Güncelleme Tarihi:
TANAP'ta kullanılacak yaklaşık 1.2 milyon ton çelik borunun üçte birinin sağlanması ihalesini Borusan Mannesmann, Noksel Çelik ve Erciyas Çelik konsorsiyumu kazandı.
Borusan Mannesmann içinde bulunduğu konsorsiyumun yaklaşık 1,900 kilometre uzunluğundaki Trans Anadolu doğalgaz boru hattı projesine (TANAP) 420 milyon dolar tutarında çelik boru sağlama ihalesini kazandığını; Borusan Mannesmann'ın payına 140 milyon dolar düştüğünü duyurdu.
KAP'ta yer alan açıklamaya göre TANAP'ta kullanılacak yaklaşık 1.2 milyon ton çelik borunun üçte birinin sağlanması ihalesini Borusan Mannesmann, Noksel Çelik ve Erciyas Çelik konsorsiyumu kazandı.
Açıklamaya göre, konsorsiyumda Borusan'ın üçte bir payı bulunurken; ortaklık payına düşen kısmın şirketin 2013 brüt satış hasılatına oranı yüzde 26.5 seviyesinde bulunuyor.
BORUSAN HİSSELERİNDEKİ SON DURUMU GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
Çelik boruların sevkiyatının 24 ayda tamamlanması bekleniyor.
İmzalar bugün atılıyor
Azerbaycan ve Türkiye’nin ortak yürüttüğü Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nde (TANAP) sona yaklaşılıyor. Reuters'dan Meltem Gündüz'ün haberine göre; Yapılan boru tedarik ihalesine 19 uluslararası yeterlilik alan firma ile 6 yerli firma katılmıştı. Nihai kararın bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından açıklanması bekleniyor. Açıklamanın ardından ‘TANAP Ana Hat Boruları Alım Sözleşmeleri’ imza töreni yapılacak.
Türkiye için de önemli yere sahip olan TANAP, Güney Gaz Koridoru içerisinde yer alıyor. Güney Gaz Koridoru Projesi ise Hazar Bölgesi, Orta Asya ve Ortadoğu’daki doğalgaz kaynaklarını Avrupa’ya iletmede arz çeşitliliğini hedefl iyor. Türkiye ve Azerbaycan, koridorun Türkiye ayağıyla ilgili TANAP üzerinde anlaştı. TANAP, 2 bin kilometre uzunluğunda bir boru hattının inşa edilmesi ve 32 milyar metreküp kapasitede doğalgazın taşınmasını kapsıyor. Proje ile Azerbaycan doğalgazı alternatif ve güvenli bir güzergâh yoluyla Avrupa gibi büyük pazarlara iletilecek.
Doğalgaz TANAP ve Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile de Avrupa’ya nakledilecek. Doğalgazın Avrupa’ya satışına ilişkin imzalanan anlaşmalardan beklenen gelirin 200 milyar dolar olacağı belirtiliyor. İnşası 2017’de tamamlanması planlanan projeyle ilk aşamada taşınacak 16 milyar metreküplük gazın 10 milyarı Avrupa’ya , 6 milyarı ise Türkiye’ye verilecek.