Güncelleme Tarihi:
Hazine yetkilileri, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yatırımcı tabanının genişletilmesi ve yeni finansal araçların ekonomiye kazandırılması amacıyla çalışmalar yapıldığını hatırlatarak, bunlardan birinin de 25 Şubat 2019 tarihindeki altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı olduğunu dile getirdiler. Hürriyet gazetesinden Neşe Karanfil'in haberine göre; Hazine 2012 yılından itibaren yurt içi ve yurt dışı piyasada kurumsal yatırımcılara yönelik kira sertifikası ihraçları yapıyor. 2017 yılından itibaren ise bireysel yatırımcılara altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihraçları gerçekleştiriyor.
Sermaye piyasalarının gelişimine katkıda bulunulması ve yurtiçi tasarrufların artırılması amacıyla başta Emeklilik ve Yatırım Fonları olmak üzere kurumsal yatırımcılara yönelik 27 Şubat 2019 valör tarihli olarak altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı yapıldığını anlatan yetkililer, kurumsal yatırımcılara yönelik olarak yapılan söz konusu ihraç neticesinde 24.3 ton altın karşılığı altına dayalı kira sertifikası ihraç edilirken; 1.9 ton altın karşılığı altın tahvili ihracı gerçekleştirilerek yaklaşık 1.1 milyar dolar değerinde 26.2 ton altının rezervlere kazandırıldığını kaydettiler.
İhracın özellikle emeklilik ve yatırım fonlarının portföylerinde bulunan ve yatırıma yönlendirilmemiş altınların belirli bir getiri ile tahvil ve kira sertifikasına yönlendirilmesi ile bu senetlerin, söz konusu fonların getirilerine olumlu katkı sağlayarak yatırımcıların sermaye piyasası araçlarına katılımını teşvik edeceği düşünülüyor. Sermaye piyasalarının gelişimine katkıda bulunmak amacıyla gelecek dönemde de söz konusu senetlerin ihracına devam edilmesinin planlandığı vurgulandı.