Kuyumculardan bankalara dava

Güncelleme Tarihi:

Kuyumculardan bankalara dava
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2013 15:22

Haberin Devamı

İstanbul Kuyumcular Odası, bankalara Cumhuriyet ve ziynet altını alıp satma yetkisi veren yönetmeliğin iptali için dava açtı

İstanbul Kuyumcular Odası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) bankalara Cumhuriyet ve ziynet altınları alıp satma yetkisi vermesinin ardından yönetmeliğin iptali için Danıştay’da dava açtı. İstanbul Kuyumcular Odası’ndan yapılan açıklamaya göre, ilgili yönetmeliğin, bankalar ile sarraf ve kuyumcu esnafını eşit olmayan rekabet koşullarında rekabet haline soktuğu gerekçesiyle iptali istendi.
İstanbul Kuyumcular Odası, 5 Mart tarihinde açtığı iptal davasında, “2012 yılında toplam 23 milyar TL net kâr elde etmiş olan bankalara esnafla rekabet edecekleri bir ticari faaliyet alanı yaratmak esnafın ihmal edilmesi, gözden çıkarılması anlamına gelmektedir” denildi.
TCMB’nin zorunlu karşılıkların altın cinsinden tutulabilmesine imkân sağlaması ardından bankalar altın bankacılığına yönelerek hurda altın toplamaya başlamış ve kuyumculuk sektörünün şimşeklerini çekmişti.

25 bin kuyumcu var

İstanbul Kuyumcular Odası, Türkiye’de yaklaşık 25 bin sarraf ve kuyumcu esnafı olduğunu, bu kişilerle doğrudan ve dolaylı ekonomik ilişki içerisinde olan yaklaşık 1 milyon kişinin bulunduğunu öne sürerek, söz konusu 1 milyon kişinin eşit olmayan bu rekabet koşullarından etkileneceğini ve bu yönetmeliğin sosyal düzende rahatsızlıklar doğurabileceğini savundu.

İptal davasında, bankalara Cumhuriyet altın sikkeleri ile Cumhuriyet ziynet altın ticareti yapma yetkisinin verilmesinin bankaları bu alanda tekelleştireceği, esnafın bu piyasadan silineceği yönünde gerekçeler yer aldı.

Açıklamada ayrıca, KDV Kanunu’nun 17. maddesinin sadece külçe altın ticaretini istisna tuttuğundan ve bankacılık hizmetlerinden hiç biri katma değer vergisine tabi olmadığından bankaların sadece külçe altın alım satımı yapabildiği hatırlatıldı.

İptal gerekçesinde, bu yönetmelik ile bankalara farkında olunmadan, normalde katma değer vergisine tabi olan bir ticareti katma değer vergisiz yapma olanağı getirildiği ve devletin vergi kaybına uğrayacağı vurgulandı.

‘Zorunlu karşılıklar hurda altın tutulsun’

İstanbul Altın Rafinerisi (İAR), Merkez Bankası’na (TCMB) daha fazla yastıkaltı altını ekonomiye kazandırmak üzere altın zorunlu karşılık oranlarının belli bir kısmının halktan doğrudan gelen hurda ya da fiziki altınlardan olması yönünde önerileri içeren bir rapor sundu.

İAR Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç, altın günleri kapsamında işbirliği yaptıkları bankalar aracılığıyla geçen yıl 13 ton altın toplandığını belirterek şöyle konuştu:

“TCMB’nin böyle bir uygulamaya gitmesi halinde toplanan altın tutarı bir yıl içinde rahatlıkla 50 tona çıkar ki bu da 2.5 milyar dolara denk geliyor. Elimizin altında durup değerlendiremediğimiz bir kaynak. Raporu başta TCMB olmak üzere ilgili makamlara ilettik.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!