ne zaman yapacaksınız? sorusu üzerine, Elektrik Piyasası Yasa Tasarısı`nın TEAŞ`ın üçe bölünmesini öngördüğünü belirterek, şunları kaydetti: O yasalaştıktan sonra bu konudaki çalışmaları bitirmek zorundayız. Çünkü bir yandan Elektrik Piyasası Kanunu geçiyor. Bugün büyük ihtimalle Enerji Komisyonu`nda bitirilecek. Asıl komisyon Plan Bütçe... Buradaki çalışmaların da ayın biri itibariyle bitmesi planlanıyor. Bana verilen bilgide, bir değişiklik olmazsa önümüzdeki hafta Çarşamba günü de 230 sayılı KİT Kanunu`nda değişiklik yapan kanun tasarısı görüşülecek Meclis`te. O kanunun getirdiği imkan, KİT`lerdeki bölünmelerin Bakanlar Kurulu kararıyla yapılabileceği noktasında. Bakan Ersümer, daha önce bu konuda iki KHK sevkedildiğini; önceki KHK`nın Danıştay`ca KİT Kanunu`nun elverişli olmadığı gerekçesiyle iptal edildiğini, daha sonra da KHK`ya dayanak yapılan yetki kanunun Anayasa Mahkemesi`nce iptal edildiğini hatırlattı. KİT Kanunu`nda değişiklik yapılmasına ilişkin tasarının kabulüyle birbirine paralel iki durumun gerçekleşeceğini anlatan Ersümer, Bir yandan Enerji Piyasası Kanunu`nun önerdiği TEAŞ`ın üçe bölünmesiyle ilgili yasal zemin hazırlanmış olacak. Öte yandan da KİT Kanunu`nda yapılacak değişiklikle bu yasal zemine uygun kararname sevketme imkanımız olacak dedi.

-YPK`YA SUNULAN PROJE-

Ersümer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`ca hazırlanan projelere ilişkin bir soru üzerine, şunları söyledi: Biz 29 projeyi ilan ettik. 31 Aralık itibariyle ilan etmemiz gerekiyordu. Acaba bir değişiklik olabilir mi yeni bazı projeler ekleme imkanımız olabilir mi diye düşündük. Ancak, daha önceki mutabakata sadık kalınırak önceki projelere yeni bazı projeler ekleme imkanımız olmadı. Neticede, önemli olan Türkiye`nin ihtiyacının haledilebilmesi. Onunla ilgili önce 22, artı 13 olmak üzere toplam 35 proje... Şu anda 2002 yılına yetiştirileceği taahhüdünde bulunarak müracaat edilmiş durumda. Bunlarla ilgili, daha önce bize bu konunun Yüksek Planlama Kurulu`na (YPK) gönderilmesi gerektiği bildirilmişti. Ona uygun olarak YPK`nın sekretarya görevini üstlenmiş olan DPT`ye projelerimizi gönderdik. Eğer YPK gündeme alır, bir değerlendirme yaparsa biz de memnun olacağız.

-KARARI YPK VERECEK-

Ersümer, Bunlar da Hazine garantisinde mi? sorusuna, Gayet tabii.. Şu anda o manada bir karar verilirse Hazine garantisinin devam edebileceği projeler olarak portföyde bekliyor dedi. Bir gazetecinin, Ama Hazine garanti vermeyeceğini bildirdi demesi üzerine, Ersümer şöyle konuştu: Hazine`nin garanti vermeyeceğini beyan etmemesinin sebebi Dünya Bankası ile IMF`ye varılan bir mutabakattır. Eğer gelişen şartlarda bir ihtiyaç doğarsa herhalde bu kararı değiştirmek de mümkün olacaktır. Buna kararı Hazine, Enerji Bakanlığı ya da DPT vermeyecektir, YPK verecektir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!