Botaş Genel Müdürü: Samsun-Ankara boru hattı TBMM tarafından onaylandı

Güncelleme Tarihi:

Botaş Genel Müdürü: Samsun-Ankara boru hattı TBMM tarafından onaylandı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2001 00:00

Botaş Genel Müdürü Yardım: -Operasyonun Konuyla İlgili Olmayan Mavi Akım Projesi Ve Botaş İle İlişkilendirilmeye Çalışılması, Botaş`I Yıpratmaya Yönelik Girişimlerdir -Mavi Akım Projesi Hattının Yapım İhalesinin Hangi Türk Şirketine Verileceği Konusu, Türkiye Cumhuriyeti`Nin Bir Tercihi Şeklinde Olmamıştır


Botaş Genel Müdürü Gökhan Yardım, bir yolsuzluk operasyonu olan Beyaz Enerji Operasyonunun, konuyla ilgisi olmayan Mavi Akım Projesi ve BOTAŞ ile ilişkilendirilmeye çalışılmasını, Botaş`ı yıpratmaya yönelik girişimler olarak değerlendirdiklerini bildirdi. Yardım, yaptığı yazılı açıklamada, Mavi Akım projesinin iddiaların yeni yörüngesi haline getirilmeye çalışıldığını belirtti. Yardım, proje kapsamındaki Samsun-Ankara Boru hattının yapımının, uluslararası bir anlaşma olduğunu ve projenin TBMM tarafından da onaylandığını bildirdi. Gökhan Yardım, Mavi Akım projesi hattının yapım ihalesinin hangi Türk şirketine verileceği konusunun, Türkiye Cumhuriyeti`nin bir tercihi şeklinde olmadığını belirtti. Hükümetlerarası anlaşmanın 3. maddesinde Samsun-Ankara boru hattının Gazprom`un ana inşaat şirketi ile Türk şirketlerinden oluşacak bir konsorsiyum tarafından inşaa edileceği ibaresi bulunduğunu belirten Yardım, açıklamasını şöyle sürdürdü: Bunun amacı, Rusya`da iş yapan Türk müteahhitlerinin iş hacminin 9 milyar dolar olmasına karşın, Türkiye`de iş yapan Rus müteahhitlerinin iş hacminin 250 milyon dolar olması ve bu nedenle karşılıklı yatırımlardaki dengesizliği azaltabilmektir.

Bu madde uyarınca, Rao-Gazprom Türkiye topraklarında Samsun-Ankara arasındaki doğal gaz ana boru hattının proje ve inşaatını yürütecek ve Türk şirketlerinin de katılımı ile oluşturulacak konsorsiyumda görev alacak ana firmanın Zao-Stroytransgaz olduğunu Botaş`a bildirmiştir. Stroytransgaz, daha sonra hükümetlererası anlaşmanın gereği olarak Samsun-Ankara doğal gaz boru hattı projesini yürütecek konsorsiyumun yerli ortaklarının Turan Hazinedaroğlu İnşaat ve Ticaret A.Ş ve Öztaş İnşaat ve Ticaret A.Ş. olduğunu Botaş`a iletmiştir. Yani, Mavi Akım projesine ilişkin hattın yapım işinin Gazprom-Öztaş ve Hazinedaroğlu ortaklığına verilmesi, Türkiye Cumhuriyeti`nin bir seçimi değildir. Gazprom anlaşmadan doğan hakkını kullanmış ve ana inşaat şirketi Zao-Stroytransgaz`ın Türk ortakları olan Hazinedaroğlu ve Öztaş İnşaat ve Ticaret A.Ş.`nin isimlerini Botaş`a bildirmiştir.


AVANS ÖDEMELERİ:

Avans ödemesinin ise tüm boru hattı projelerinde sözleşmenin genel şartları (madde 37) uyarınca ödenmekte olduğunu belirten Yardım, toplam proje bedelinin (339 milyon 750 bin ABD doları) yüzde 15`ine karşılık gelen 50 milyon 965 bin 500 ABD dolarının, sözleşme gereği ve avans teminat mektubu karşılığında müteahhit konsorsiyuma ödendiğini belirtti. Yardım, açıklamasını şöyle sürdürdü: İlgili konsorsiyum ile inşaat anlaşması, ancak hattın fizibilite çalışmalarının tamamlanmasından sonra imzalanabileceğinden dolayı, fizibilite çalışmaları neticeleninceye kadar, 1998 yılı içinde güzergah ve hattın topografik çalışmalarının yapılabilmesi için OHS konsorsiyumu ile 16 Temmuz 1998 tarihinde avans teminat mektubu karşılığı 1.5 milyon dolar avans ödemesini içeren bir ön sözleşme imzalamıştır.

Daha sonra ihale bedelinin yüzde 15`ine eşit olan 50,9 milyon dolarlık avans ödemesi daha önce ödenmiş bulunan 1.5 milyon USD düşülerek 3 taksitte yapılmıştır. Söz konusu anlaşmanın imzalanması ve avansın ödenmesi, Gazprom`un Mavi Akım projesinin gerçekleşmemesi durumunda Botaş tarafından OHS`ye ödenmiş olan avansın alımları, doğal gaz alım satım anlaşmaları çerçevesinde mevcut batı hattından sevk edilen gaz bedellerinden mahsup edileceğine ilişkin teyidinden sonra yapılmıştır. Yardım ayrıca, iş makinalarının temininde de, aynı durumun söz konusu olduğunu belirterek, bu konuda da ön ödeme olarak sözleşme bedelinin yüzde 15`i tutarındaki bir meblağın teminat mektubu karşılığında avans adı altında tüm boru hattı projelerinde, sözleşmenin genel şartları (madde 37) uyarınca ödendiğini bildirdi.

Yardım, ödenen avans miktarının daha sonra gerçekleştirilen aylık hakedişlerden kesinti yapılarak geri alındığını kaydetti. Yardım, 2001 yılı içerisinde gaz almaya hazır hale gelecek olan Mavi Akım Boru hattı inşaatı hızla ilerlemekte olup boru hattının tüm kaynak aktiviteleri tamamlanmış, inşaatın son aktivitesi olan hidrostatik test aktivitesinin ise yüzde 50`si tamamlanmış bulunmaktadır. Bugüne kadar Mavi Akım Projesi boru hattı için, 260 milyon 7 bin 908 dolar harcama yapılmıştır dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!