Güncelleme Tarihi:
Son iki yılda `ortadirek` tüketiciyi ev sahibi yapmayı hedefleyen ekonomik konut projelerinin sayısı önemli ölçüde arttı. Ancak, demir, çimento, inşaat malzemeleri fiyatlarındaki artış, bu furyanın bitmek üzere olduğunun sinyallerini veriyor. Sektör temsilcileri `Artık İstanbul`da 1000 TL`nin altında metrekare fiyatı hayal. 1200 liranın altına şüpheyle bakın` diyor.
Geçtiğimiz 2 yılda, ekonomik krizin de etkisiyle inşaat sektörü girdilerinde artış olmaması, `ortadirek` diye tabir edilen orta gelir seviyesindeki tüketiciye yönelik ekonomik konut projelerinin sayısını artırmıştı. Ancak, krizin etkilerinin azalması, arazi fiyatlarındaki hızlı yükseliş ve demir, çimento gibi inşaat malzemelerindeki fiyat artışı, artık ucuz konut üretmenin eskisi kadar kolay olmayacağını gösteriyor.
Ekonomik konut denince ilk akla gelen firmalardan Fiyapı`nın 2008 sonunda başlattığı `ekonomik fiyata kaliteli konut` konseptini tamamen bıraktığını, artık lüks konut projelerine yöneleceğini açıklaması, `ucuz konut` furyasında sonlara yaklaşıldığının göstergesi. Konuyla ilgili görüştüğümüz Fiyapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan, Fiyapı`nın ekonomik konut konseptine başladığı dönemde, piyasa koşularının çok farklı olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti: O dönemde inşaat maliyet fiyatları, arazi maliyetleri uygundu. Şu anda ise ciddi bir artış var. Demir fiyatları 3 ayda yüzde 40 arttı. Önümüzdeki dönemde de artmaya devam edecek gibi görünüyor. Gayrimenkul yatırımlarının fazlalaşacağı yönünde beklentiler var. Buna bağlı olarak tüm inşaat malzemeleri fiyatlarında yüzde 25`e varan bir artış öngörüyoruz. Ayrıca komşularımız İran ve Suriye`den gelecek inşaat malzemesi talepleri de fiyatları etkileyecektir.`
2009-2010 `0` KARLA GEÇTİ
Türkiye`deki konut üreticilerinin 2009-2010 yıllarını karlarından feragat ederek, sıfır karla geçirdiğinin altını çizen İnan, `2 yıldır karsız çalışan üretici, artık biraz kar etmek isteyecektir. Dolayısıyla ekonomik fiyatlı konut bulmak artık zorlaşacak` diye konuştu. 2010 yılında sektörde görülen fiyatları tekrar görülemeyeceğini vurgulayan İnan, `1000 TL`nin altında konut artık hayal. 1000 liranın üstünü konuşmak lazım` dedi.
1200`ün altından şüphelenin
Özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, 2010 sonunda satışa sundukları Nmerkez Projesi`ni metrekaresi 900-1000-1100 TL`den satışa sunduklarını ancak yeni projelerinde maliyet artışları nedeniyle bu fiyatları sürdürmenin mümkün olmadığını belirtti. Yeni projeler için yüzde 20`lik fiyat artışı öngördüklerini açıklayan Özyurt, `Ekonomik konutlara talep çok yüksek. Yüzde 20 fiyat artışının bu talebi baltalamayacağını düşünüyorum. Zaten faiz oranlarındaki düşüş, fiyat artışını belli ölçüde süspanse etti` diye konuştu. Özyurt, `Ancak, tüketici 1200 TL`nin altındaki fiyatlara şüpheyle yaklaşmalı. Çünkü bu fiyata konut üretmek artık çok zor` diye ekledi.
Biz de ucuz konut yaptık ama artık olmaz
Arıkan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Habip Arıkan, Bahçeşehir-Esenyurt bölgesinde inşa ettikleri Parkcity Evleri`nde metrekare fiyatının 1000 TL`nin altında olduğunu hatırlatarak, `Parkcity`i bu fiyatlara sattık. Fakat yeni projelerimizde metrekare fiyatları 2000 TL civarında olacak. Maliyetlerdeki artış bir tarafa; en çok arazi fiyatlarındaki artış konut üreticisini etkiliyor. Nitelikli konut yapmanın belli bir maliyeti var. Ekonomik fiyatlı konut arayan tüketicilere, sonradan mağdur olmamak için, o firmanın geçmişini, o zamana kadar yaptığı işleri araştırmalarını öneririm` dedi. Arıkan, belli bir fiyatın altına şüpheyle bakılmasını doğal karşıladığını belirterek, `Endişeler yersiz değil. Bu furya nereye kadar devam edecek merak ediyorum` diye devam etti. Habip Arıkan, devletin bu konuda bir kontrol mekanizması geliştirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Ağaoğlu: İnşallah olmaz ama bazı firmalarda sıkıntı yaşanabilir
Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, 2011 yılında ucuz fiyatlı bazı konut projelerinde sıkıntılar yaşanabileceğine dikkat çekti. `Son dönemde bir ucuz konut modası var` diyen Ali Ağaoğlu, `Bu segmentte satış grafiği de iyi gidiyor. Ancak artan inşaat maliyetleri nedeniyle, ucuz konut sektöründe bir sıkıntı yaşanabilir. Demirin tonu 800 TL`den bin 400 TL`ye geldi. Çimentonun maliyetlerinde yüzde 30`luk bir artış oldu. Ucuz konut satan projeleri dikkatle izliyorum. İnşallah olmaz ama, bazılarında sıkıntı yaşanabilir. Bu noktaya parmak basmak isterim. Dar gelirli vatandaşlarımız için bu konutlara verilen 30-40 bin TL`ler çok önemli. Maliyet artışları nedeniyle, bu firmaların sattıkları fiyata bu daireleri mal edememe ihtimali söz konusu` değerlendirmesinde bulundu.
Bay İnşaat Maslak Projesi için ruhsat aldı
Bugüne kadar Beyza Konakları Tarabya, Bay İstinye Konakları gibi prestijli projelere imza atan Bay İnşaat`ın Son projesi Hilpark Suites İstinye`de yaşam başladı. Toplam 91 dairelik iki rezidans bloktan oluşan Hilpark Suites İstinye, TAGO MİMARLIK` tan; Gökhan Altuğ ve kısa bir süre önce aramızdan ayrılan Tatsuya Yamamoto`nun imzası taşıyor. BAY İnşaat`ın, ruhsatı alınan yeni projesi ise Maslak`ta toplam 39.000 metrekare arsa üzerinde yapılacak. 235.000 m2 inşaat alanında, 152.000 m2 satılabilir alana sahip yeni proje, dünyada 14 farklı ülkede ofisleri bulunan, dünyanın en büyük lider mimari gruplarından İngiliz Chapman Taylor Architects ile Türk mimar Turgut Toydemir tarafından projelendirildi. Projenin otel ve konutlarının iç mimarisini de mimar Sinan Kafadar yapacak.