Güncelleme Tarihi:
İstanbul trafiğini rahatlatmak için açılan tünellerin giriş ve çıkış bölgeleri hızla değerleniyor.
Bülent EKİMCİ / PARA
İstanbul trafiğini rahatlatmak için açılan tünellerin giriş ve çıkış bölgeleri hızla değerleniyor. Kağıthane ve Beşiktaş tünellerinin başlangıç noktasında bulunan Bomonti ve Feriköy semtleri altın çağını yaşıyor.
Diğer tünel bölgelerine yönelik beklentiler de şimdiden satın alınmaya başlandı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), trafik sorununu çözmek amacıyla geliştirdiği “7 Tepe 7 Tünel” projesi için ilk kazmayı 15 Mayıs 2007’de vurmuştu. İstanbul’un Anadolu ve Avrupa yakalarında toplam 142.3 km uzunluğunda 33 adet tünel yol yapmayı planlayan İBB, Dolmabahçe-Bomonti ve Piyalepaşa-Kağıthane tünel yollarını hizmete açtı. Dolmabahçe-Dolapdere ile Piyalepaşa-Kağıthane tünel yolları birleşti. İnşası devam eden Sarıyer-Çayırbaşı tünelininse 2011 yılında hizmete girmesi bekleniyor.
Trafik sorununu yeraltına inerek çözmeyi planlayan İBB, ilk aşamada Avrupa yakasında 19, Anadolu yakasında da 7 tünel yolu için start verdi. Plan ve projeleri hazırlanan tünellerin yüzde 16.7’sinin inşaatı halen devam ediyor. Yüzde 11.9’i ihale, yüzde 55.7’si proje, yüzde 58’i ise henüz etüt aşamasında bulunuyor.
Yapımı biten, süren ve projelendirilen tüneller tamamlanıp hizmete açıldığında, trafiğin yoğun olduğu bölgelerde yaklaşık 400 bin araç yerin 40 metre altına indirilerek sıkışıklığın azaltılması amaçlanıyor. Tünellerin toplam maliyeti ise 1.5 milyar dolar civarında.
Trafiği rahatlatmak için açılan tünellerin başlangıcında bulunan semtlerin adeta çehrelerinin değiştiği dikkat çekiyor. Gayrimenkul uzmanları, tünel giriş ve çıkışlarında bulunan semtlerde bulunan ev ve arsa fiyatlarının minimum yüzde 30 oranında artacağı görüşünde. Nitekim Bomonti ve Feriköy’de büyük bir değişim gözleniyor. Önümüzdeki yıl açılması planlanan Sarıyer-Çayırbaşı tüneli ise Sarıyer ve çevresini değerlendirecek.