Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2014 06:00
Yükselen faizler, siyasi belirsizlik gibi nedenlerle satışları önemli ölçüde gerileyen konut sektörünün umudu yılın son çeyreğine kaldı
Yükselen faizler, siyasi belirsizlik gibi nedenlerle satışları önemli ölçüde gerileyen konut sektörünün umudu yılın son çeyreğine kaldı.
İnşaat Malzemeleri Sanayicileri Derneği’nin (İMSAD) 2014 Ağustos Sektör Raporu verilerine göre, konut satışları 2014 Temmuz ayında yaşanan yüzde 20.2’lik keskin düşüşle birlikte yılın ilk yedi ayında yüzde 9.7 geriledi.
Konut satışlarının ilk yedi ayda yüzde 9.7 gerilemesine karşılık, konut fiyatlarındaki yıllık fiyat artışının yüzde 5.2 olduğuna işaret eden İMSAD Başkanı Dündar Yetişener, Türkiye’de konut maliyetlerini artıran en önemli unsurlar arasında, yükselen arsa fiyatları olduğuna dikkat çekerek, şu bilgileri verdi:
KREDİ FAİZLERİNDE ARTIŞ TALEBİ SINIRLANDIRDI
TÜM KONUT KREDİLERİNİ İNCELEMEK İÇİN TIKLAYIN... Bu yıl kredi faizlerinde yaşanan artış da konut talebini sınırlamıştır. Tüketici üzerinde çok etkili olan
döviz kurlarındaki ani artışlar ise hem tüketicinin güvenini hem de konut alım iştahını olumsuz etkilemiştir. Bu yıl ülke olarak yaşadığımız seçim atmosferi dolayısıyla oluşan ekonomi ve siyasi istikrar beklentisi de tüketicinin konut talebini ertelemesinde önemli bir etken olmuştur. Ancak siyasi belirsizliklerin ortadan kalması nedeniyle piyasaların beklentisi, yılın son çeyreğinde konut pazarının canlanacağı yönündedir.
İMSAD raporuna göre, Haziran sonu itibarıyla yıllık bazda fiyatlar, çimentoda yüzde 5.3, hazır betonda yüzde 10.6, düz camda yüzde 11.3, taş ve mermerlerde yüzde 16.6 ve plastik inşaat malzemelerinde yüzde 2.9 geriledi.
İNŞAAT MALZEMELERİ İHRACATI ARTTI, İTHALATI AZALDI
Aynı dönemler itibarıyla inşaat malzemesi ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0.7 arttı ve 1.76 milyar
dolar oldu. Böylece 2014 yılının ilk altı ayında inşaat malzemeleri ihracatı yüzde 4.1 artışla 10.99 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yılın ilk 6 ayından bu yana devam eden inşaat malzemesi ithalatındaki gerileme ise Haziran ayında da sürdü ve 9.9 milyar dolara indi.
Raporda yer alan verilere göre, ortalama aylık konut kredisi faizi Haziran ayında yüzde 1.05’e, Temmuz ayında ise yüzde 1.02’ye indi. Ağustos ayında kademeli gerilemenin sürdüğü faiz ortalama oranı yüzde 1.0 olarak gerçekleşti.
SATIŞLARDA KREDİ FAİZLERİNİN DÜZEYİ ETKİLİ
Türkiye İMSAD’ın TÜİK ve TCMB verilerine dayanarak yaptığı Konut Fiyatları, İnşaat Maliyetleri ve İnşaat Malzemesi Fiyatları sektörel analize göre; 2013 yılının ilk çeyrek döneminde inşaat malzemeleri maliyeti bir önceki yılın aynı dönemine göre 1.9 artarken, konut fiyatlarındaki artış yüzde 11.9 oldu.
Kredi faizinin yüzde 9.5 düzeyinde olduğu bu dönemde, konut satışları yüzde 89.1 arttı ve 274 bin adet konut satışı gerçekleşti. İnşaat malzemeleri maliyetleri 2014 yılının ilk çeyreğinde 12.1, ikinci çeyreğinde 11.9 artış gösterirken, konut fiyatları 13.1 ve 13.6 yükseldi.
Konut kredi faizlerinin yüzde 12.4 ve 12.9 düzeyinde olduğu bu dönemde, konut satışları yüzde 5.9 ve 9.5 düştü ve ilk çeyrekte 257 bin 853 adet, ikinci çeyrekte ise 266 bin 923 adet konut satıldı.