Güncelleme Tarihi:
Yapı Kredi CEO'su Gökhan Erün Ziraat Bankası önderliğinde konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1 civarına çekilecek kampanyası ile ilgili, Yapı Kredi olarak konut ve diğer kredilerde piyasa fiyatlarından kullandırmak zorunda olduklarının altını çizerek, ancak piyasa fiyatlarının aşağı gelmesi durumunda kendilerinin de faizleri aşağı çekebileceklerini söyledi.
Erün dün akşam gazetecilerle bir araya geldiği değerlendirme toplantısında Yapı Kredi olarak söz konusu kampanyaya katılıp katılmayacaklarının sorulması üzerine, "Biz piyasa konut kredilerinde ve diğer kredilerde piyasa fiyatlarında kullandırmak zorundayız" dedi ve ekledi:
"Konut kredilerinde tabi ki pazar payı almak isteriz, eğer piyasa daha aşağı gelecekse, biz de memnuniyetle aşağı getiririz. Ama şu anda orada aşağı gelecek bir şey görmüyoruz"
Başbakan Binali Yıldırım dün Ziraat Bankası'nın konut sektöründe stokları azaltmaya yönelik bir kampanya başlatacağını duyururken, bankacılık kaynakları Ziraat Bankası ve sektörün önde gelen bankalarının da yer alacağı bir eylem planının birkaç gün içinde açıklanacağını ve konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1 civarına indirileceğini söylemişti.
Erün, konut sektörünün canlanması için pekçok faktöre ihtiyaç olduğunu belirterek, kredi faizlerinin ise bunun sadece bir tanesi olduğunu ifade etti.
YAPILANDIRMALARDA SUİSTİMALE İZİN VERMEYİZ
Bankacılık sektörünün gündeminde yoğun bir şekilde yer alan yeniden yapılandırmalarla ilgili olarak de Erün, yapılandırmalarla sektör olarak önceden de karşılaştıklarını bundan sonra da karşılaşacaklarını belirterek şunları söyledi:
"Bunlara Yapı Kredi'nin yaklaşımı hep pozitif olacak, hep müşterinin yanında olacağız. Ancak müşterinin iyi niyetli olması gerekir. İşin doğası gereği yapılandırmalar olur ve olacaktır da."
İyi niyetle yaklaşan herkese kapılarının açık olduğunu belirten Erün, "Ama ahlaki çöküntüye gidecek bir noktada olursa buna bankacılık sektörü de BDDK da izin vermez. Suistimale izin vermeyiz" dedi.
Yeniden yapılandırmalarda çok büyük taleplerin olup olmadığı sorusuna da Erün, Yapı Kredi özelinde böyle bir durumun olmadığını ifade etti.
Bankacılık sektöründe yılın başından bu yana Yıldız Holding ve Doğuş Grubu gibi büyük şirketlerin bankalarla yüklü miktardaki kredilerinin yapılandırmaları gündeme gelirken, bunların peşpeşe olmasının sektörün aktif kalitesinde bir bozulma yaratacağı endişeleri piyasalarda satış baskısı yaratmıştı. Dün de Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın sektörde toplam yapılandırılan alacak tutarının 78 milyar olduğunu açıklamıştı.
Erün ayrıca yapılandırma ve yeni sendikasyonların piyasa fiyatları üzerinden yapıldığını da ifade etti.
SERMAYE ARTIŞI VE 2020 HEDEFLERİ
Bankanın daha önce açıkladığı sermaye artış kararı ve 2020 hedefleri ile ilgili de Erün şu açıklamalarda bulundu:
"1 milyar dolar sermaye artışı Haziran sonuna kadar bitmiş oluruz; 500 milyon dolarlık ilave ana sermayenin zamanlaması ise piyasa koşullarına bağlı olacak."
Bilançosunun daha da güçlenmesi için sermaye artış kararı alan Yapı Kredi, 2018 için yüzde 13'ün üzeri olarak belirlediği sermaye yeterlilik oranını yüzde 15 üzerine revize ederken; 2020'de ise 2019 kârı üzerinden temettü ödemesine tekrar başlanacağını duyurmuştu.
Erün 17 Mayıs'ta sendikasyon yenilemesi yapacaklarını belirterek, "Sendikasyonda yüzde 100'ün üzerinde bir çevirme oranı var, hatta talep fazla ve bir miktar da geride bırakacağız" dedi.
En son temettüyü 2014 yılında dağıttıklarınına dikkat çeken Erün, 2020'de temettü dağıtabilir hale gelmek istediklerini, anlamlı bir miktar olabileceğini öngördükleri temettü dağıtmayı istediklerini belirtti.
Hem kredilerde hem de mevduatlarda daha küçük ölçekli işlere odaklanılmasının kendileri için önemli olduğunu da kaydeden Erün, "Daha küçük ölçekli işler, marjımızı daha iyileştireceğiz anlamına geliyor. Daha parçalı mevduat alırsak bunun sonucu olarak 100-150 baz puanlık mevduat maliyetlerinde daha avantajlı hale gelebiliriz. Aynı şekilde krediler bacağında da parçalı işlemlere odaklanmak bizim için daha fazla komisyon geliri anlamına geliyor olacak" dedi.