Krediler için çağrı!

Güncelleme Tarihi:

Krediler için çağrı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2011 16:43

Haberin Devamı

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), Merkez Bankası’nın munzam karşılıkları artırma kararının ardından kredi faizlerinde yaşanan artışlar sonrasında önemli bir çağrı yaptı.

GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Emre Çamlıbel, konut kredilerinin munzam karşılıklardaki artıştan muaf tutulması gerektiğini söyledi.Konut ihtiyacının temel bir ihtiyaç olduğunun altını çizen Çamlıbel,Türkiye’de her yıl 500 binin üzerinde yeni konut ihtiyacı var.

Özellikle düşük gelirli vatandaşların konut ihtiyacını karşılamasında konut kredilerinin önemi çok büyük. Böyle bir ortamda konut kredi faizlerini artıracak hamleler bu ihtiyacı destekleyecek nitelikte olmalı. Düşük gelir grubundaki vatandaşların da konut sahibi olabilmesi için kredi faizlerinin düşük olması gerekiyor. Faizlerin yükselmemesi için de konut kredileri munzam karşılıklardaki artışta kapsam dışında tutulmasını talep ediyoruz seklinde konuştu.

Konut faizlerinin 2010’un son çeyreğinde 0.75 seviyelerinde olduğunu hatırlatan Çamlıbel, Buğun kredi faizleri merkez bankasının kararlarının da etkisiyle 0.85`lere kadar yükseldi ve kısa süre içerisinde de 0.90`lari asacağını düşünüyorum” dedi.

KONUT BAŞLANGIÇLARI 2010`DA REKOR KIRDI

GYODER tarafından hazırlanan Türkiye gayrimenkul sektörü temel göstergeleri 2010 raporunu da açıklandı.

Ekonomideki iyileşmenin gayrimenkul sektörüne de yansıdığını gösteren rapora göre, konut başlangıçlarında ve konut kredilerinde ciddi artışlar yaşandı. Konut yapı ruhsatları bir önceki yıla göre yüzde 60`in üzerinde artış yaşanarak tüm zamanların en yüksek rakamına ulaştı. Konut kredileri ise 2010 yılında 44.85 milyar liradan 60.8 milyar liraya yükseldi.

BU YIL 32 YENİ AVM AÇILACAK

GYODER verilerine göre, 2010 yıllında Türkiye’de 23 yeni AVM daha açılarak toplam AVM sayısı 261`e yükseldi. 2011 de ise 32 yeni AVM açılması bekleniyor. Yeni açılan AVM`ler ile birlikte toplam kiralanabilir alan büyüklüğü ise 5.5 milyon metrekareden 6.3 metrekareye ulaşırken özellikle Ankara ve İstanbul’da kişi basına düsen kiralanabilir alan büyüklüğü ortalamasında Avrupa Birliği (AB) ortalamalarına yaklaştı. Ankara`da kişi başına düşen kiralanabilir alan büyüklüğü 200.4 metrekare iken İstanbul`da bu rakam 192.4 metrekare.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!