İşte Silivri`deki yeni havalimanının uçuracağı köyler

Güncelleme Tarihi:

İşte Silivri`deki yeni havalimanının uçuracağı köyler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2010 12:02

Haberin Devamı

Geçtiğimiz haftalarda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, üçüncü havaalanının Silivri`ye yapılacağını resmen açıkladı. 1/100 binlik şehir planlarında Silivri`de üçüncü bir havalimanı öngördüklerini ve bu planların da Ulaştırma Bakanlığı ile görüşülerek yapıldığını açıkladı.

Bülent Ekimci / PARA

Topbaş, Silivri`ye yapılacak havalimanının da Atatürk Hava Alanı`nın bin kaç katı büyüklükte olacağını ve Yeşilköy`e inemeyen büyük uçakların buraya ineceğini belirtti.

Yaptığımız küçük bir araştırma ile 3`üncü havalimanının Silivri Gazitepe`de yapılacağını öğrendik. Yeni havalimanının Gazitepe`de 20 bin dönüm büyüklüğünde bir araziye kurulacağı söyleniyor. Airbus A380`lerin iniş yapabileceği 4 bin metre uzunluğunda bir piste ihtiyaç olduğu düşünülürse, arazinin büyüklüğü daha da iyi anlaşılabilir. Arazi fiyatlarındaki artışa neden olmamak için yeri konusunda açıklama yapmaktan kaçınan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım`da, geçtiğimiz günlerde 2023 yılına kadar İstanbul`a 60 milyon yolcu kapasiteli 3`üncü bir havalimanının olmasını hedeflediklerini açıklamıştı. Yıldırım`ın, 3`üncü havalimanının yerinin İstanbul`a uzak olmaması gerektiğini söylemesi bile Silivri`yi işaret ediyor.

Atatürk Havalimanı`nın yaklaşık 11 milyon 776 bin 961 metrekarelik (Yaklaşık 12 bin dönüm) bir araziye kurulu olduğunu ve yılda 27 milyon 500 bin yolcu kapasitesinin bulunduğunu düşürseniz, Silivri`ye kurulacak yeni havalimanının da büyüklüğünü hayal edebilirsiniz.

ALTYAPISI DA HAZIRLANACAK

Yapılacak 3`üncü havalimanı ile birlikte Silivri`ye ulaşım konusunda da yeni yatırımların yapılmasını sağlayacak. Silivri`nin birinci derecede merkez olarak gösterildiği 1/100 binlik yeni şehir planında, İstanbul-Silivri arasında E5 Karayolu`nun sağı raylı toplu taşıma güzergahına ayrılmış. İstanbul`da hizmet veren hafif metro sisteminin yeni yapılacak havalimanına kadar gitmesi planlanıyor.

Hafif raylı sistemin yanı sıra Metrobüs hattının da Silivri`ye kadar uzatılması gündemde. Ulaşımın deniz yoluyla da sağlanması için sahil kesimine üç küçük liman ve Silivri`nin merkezinde bir de yat limanı (marina) yapılacak. Yük gemileri için Çanta-Gümüşyaka arasına kurulacak Haydarpaşa büyüklüğündeki liman ve limana bağlantılı olarak Devlet Demiryolları da lojistik hizmet verecek.

YATIRIM YAPILACAK KÖYLER

Silivri Gazitepe`ye yapılacak 3`üncü havalimanı, Silivri`yi olduğu kadar Gazitepe ve çevresindeki köyleri de etkileyecek. 869 kilometrekarelik alanıyla Silivri, İstanbul`un en büyük 2`inci büyük ilçesi. Silivri`nin 28 köyü bulunuyor. Ancak yapılacak olan 3`üncü havalimanı Silivri`nin beş köyündeki arazi sahiplerinin başına talih kuşu konduracak. Gazitepe, Alipaşa, Fenerköy, Ortaköy ve Kadıköy`de, arazi sahipleri ihya olacak.

ZENGİNLEŞECEK KÖYLER

Havalimanının kurulacağı Gazitepe`nin yanı sıra havalimanına yakın olan Alipaşa, Fenerköy, Ortaköy ve Kadıköy`daki arazilerin de değeri artacak. Tarla vasfındaki arazilerin metrekaresi Kadıköy`de 20-90 lira, Alipaşa ve Fener`de 20-100 lira, Kavaklı ve Ortaköy`de ise 50-150 lira arasında değişiyor. Bu köyler oldukça verimli tarım arazilerine sahipler. Yola yakın veya cephesi olan arazilerin fiyatı, içerde kalan arazilere göre daha yüksek seyrediyor. Bölgedeki emlak ve gayrimenkul değerleme uzmanları, havaalanı yapıldıktan sonra fiyatların orta vadede 10-15 kat artacağı görüşünde birleşiyor.

YENİ METROPOL SİLİVRİ

Yeni şehir planına göre Silivri`de hizmet sektörünün gelişmesi ve daha fazla oturum alanı oluşturulması öngörülüyor. 20 yıl içinde bölge nüfusunun 3.6 milyona çıkması hesaplanıyor. Silivri`nin doğusuna ve batısına 450`şer bin adet konut yapılması planlanıyor. 1/100 binlik plana göre E6 otoyoluna yakın araziler de imara açılacak.

Bölgedeki gelişmeleri takip eden konut üreticileri de şimdiden arazi arayışlarına başlamışlar. Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Fi-Yapı ve isminin açıklanması istemeyen birkaç konut firmasının bölgede arazi aradığını doğruluyor. Bölgede 200 dönüm arazi alan Hamoğlu Holding`de, konut ve ticaret merkezi yapmak için belediyeden ruhsat alanlardan. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Emlak Kredi Bankası Eğitim Tesisleri`ni satın almış.

SANAYİCİ DE GELİYOR

Silivri`de 350`ye yakın sanayi kuruluşu bulunuyor. Bir o kadar sanayi kuruluşu için boş arazi bulunuyor. Beşler`in Silivri`de büyük bir arazi aldığını açıklayan Işıklar, firmanın bölgeye çok büyük bir fabrika kurmak için kendilerinden ruhsat aldığını söylüyor. Ulusoy da bölgeye yatırım yapmaya hazırlanıyor. Silivri`de 350 dönüm arazi alan ve aldığı araziyi daha da genişletmeye çalışan Ulusoy, bölgeyi lojistik üs olarak kullanmaya karar vermiş. Büyük bir holding, bölgede ilaç fabrikası kurmak için ruhsat almış.

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME ALANI

Mevcut sanayi alanları korunacak olan Silivri`de, E5 ile E6 arasında Alipaşa`nın batısında kalan bölge teknoloji geliştirme alanı olarak ayrılmış. Çanta, Yolçatı ve Çeltik arasında kalan bölgeye eğitim, bilişim ve teknoloji alanlarının yanı sıra bir de ileri teknoloji üssü kurulması planlanıyor.

Bölgede yeni üniversiteler kurulması için çalışıldığı da biliniyor. Kavaklı Köyü`nde arazisi olan Fenerbahçe Kulübü`nün üniversite, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Aydın Üniversitesi ve Kültür Üniversitesi`nin da kampüs kurmak için çalışmalara başladığı söyleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!