Banka karlarını `yabancı` fırsata çevirdi!

12.08.2013 - 09:02 | Son Güncelleme :

Bankalar rekor kârlar açıklarken yabancılar borsada satış yaptı...

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/imkb3.jpg">Bankalar rekor kârlar açıklarken yabancılar borsada satış yaptı. Son 3 ayda yabancı yatırımcı, banka sektöründe 1 milyar 375 milyon TL’lik satış yaparken BIST Banka Endeksi 53 bin puan düştü.

Bankalar rekor kârlar açıklarken yabancı yatırımcı satış yaptı. Bankaların elde ettiği kârı, yabancı yatırımcı borsada fırsata çevirdi. Ocak 2012’den itibaren sürekli yükselen banka hisselerinde ciddi pozisyonlar alan yabancılar, son üç ayda gerçekleştirdikleri satışlarla kâr etmesini bildi.

Milliyet`ten Zeynep Aktaş`ın haberine göre; üç ayda banka hisselerinde 1 milyar 375 milyon TL’lik satış yapan yabancılar, BIST Banka Endeksi’nde de 53 bin puanlık değer kaybına neden oldu. Düşüşün ardından banka hisselerinde ortalama yüzde 28’lik değer kaybı oluşurken Banka Endeksi üç ay içerisinde 189.108 puandan 135.635’e kadar geriledi.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Kârlar tartışılıyor

Bankaların kârları, her zaman en fazla konuşulan konu oldu. Yatırımcılar banka kârlarına olumlu bakarken, müşteriler açısından ciddi şikayet konusu. Bankanın kârını artırması müşterilerin daha fazla ödemede bulunması anlamına geliyor. Ekonominin kayıt altına alınması için para transferlerinin bankadan yapılma zorunluluğu getirilmesi, bankalara avantaj sağladı.

ELLİOT ANALİZİ İÇİN TIKLAYIN...

Bankalara zorunlu müşteri olanlar ise ücretlerdeki aşırılıklara tepki gösteriyor. Konu hükümetin de gündeminde. Yüksek kârlılıktan ziyade kârların kaynağı kamuoyunda en fazla tartışılan konu oldu.

Bankalar ise ücret ve komisyonların haklılığını anlatmaya çalışıyor. Bu konuda yeni düzenlemeler gelebilir. Hükümetin çıkışları ve “faiz lobisi” diyerek üstü örtülü olarak bankaları da işaret etmesi, bu beklentileri artırmakta.

Gelişmelerden rahatsız olan kimi yabancı fonlar satış yaparak riskini düşürürken diğer yandan kârını realize ediyor. Satışlarda  yabancı yatırım bankalarının raporlarının da etkisi bulunuyor. Raporlarda Türk bankalarından bahsedilirken olumsuz görüşler ağırlık kazanıyor.

Rapordaki uyarı

Deutsche Bank yayınladığı raporda, bankaların düşük performansının sürmesini beklediğini ifade etti. Raporda, gelişmekte olan piyasalardaki benzerlerinin yüzde 20 altında performans gösteren Türk bankalarının, Türkiye ekonomisinin sermaye akışlarındaki oynaklığa karşı kırılganlığı, artan politik riskler ve artan faiz riski nedeniyle benzerlerinin altında performans göstermeye devam edeceğini belirtti.

9 AYLIK BİLANÇOLARDA ‘MARJLAR’ DARALABİLİR...

Banka analistleri 9 aylık bilançolarda kâr marjlarında daralma yaşanabileceğine vurgu yaparken ilk yarı sonuçlarından da gayet memnun. Bilançolar sonrası yapılan revize tahminlerde “al” ve “tut” önerileri oldukça fazla. Hisselerin ağırlığının yabancılarda olması bu hisselerdeki hareketlerin BIST Banka Endeksi ve BIST 100 Endeksi’ni etkilemesine neden oluyor. Faizlerdeki hareketlenme ise ilk yarı bilançolarına yansımadı. İlk yarıda temettü, tüketici kredileri, komisyon gelirleri artışı, kârlılığı besledi. Aynı etki dokuz aylık bilançolarda görülmeyebilir.

