Riskli bölgeler

Güncelleme Tarihi:

Riskli bölgeler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2010 11:58

Haberin Devamı

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Marmara Bölgesi`ndeki olası bir depreme karşı yapıların ne durumda olduğunu açıkladı. Demir, 10 yıl önce yüzde 40 olan risk oranının bugün yüzde 10`lara düştüğünü ifade etti.

Murat SANDIKÇI- Yaprak KOÇER

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Türkiye`nin 5- 10 yıl öncesine göre depreme daha hazır durumda olduğunu belirterek, “Halen yapı stoğumuz da deprem esnasında yıkılma tehlikesi taşıyan yapılarımız yok mu? Var. Ama bu 10 yıl önce yüzde 40`lardaysa, bugün bu, İstanbul ve Marmara Bölgesi için yüzde 15`ler civarında” dedi.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir ve Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger, bugün Samsun`a gelerek, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi`nde, Yabancı Diller Eğitim Bölümü Kütüphanesi’nin açılışına katıldı. 2 bakan burada birer konuşma yaptı. Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger, 3 küçük noktaya değinmek istediğini söyleyerek, “Bir kütüphanenin amacı gençlerin kendisini geliştirmesi, eğitimini ilerletmesidir. İkincisi ise biraraya gelmektir. Üçünçüsü ise bu kütüphane Avusturya- Türkiye arasında işbirliği için bir taş daha koymaktır” dedi. Kütüphanede oluşturulan Avusturya Kitaplığı’na da bir kitap hediye eden Bakan Spindelegger, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan’dan üniversite hakkında bilgi aldı.

GÜVERCİNLERİN OLDUĞU YERE DAHA ÇOK GÜVERCİN GELİR

Kütüphane açılışının ardından Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir ile Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger, Vali Hüseyin Aksoy’u makamında ziyaret etti. Ardından iki bakan, Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti`li Yusuf Ziya Yılmaz`ı da ziyaret ederek kent hakkında bilgi aldı.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Spindelegger, Türkiye’ye yatırımlarla ilgili olarak büyük bir dönemin başlangıcında olduklarını belirterek, “2010 yılının ilk yarısında Türkiye’ye yapılan ihracatın yüzde 33.3 oranında bir artış gösterdiğini gördük. Aynı şekilde tam tersi Türkiye’nin de Avusturya’ya yaptığı ihracatta da bir yükseliş gözlenmekte. Daha yukarı doğru çıkabiliriz. Avusturya’da eski bir deyim vardır. Güvercinlerin olduğu yere daha çok güvercin gelir. İlk adımı attık. Daha fazla projeler Türkiye’ye gelecektir. Enerji, yapı marketleri ve benzin istasyonu gibi şirketler Türkiye’ye büyük yatırımlar yapacaktır” dedi.

DEPREM OLACAK AMA ZAMANI BELLİ DEĞİL


Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir de gazetecilerin depremle ilgili sorularını yanıtladı. Marmara Denizi’nde meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki depremin daha büyük bir depremin habercisi olacağı ile ilgili bilimsel verilerin olmadığını kaydeden Bakan Demir, “Bilimsel olarak böyle bir tespit yok. İstanbul’da özellikle Marmara’da büyük bir deprem bekleniyor. Geçmişteki periyotlara baktığımızda böyle bir depremin olma ihtimali yüksek. Ama bunun zamanı 10 yıl sonra mı 30 yıl sonra mı olur, bu konuda bir şey demek şu anda mümkün değil” diye konuştu.

RUHSATSIZ BİNA YAPIMI ARTIK YOK

Türkiye’nin 5-10 yıl öncesine göre depreme daha hazır olduğunu kaydeden Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, şöyle devam etti:
“Gelecekte hazır olma noktasında hem yerel yönetimler hem de merkezi yönetimler, sorumlular elinden gelen gayreti yapıyor. Bu gayretin eylemsel boyutu nedir? Öncelikle yeni yapılan yapıları depreme dayanıklı ve güvenli şekilde inşa ediyoruz. Artık imar yapılarına, ruhsatlara, projelerine uygun bina yapılıyor. Ruhsatsız bina yapımı artık yüzde yüze yakın durmuş vaziyette. Bir de geçmişte yapılmış olan depreme dayanıklı olmadığı tespit edilen veya bilinen kent dokuları, yapıları dönüştürülüyor. Özellikle kamu yapıları güçlendiriliyor. Vatandaşlarımız bir defa çok eski belli noktalarda kendi özel mülkiyeti içerisinde olan dayanıksız konutları yıkıp yenilerini yaparak iyileştiriyor.”

YAPILARIN YÜZDE 15’NDE RİSK VAR

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, depreme karşı yapıların dayanıklılığı ile ilgili olarak ise şunları söyledi:

“Her geçen gün daha iyi, daha hazır olmalıyız. Mesafe katediyoruz. Ama şuanda halen yapı stoğumuz da ciddi bölüm var mı? Deprem riskinde yıkılma tehlikesi taşıyor mu? Taşıyor. Ama bu 10 yıl öncesinde yüzde 40’lardaysa, bugün bu, İstanbul ve Marmara Bölgesi için söylüyorum, yüzde 15’ler civarında. Bu noktada çok net kesin tespitler, envarter çalışması yapılıyor.”

İki bakan daha sonra Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki programa katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!