KAZANCINA GÖRE FİYATI EN UCUZ BANKALAR TAKİPTE Kârlarla birlikte bankalarda ucuz hisse yarışı başladı. Uzmanlar piyasa değerinin bankaların son dört çeyrekte elde ettikleri kârın kaç katı olduğuna bakıyor. 6 aylık bilançolara göre son dört çeyrekte 20 milyar TL net kâr açıklayan bankalar, borsada kârlarının 7.8 katına satılıyor. Ortalama fiyat kazanç oranı 7.86. Fiyat kazanç oranı en düşük bankalar yabancı satışlarında en önde yer alan İş Bankası C ve Halkbank.

Hisseler düştükçe cazip görenler de alım yapıyor. Aberdeen Asset Management, 1.96 milyon TL’lik Garanti hissesi aldı. Global Menkul, Akbank hissesi için ‘uzun vadeli endekse paralel getiri’ tavsiyesini korudu.

ÖZSERMAYE KÂRLILIĞI EN YÜKSEK BANKALAR

Banka kârları göz önünde bulundurulurken özsermayelerine ve özsermaye kârlılıklarına da bakılmalı. Bankaların özsermayelerine bakıldığında devasa büyüklükte rakamların ortaya çıktığı görülmekte. 2013’ün ilk altı ayında 10 milyar TL net kâr açıklayan bankaların özsermayeleri toplamı 132 milyar TL. Piyasa Değeri 160 milyar TL olan bankaların piyasa değeri/defter değeri oranları ortalama  1.21 seviyesinde bulunuyor. Defter değerinin altında olan banka hisseleri Asya Katılım Bankası, Vakıflar Bankası, TEB ve Şekerbank.

Kârlarını realize ettiler

Yurt dışı ve yurt içerisinde artan tansiyon son üç ayda yabancıların banka hisse senetlerindeki satışlarını hızlandırdı. FED’in açıklamalarıyla gelişmekte olan piyasalardaki para çıkışı, satışları tetikledi. Gezi protestoları da eklenince yabancılar kârlı hisselerde realizasyonlarını artırdı. ABD’de parasal genişlemenin 2014’te sonlandırılabileceği beklentisi gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışına neden oluyor. Satış baskısı ile BIST 100 Endeksi üç ayda yüzde 17.79 değer kaybetti. Analistler, gelişmekte olan ülkelere ilişkin kaygıların sürdüğünü dile getiriyor. Cari açık problemi olan ülkelerin bu açığı sürekli finanse etmek durumunda olduklarını, 2008 yılından beri devam eden bol para sayesinde bu finansmanın şimdiye kadar düşük maliyetli yapıldığını belirtiyor.

YABANCI YÜZDE 9’UNU SATTI

Halka açık olan bankalarda yabancının payı yüzde 59’u buluyor. Üç ayda yabancılar, 15.9 milyar dolarlık hissenin yüzde 8.6’sını sattı.

Yabancının borsadaki payı yüzde 63’e geriledi. 2008 krizinde yabancı payı en düşük yüzde 66.18’e gerilemiş, 2009 başında yüzde 63’ü test etmişti.

Yabancı payı, krizde test edilen seviyelerde bulunuyor. Görülen, yabancı payındaki her bir puanlık düşüşün borsa endeksine doğrudan yansıdığı yönünde. Satışlar sonrasındaki değer kaybı ve düşüş bunun göstergesi.

KÂRLI BANKALARDA SATIŞLAR DAHA FAZLA!

Yabancı satışları, altı aylık bilançolarla birlikte değerlendirildiğinde; kâr artışı yüksek bankalarda yabancı satışlarının daha yüksek olduğunu göstermekte. Yılbaşından bu yana banka hisselerinde gerçekleşen 1 milyar 375 bin dolarlık satışın 919 milyon doları üç banka hissesinde gerçekleşti. Kârlılıkları ile öne çıkan bu bankalar; İş Bankası, Halkbank ve Garanti Bankası. Alternatifbank dışındaki bütün bankalar mali tablolarını açıkladı. Vakıfbank, Finansbank ve Denizbank’ın ilkyarı sonuçları bayram öncesinde tamamlandı. Verilere göre bütün bankalar yılın ilk yarısını kârlı kapatırken net kârlarını ortalama yüzde 21,52 oranında artarak 10 milyar TL’nin üzerine çıkardılar.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4375 Değişim: -0,15%
Düşük 32,3695 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7411 Değişim: -0,66%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.441,87 Değişim: 0,23%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.